Κυριακή, 4 Φεβρουαρίου 2007

Παζάρι στα Τρίκαλα


Ήταν τέλη της δεκαετίας του 80.Στα Τρίκαλα γινόταν το μεγάλο αγροτικό παζάρι.Είχαν έρθει αγρότες από όλες της άκρες του Κάμπου.Πραγματικοί αγρότες, όχι οι συνδικαλιστές που βλέπουμε στις τηλεοράσεις.Με ανεμοδαρμένα πρόσωπα, ροζιασμένα χέρια και αναμονή στα μάτια.
Ντρεπόμουν που τους φωτογράφιζα.


--

176 σχόλια:

mtryfo είπε...

Καλημέρα, (σεφτές? που σαι mickey)

Πραγματικοί αγρότες, όχι οι συνδικαλιστές που βλέπουμε στις τηλεοράσεις.
Σωστά το είπατε, αν δει κανείς τις φυσιογνωμίες των μεν και των δε, βγάζει αβίαστα τα συμπεράσματά του.
Το κακό είναι ότι οι συνδικαλιστές έχουν τους "οπαδούς" τους ο καθενας, αλλιως μόνος του κανείς δεν θα αποφάσιζε π.χ. να αδειάζει το γάλα ή να πετάει τα φρούτα στο δρόμο.Τα βλέπω στην TV και ανατριχιάζω.

Ανώνυμος είπε...

δεν θα τον αλλάξεις όσες πληροφορίες κι αν δώσεις αν θέλει να πιστεύει οτιδήποτε

γιατί αν πεις ότι κάνει λάθος θα σκιστεί να σου αποδείξει πόσο σωστά σκέφτεται

και δεν θα συζητήσεις ποτέ για την ουσία, την αλήθεια, την πραγματικότητα, για έθνος και για πατρίδα και για οικογένεια

για εκείνα και όλα και βεβαίως που κρατούν τους αγρότες μας να περιποιούνται αγρούς ή να πιστεύουν στη σκότεινη ομοφυλοφιλία του δικτατορικού προλεταριάτου

που μας έδωσε τη διαρκή επανάσταση ωσάν άραγες αντίδοτο στην έμμονη σταλινική μιζέρια του αραγούς καρατζαφερικού οπορτουνισμού

αν δε βαριέσαι

Nikos Dimou είπε...

Καλημέρα.

Μπα;

Ο "Σαλτάρω" αναστήθηκε!

Ηλεκτρολόγος είπε...

Ντρεπόμουν που τους φωτογράφιζα.

Αλήθεια .
Οι αγρότες μπορεί και να είναι ή να ήταν ήρωες.
Το να παλεύεις με την γη για να την κάνεις να καρπίσει είναι δύσκολο και συνάμα το πιο αναγκαίο για την επιβίωση των ανθρώπων.
Χωρίς συγγράφεις, ποιητές, τραπεζίτες, χαρτογιακάδες και άλλους μπορούμε να επιβιώσουμε χωρίς τροφή όχι.

maro_k είπε...

Καλημέρα.
Εξαιρετικές φωτογραφίες.
Ψυχογραφήματα.
Φαίνεται η αγωνία για την σοδειά, για το αύριο, για το σήμερα.
Η ηρεμία ότι έκαναν ότι μπόρεσαν.
Η πίστη στα χέρια τους.
Η αγάπη.
Σας ευχαριστούμε Don!

kkai-Lee είπε...

Είναι καλά τα photo blogs.

Οι εικόνες και ειδικότερα οι φυσιογνωμίες δημιουργούν ανοικτά πεδία για ταξίδια της σκέψης.

Όπως εξάλλου και ένα καλό κείμενο.

Φτάνει ο δημιουργός τους να θέλει κάτι να πει ή να μοιραστεί.

Πολύ καλές οι φωτογραφίες σου Νίκο.

Πραγματεύονται ένα κόσμο που αξίζει σεβασμού.

Takis Alevantis είπε...

Νίκο καταλαβαίνω απόλυτα το μήνυμά σου αλλά όχι τη ντροπή που εκφράζεις. Θυμάμαι τον πεθερό μου, αγρότη από την Κρήτη, με τις ελιές του και τα αμπέλια του. Και τους άλλους (εξ αίματος και εξ αγχιστείας) συγγενείς μου που είναι αγρότες, κτηνοτρόφοι, άνθρωποι της γης, στη Κρήτη και τη Πελοπόννησο.

Μορφές βασανισμένες, χέρια ροζιασμένα αλλά ψυχές βαθιές, φιλοσοφημένες, ελεύθερες. Που έχουν καταλάβει τον κόσμο καλύτερα από πολλούς αναγνώστες και σχολιαστές των ιστολογίων μας. Πόσα π.χ. δε μου δίδαξε ο πεθερός μου, που εκ πρώτης όψεως, αν τον φωτογράφιζες χωρίς να τον γνωρίζεις, ούτε που θα το φανταζόσουν. Ίσως κάποτε να γράψω μερικές από τις ιστορίες που μας έλεγε ...

Nikos Dimou είπε...

Takis Alevantis said...
Νίκο καταλαβαίνω απόλυτα το μήνυμά σου αλλά όχι τη ντροπή που εκφράζεις.
---------------------------------

Μα ακριβώς επειδή σέβομαι τους πραγματικούς αγρότες (όχι αυτούς που μασάνε τις επιδοτήσεις και χαρτοπαίζουν στο καφενείο) ντρεπόμουν να περιφέρομαι ανάμεσά τους ως τουρίστας. Ευτυχώς ο τηλεφακός μου χάριζε απόσταση και έτσι τα γκρο-πλαν δεν τα έβγαζα μέσα στα μούτρα τους.

aphrodite είπε...

Καλημέρα!

Εγώ ντρέπομαι λίγο που τους βλέπω... σκέφτομαι την αγροτική μέρα που ξεκινάει από το χάραμα και με μουτζώνω που κουράζομαι απο την ημέρα μου λέει...

Πάντως μες την περιποίηση τους έχουμε - θυμάστε τα τιβι δελτία με τα 5λεπτα και 10λεπτα επιτρεπόμενης έκθεσης στον ήλιο για τους ΑΓΡΟΤΕΣ? (όχι δελτία καιρού, αλλά έκθεσης στον ήλιο, στον Αντ-1)

!!!!!

mickey είπε...

Εκείνοι ντρέπονταν άραγε;

Ή η φωτογράφηση έγινε εν πλήρη αγνοία τους χάρη στον ...τηλεφακό;

polydeukis είπε...

"Αγροτικό παζάρι"? Κάτι σαν λαική δηλαδή ή καμιά σχέση?

Οι φωτογραφίες είναι όμορφες γιατί η έκφραση στα πρόσωπα των ανθρώπων έχει κάτι το μοναδικό. Καλοσύνη, καρτερία, δεν μπορώ να το προσδιορίσω.

Μήπως θα ήταν πιο όμορφες ασπρόμαυρες?

azrael είπε...

Χμμμ...
Αγιογραφία λοιπόν!
(όχι από τον doncat, αλλά προς τα εκεί το βλέπω να πηγαίνει το post από την παρέα)

Όλη αυτή η εξιδανίκευση της αγροτιάς τα τελευταία 30 χρόνια έκανε μάλλον κακό παρά καλό στην Ελλάδα. Η συντριπτική πλειοψηφία των αγροτών ξεκοκάλισε τεράστιες κοινονικές επιδοτήσεις χωρίς κανένα απολύτως αντίκρισμά
(βλ. Βαμβάκι, βλ. Καπνό). Κόπος και ιδρώτας? Πολύς! Αποτέλεσμα? Μηδέν.

Αν τα χρήματα αυτά είχαν επενδυθεί για παράδειγμα , στις νέες (τότε!) τεχνολογίες της ανάπτυξης software , τότε άνθρωποι σαν τον mickey θα είχαν δημιουργήσει τρελλο ΑΕΠ για την Ελλάδα.

Φάτε Βαμβάκι τώρα.

Από την άλλη το πολύ programming δεν εκπέμπει αρκετή υπεριώδη ακτινοβολία όπως ό Ήλιος στα χωράφια, ώστε να σου σκάψει πρόωρες ρυτίδες και να σε κάνει ενδιαφέρον θέμα για φωτογράφηση... Oh well..

Σας γλυκοφιλώ
πατήρ Azrael
(O μόνος Παπάς έχων
καταναλώσει
πενήντα τόνους
θείας μετάληψης εν μια νυκτί

doctor είπε...

Στην επαρχία η σχέση μεταξύ Ανατολής και Δύσης είναι αντιστρόφως ανάλογη με αυτή των αστικών κέντρων.
Προτιμώ πάντως το καφενεδάκι του χωριού κάτω από το πλατάνι με το τσιπουράκι και το μεζέ στη λαδόκολα από την ματαιοδοξία των Καγιέν του Κολωνακίου.
Προτιμώ την ανεπιτήδευτη αυθεντικότητα από το δήθεν του κουτσόβλαχου που το παίζει Βιενέζος στα μπουζούκια.

doctor

doctor είπε...

aphrodite said...
Καλημέρα!

Εγώ ντρέπομαι λίγο που τους βλέπω... σκέφτομαι την αγροτική μέρα που ξεκινάει από το χάραμα και με μουτζώνω που κουράζομαι απο την ημέρα μου λέει...

---------------

Μεγάλωσα μέσα στα χωράφια, μέσα σε καλαμπόκια και ζαχαρότευτλα.
Καλοκαιρινές διακοπές πήγα πρώτη φορά 25 ετών.

Τα πιο πολλά μου βιβλία από το Πανεπιστήμιο έχουν ακόμη λάσπες από τα χωράφια (εκεί διάβαζα για τις εξετάσεις).

Μου λείπει η μυρωδιά του ποτισμένου χωραφιού, και η χαρά της συγκομιδής.

Αυτό που δε μου λείπει είναι ο κομματικός φανατισμός των αγροτών που διέγραφε κάθε πιθανότητα συνεταιρισμού και σύμπραξης.

Ξέρετε τι θα γινόταν αν οι αγρότες πουλούσαν οι ίδιοι (οι ίδιοι λέω και όχι τα λαμόγια που το παίζουν παραγωγοί) τα προϊόντα τους;

Το αγροτικό κίνημα είναι μία ψευδαίσθηση.
Απλά οι αντιπολιτευόμενοι αγρότες σύρονται στους δρόμους από τους πολιτικάντηδες (βγες στο δρόμο και γω το παιδί σου θα το βολέψω κάπου, βγες όμως!) ενώ οι συμπολιτευόμενοι μπεκρουλιάζουν στα καφενεία...

doctor

Ναυαγός είπε...

Azrael said...
"Η συντριπτική πλειοψηφία των αγροτών ξεκοκάλισε τεράστιες κοινονικές επιδοτήσεις χωρίς κανένα απολύτως αντίκρισμά"

Λάθος! επένδυσε στις σχέσεις της χώρας με το πρωην ανατολικό μπλοκ.

Σε κάθε κεφαλοχώρι υπάρχει πια και μαγαζί με στριπτίζ. Και ελλείψει ρευστού χρησιμοποιούνται πια επιταγές με το προβλεπόμενο αντίκρυσμα στις επόμενες επιδοτήσεις.

Πρόκειται για τους γιους των αγροτών της φωτογραφίας.

Και εξηγεί πολλά για το βλέμμα τους και τα ραγισμένα τους πρόσωπα.

Nikos Dimou είπε...

Είναι γεγονός ότι από την πλευρά του εξορθολογισμού και της παραγωγικότητας ο ελληνικός αγροτικός τομέας είναι σχέτη παραφροσύνη.
Οι επιδοτήσεις για αλλαγή καλλιεργειών και μηχανοργάνωση έγιναν πολυτελή τζιπ και λιμουζίνες.
Κι ίσως αυτοί που φωτογράφησα πριν 20+ χρόνια να ανήκαν στην τελευταία αυθεντική γενιά καλλιεργητών...

harrygreco είπε...

Λυπαμαι,αλλα ειμαι αντιθετος σε τετοιου ειδους αγιογραφηση...Οι αγροτες,ανεκαθεν ηταν το πιο υπαναπτυκτο τμημα ολων των λαων. Αυτα τα προσωπα,μου λενε Καραμανλη & Ανδρεα,μίσος εναντιον ξενων,ομ/φιλων,ολων...

Luke Skywalker είπε...

Από το χθεσινό δελτίο ειδήσεων κάποιου σταθμού:

"Τα παντζάρια είναι κιόλας έτοιμα, λόγω της απρόσμενης καλοκαιρίας(1.5 μήνα πριν το σύνηθες...), αλλά δεν υπάρχουν χέρια(εργάτες)για να βοηθήσουν στην συγκομιδή..."
"Οι Έλληνες(άνεργοι νέοι) δεν πάνε στα χωράφια πια για 20€ την ημέρα λόγω της φύσεως της δουλειάς, ενώ οι Νομαρχίες και οι Δήμοι δεν είναι έτοιμες να φέρουν εργάτες από την Αλβανία, σε σύντομο χρονικό διάστημα(η σύνηθης πρακτική τα τελευταία χρόνια)...".

Δεν πιστεύω πως πρέπει να λιθοβολήσουμε τους νέους που αποφεύγουν τέτοιες δουλειές. Μάλλον το κράτος ευθύνεται που δεν τους βοηθά να βρουν τον δρόμο τους, μέσω άλλων πιο σύγχρονων επαγγλεμάτων, στον τόπο τους. Από την άλλη, δείχνει μια νωθρότητα αυτή η αντιμετώπιση. Αλλά δεν μπορείς να υποχρεώσεις κάποιον να εργαστεί σε κάτι που δεν του αρέσει -όταν μάλιστα στην Ελλάδα, η οικογενειακή ενίσχυση προς τα παιδιά, συνεχίζεται μέχρι τα 30(ίσως και παραπάνω).

Φταίει μια ολόκληρη νοοτροπία δεκαετιών και όχι όσοι την εκμεταλλεύονται. Στην Αμερική, οι ίδιοι οι γονείς ωθούν τα παιδιά τους να φύγουν από το σπίτι μόλις ενηλικιωθούν, προκειμένου να μάθουν από νωρίς να στέκονται στα πόδια τους. Άλλος πλανήτης...

Elafina είπε...

Πρόσωπα σαν προσωπεία. Δεν μαρτυρούν τα χρόνια που πέρασαν, αλλά τον κάματο που χάραξε στιγμές κουρασμένες. Θα πεις είσαι 85; και θα αποκριθούν είμαι 70. Θα ρωτήσεις πώς ήταν στον πόλεμο και θα απαντήσουν ήμουν μωρό δεν θυμάμαι, να σου πω όμως για θερισμούς...

Ανώνυμος είπε...

Οι φώτο όπως πάντα υπέροχες. Κ πολύ ωραίο αυτό που έγραψε ο doctor.
Αυτές οι φιγούρες μου είναι γνωστές κ όσο ζούσα εκεί εκτιμούσα το πόσο λίγο μιλούσανε κ πόσο πολύ δουλεύανε, σε σχέση με τους ανθρώπους της πόλης.

Επίσης δεν καταλαβαίνω γιατί δεχόμαστε όλα τα μπουζουξίδικα κ τα στριπτιτζάδικα της Αθήνας κ κοροϊδεύουμε τα αντίστοιχα της επαρχίας. Αυτοί οι υπανάπτυκτοι είναι που δεχτήκανε πιο εύκολα τους μετανάστες στις δουλειές τους κ δώσανε σπίτι κ τροφή, που πολλές φορές παντρεύονται αλλοδαπές κ κάνουν κ ένα καλό, όταν εμείς της πρωτεύουσας το παίζουμε μάνατζερ κ έχουμε τους Αλβανούς μόνο για κούριερ, αγοράζουμε τζιπ χωρίς να έχουμε χωράφια κ τις Ουκρανέζες τις βάζουμε να μας καθαρίζουν τα σπίτια κ τις κουτουπώνουμε στα κρυφά.

takis vasilopoulos είπε...

Ξερω,ξερω..... εχω γνωρισει...

Υπαρχουν ακομα τετοιοι ανθρωποι...

Μακαρι να μην ξαναυπαρξουν...η ζωη τους ηταν υπερβολικα δυσκολη

gerasimos74 είπε...

Καλησπέρα

χε,χε,χε!!

Πως αλλάζουν οι καιροί!!

Προσφορά της Βραδυνής της Κυριακής:
Τσε Γκεβάρα, ο Επαναστάτης!

χε,χε,χε, καταραμένο Aroxol!

Martingale είπε...

harrygreke h opws alliws se lene an piaseis kai ligo tsapa sta xeria sou kai deis thn gluka ela kai ta ksanaleme aouf vintersen pswnara.

enas biennezos pou katagetai apo oikogenia texnitwn-agrotwn

Ναυαγός είπε...

zoi20 said...
"Επίσης δεν καταλαβαίνω γιατί δεχόμαστε όλα τα μπουζουξίδικα κ τα στριπτιτζάδικα της Αθήνας κ κοροϊδεύουμε τα αντίστοιχα της επαρχίας. Αυτοί οι υπανάπτυκτοι είναι που δεχτήκανε πιο εύκολα τους μετανάστες στις δουλειές τους κ δώσανε σπίτι κ τροφή... όταν εμείς της πρωτεύουσας το παίζουμε μάνατζερ ... αγοράζουμε τζιπ χωρίς να έχουμε χωράφια κ τις Ουκρανέζες τις βάζουμε να μας καθαρίζουν τα σπίτια κ τις κουτουπώνουμε στα κρυφά"

Μα είναι σαφές ότι οι αγρότες απλώς μιμούνται έναν τρόπο ζωής των ανθρώπων της πόλης.

Και πιο σαφές ότι και ο αστικός πολιτισμός είναι "υπό ανάπτυξη" στην Ελλάδα. "Υπό κατάρρευση" ίσως, ιδωμένος από άλλη οπτική γωνία.

Διάβασα πάλι τα σχόλια για να δω αν κάποιος προσπάθησε να βρίσει την αγροτιά ή έστω να βάλει υποτιμητικές ταμπέλες. Πλήν HarryGreco (που επί της ουσίας δεν έχει και τόσο άδικο σε αυτά που λέει) δε βρήκα άλλον.

Ναυαγός είπε...

@Nikos Dimou

Τα πρόσωπα είναι φωτογραφημένα προ 20ετίας, όμως ορκίζομαι ότι δεν έχω σταματήσει να τα βλέπω, τα ίδια και απαράλλαχτα, αν και λιγότερο συχνά, στα χωριά όλης της Ελλάδας.

Martingale είπε...

Ti na kanoume re palikaria o agroths einai o monos an8rwpos pou den exei dei allh gh sth zwh tou ektos apo otan phge strato. An einai bounisios den kserei na kolumpaei an einai nhsiwths den exei dei xioni sth zwh tou. Ti perimenete na kanei dialekseis gi to Gugenheim kai ton impresionismo. Alla feu otan h pragmatikh dianohsh apo ekei antlhse o Kazantzakhs ston Aleksh Zorba latrepse kai tis duo tou opseis, akoma kai o kosmopoliths Zorbas eixe kai tous duo tupoys mesa ton kosmopolith kai ton koutoponhro xwriko. Kai gia tis epidothseis kapoia logakia.
Epidothseis pou eginan Mercedes phran kapoioi megaloagrotes tou kampou kai ths krhths pou htan pasokokratoumena ths epoxhs ka8ws kai kapoioi "agrotes" tou Kolwnakiou kai ths Ekalhs gia na paroun Jeep tote den htan SUV me telh epaggelmatikou oxhmatos.

Reactor69 είπε...

Να δω τι θα κάνουμε Χάρη μου όταν τελειώσει η ντομάτα στα MacDonalds και το μαρούλι στα Βig Mac!

Τι έγινε ρε παιδιά, βγάλαμε αγρορομπότ και απλά μοιράζουμε κέρδη, επιδοτήσεις κι αποδοκιμασίες;;;

Ο πιο δίκαιος άνθρωπος θα είναι πάντα αυτός που καλλιεργεί το φαγητό του!

Πάτερ Αzrael, το τζαμπεράκι +ευλόγησον+???

Ανώνυμος είπε...

@ Ναυαγός
Μα εγώ δεν απαντούσα σε κανένa άλλο στο μπλογκ. Μια γενική εντύπωση που έχω μετέφερα.

Elias είπε...

Αν τους έλεγες τότε που τους φωτογράφιζες ότι θα δημοσιεύονταν οι φωτογραφίες τους στο διαδίκτυο και πολλοί θα μπορούσαν να τους βλέπουν και να σχολιάζουν δεν ξέρω πως θα αντιδρούσαν. Μάλλον αυτοί θα ντρεπόντουσαν. Ο κόσμος άλλαξε πολύ τα τελευταία χρόνια, ακόμα και για μας που έχουμε ποιο μεγάλη τριβή με τη τεχνολογία δεν είναι εύκολη η κατανόηση του. Ίσως σε είκοσι χρόνια από τώρα, κάποιοι άλλοι σε κάποιο διαφορετικό δίκτυο να μας κοιτάζουν και μας, όπως κοιτάζει κανείς τα χρυσόψαρα στη γυάλα.

Ανώνυμος είπε...

Martingale
"harrygreke h opws alliws se lene an piaseis kai ligo tsapa sta xeria sou kai deis thn gluka ela kai ta ksanaleme aouf vintersen pswnara."

χαχαχα αν ο harry πιασει τσαπα στα χερια του θα νομισει οτι ειναι κλουτσα!!!!!χαχαχαχα

Ανώνυμος είπε...

.. θα ηταν πολυ ενδιαφερον να ειχαμε τα αποτελεσματα του πειραματος του mickey με τις ταρατσοντοματες για να δουμε και τις δυσκολιες του πρωτογενη τομεα ,αλλα δυστυχως θα πρεπει να περιμενουμε εως το Σεπτεβριο!!!!!!

etherovamon είπε...

Καλησπέρα.

Ωραίες φωτογραφίες. Ανθρώπινες. Εκπέμπουν προβληματισμό, αγωνία.

Δεν γνωρίζω πολλά για την αγροτιά. Αλλά γνωρίζω για περιπτώσεις ασυνείδητων που χρησιμοποιούν απαγορευμένες ποσότητες επικίνδυνων φαρμάκων για να αυξήσουν την παραγωγή τους και να βελτιώσουν την αντοχή των προιόντων τους. Και έχουν την αφέλεια να φυτεύουν για την οικογένειά τους 'καθαρά' προιόντα, λίγα μέτρα πιο κάτω, στο ίδιο το χώμα που για χρόνια έχει ποτίσει δηλητήριο. Τα υπόγεια νερά μεταφέρουν το δηλητήριο παντού.

Όπως γνωρίζω και για ανθρώπους που με υπομονή και επιμονή, και ειλικρίνεια μεγαλώνουν βιολογικά προιόντα.

Όπως και για ιστορίες σε λαικές, που, αν είσαι πελάτης, σου κάνει νόημα, σου λέει, σήμερα δεν έχω για σένα.

Δεν ξέρω πού σταματάει η αλήθεια και που αρχίζει το ψέμα. Έχω μόνο μια γενική αίσθηση ότι οι αγρότες έχουν χρησιμοποιηθεί πολύ από τους πολιτικάντιδες. Και αντιστρόφως.

Και μου μένει μια πικρή γεύση στο στόμα, μια αίσθηση ότι κάτι δεν πάει καλά με την αγροτική πολιτική σε αυτή την χώρα. Μια αίσθηση του χαμένου. Χαμένου χρόνου, χαμένων κονδυλίων, χαμένης ευκαιρίας προόδου, χαμένων τραίνων που πέρναγαν την ώρα που εμείς συζητούσαμε το πόση επιδότηση θα έχει το βαμβάκι.

Και αναρωτιέμαι. Γιατί να είναι το ιταλικό και το ισπανικό τα γνωστότερα ελαιόλαδα? Γιατί να πληρώνουν οι ευρωπαίοι χρυσά τα ιταλικά extra virgin oils και όχι τα ελληνικά?

Ευχαριστώ για την φιλοξενία.

Αρχαίος είπε...

Σε ενα πρόσφατο ταξίδι στην Κρήτη έψαξα για αγρότες με κεφαλομάντιλα άπρα γένια και μουστάκια, μαύρα πουκάμισα και βράκες.
Συνάντησα μόνο 2 γέρους συναξιούχους στα Ανώγια ένα χωρίο που δεν σου θυμίζει πλέον Κρήτη θα μπορούσε κάλλιστα να βρίσκεται στο Μαραθώνα. Αλλά και ολόκληρη η Κρήτη πλέον θα μπορούσε ενα είναι κάπου αλλού -παντού κακάσχημα rend rooms με γερμανικές πινακίδες και μεγάλες τουριστικές μονάδες.
Οι αγρότες χάνονται κανείς νέος (και νέα) δεν θέλει -λογικά σκεφτόμενος- τη σκληρή δουλεία και την ανασφάλεια της αγροτικής παραγωγής. Σχεδόν όλη η υπάρχουσα παραγωγή της Ελλάδος παράγεται πλέον απο ξένους και το είσόδημά τους συχνά είναι κυρίως οι επιδοτήσεις.
Οι φωτογραφίες αυτές Νίκο θα έχουν σε λίγο ιστορική αξία. Μια Ελλάδα που χάνεται, απλά ελπίζουμε ότι αυτό που θα την αντικαταστήσει θα είναι καλύτερο.

Αρχαίος είπε...

Οι αγρότες πράγματι αποτελούσαν το πλέον αμόρφωτο τμήμα μαι κοινωνίας. Όποιος θέλει να ερευνήσει το γιατί ας πάει να ρωτήσει τις συνθήκες δουλειάς στα καπνοχώραφα και στις βοσκές. Η ανάγκη για εργατικά χέρια δεν επέτρεπαν την πολυτέλεια της μόρφωσης. Σήμερα οι συγχρονοι αγρότες πηγαίνουν στο σχολείο αλλά μιμούνται τους μικροαστούς των πόλεων και αυτά που βλέπουν στην τηλεόραση. Έτσι το βλέπουν τελείως λογικό να αγοράσουν ένα πολυτελές τζίπ 4Χ4 -αφού τέτοιο έχει και ο Μάκης- με τις επιδοτήσεις, αντί να αναμορφώσουν τις καλιέργειες. Εδώ είναι και η μεγάλη ευθύνη του κράτους και όλων των κυβερνήσεων που χρησιμοποίησαν τα λεφτά των επιδοτήσεων για ψηφοθυρικούς λόγους.
Όσο για το μυαλό ο κακομοίρης μικροαστός που παίρνει δάνειο για να κάνει διακοπές - διακοποδάνεια!!- δεν έχει περισσότερο απο τον αγρότη που αγοράζει μια BMW 4X4 με δανεικά.

Πανάσχημη είπε...

Ο πατερας μου ηταν απο την Κρητη, πολλα καλοκαιρια περασα εκει, εμενα στο χωριο, αγροτικο χωριο, και ειδα τα εξης:

Φτωχια δεν υπηρχε. Μεσα στα πλαισια της Ελληνικης υπαιθρου, οι άνθρωποι τα τελευταια χρονια ζουσαν καλά.

Με τις επιδοτησεις δειξαμε τον χειροτερο μας εαυτο. Τα αλαλουμ και η κλεψια που εγιναν, στις οποιες κλεψιες συμμετειχαν και αγροτες και συνεταιρισμοι και πολιτικαντηδες, με ειχαν αφησει αφωνη. Το τι ψευτικο χαρτι κυκλοφορουσε που πιστοποιουσε την κατοχη διπλασιου αριθμου δενδρων, δεν περιγράφεται. Μετα, όποια επιδοτηση επαιρναν την επενδυαν σε τηλεορασεις και Ντατσουν. Στους αγρους, ό,τι πιο φτηνο και τριτοκοσμικο. Να συγκρινουμε μονο τους τροπους υδρευσης μεταξυ Κρητης και Ισραηλ. Και να πεις οτι στο Ισραηλ επενδυσαν τα εκατομμυρια... μπα... λιγο παραπανω για να τοποθετησουν υπογειους σωληνες που ποτιζουν σιγα σιγα κατ'ευθειαν τη ριζα.
Στα θερμοκηπια στα Φαλασαρνα η κατασταση ειναι τριτοκοσμικη. Ανεξελεγκτα φυτοφαρμακα απο αγροτες που δεν ξερουν να διαβαζουν και που μαντεύουν ποιες ειναι οι οδηγιες.. Το πλαστικο να ειναι σκισμενο σε δεκαδες μερη και ο αγροτης να χρησιμοποιει αυθαιρετα περισσοτερο φαρμακο για να καλυψει την ζημια που προερχεται απο τα σκισιματα. Πολλοι στα Φαλασαρνα εχουν σοβαροτατα δερματολογικά προβλήματα.

Οι προσωπικες σχεσεις μεταξυ τους ήταν και ασχημες και καλες. Φθονος, ζηλεια και δικαστηρια διοτι του ενος ο γάϊδαρος περασε απο το χωραφι του άλλου. Στις κηδειες πχ ο αδελφος κλεβει την οικογενεια του νεκρου του αδελφου με το να φουσκωνει τα εξοδα της κηδείας. Συνηθες φαινομενον. Αλλωστε στην Κρητη γεννηθηκε η παροιμια "Δουλεψε να φας και κλεψε να έχεις."

Αλλα και πολυ αληλλεγγυη οταν καποιος αρρωσταινε. Εδω τους έβγαζα το καπέλο. Και φιλοξενοι. Ζεστοι ανθρωποι. Ζωντανος λαος. Ξυπνιος. Δειτε και τους χορους τους. Εχετε δει πιο ζωντανο χορο απο το πεντοζάλι;

Τωρα γιατι αληθεια το Ισπανικο λαδι κυκλοφορει στα σουπερμαρκετ εδω και οχι το Ελληνικο;

Μηπως μεσα στην παραζαλη της μαγκιάς μας το μοσχοπουλαμε; Διοτι οι εληες Καλαμων (οι πολυ καλες,) εδω στην Αμερικη ειναι 15 δολλαρια το κιλο. Και δυσκολευομαι να πιστεψω ότι το φαρμακερο καπιταλιστικο σουπερμαρκετ εχει καπελωσει την τιμη.


ΥΓ.
Μερικοι εχετε φοβηθει ότι θα σας πρηξω με κρητικες συνταγες τωρα. Αμ δε;
Αυτες δεν ειναι για μοιρασμα.

Nikos Dimou είπε...

Ούτε αγιογράφησα ούτε περιφρόνησα. Μίλησα για πραγματικούς αγρότες και τους ξεχώρισα εξαρχής από αυτούς που το 1985 στο Βήμα είχα αποκαλέσει "Σεΐχηδες των Αγρών". Διαβάστε ΕΔΩ

Lefteris Kritikakis είπε...

"Μορφές βασανισμένες, χέρια ροζιασμένα αλλά ψυχές βαθιές, φιλοσοφημένες, ελεύθερες. Που έχουν καταλάβει τον κόσμο καλύτερα από πολλούς αναγνώστες και σχολιαστές των ιστολογίων μας."

Σε μικρές κοινωνίες όπου υπάρχει έντονη και καθημερινή κοινωνική δραστηριότητα και όπου μπορεί κανείς να παρακολουθήσει την πορεία της ζωής των άλλων, αναπτύσσεται πολύ πιο εύκολα μια κάποια γνώση ζωής, απ' ότι σε κοινωνίες που έχουν μπερδέψει τα πάντα σε συγγράματα και τηλεοπτικές δηλώσεις.
Μπορείς να παρακολουθήσεις από κοντά τη ζωή 20-30 ανθρώπων και να σκεφτείς καλά τα όσα βλέπεις; Μόνο σε μικρές κοινότητες, όπου τους ξέρεις και σε ξέρουν. Εκεί βλέπεις τι συμβαίνει στον καθένα και σε σένα.
Στις μεγάλες πόλεις, ισχύουν γενικεύσεις, στερεότυπα και κριτικές, χωρίς πραγματικά να γνωρίζουμε τίποτα. Αντί για τη σοφία του "αυτόπτη μάρτυρα" (των μικρών και σταθερών κοινοτήτων), το ρίξαμε στις σοφιστίες και στα λόγια του τσαγιού και του καφέ (στις μεγάλες πόλεις, όπου βλέπουμε μόνο μικρά αποσπάσματα από τη ζωή των άλλων).

================================
"Οι αγρότες πράγματι αποτελούσαν το πλέον αμόρφωτο τμήμα μαι κοινωνίας."

Και στις μεγάλες πόλεις, πάει ο άλλος και κάνει εμετό σε μουσαμά και λένε όλοι "τέχνη"!
================================

"Επίσης δεν καταλαβαίνω γιατί δεχόμαστε όλα τα μπουζουξίδικα κ τα στριπτιτζάδικα της Αθήνας κ κοροϊδεύουμε τα αντίστοιχα της επαρχίας."

Διότι στην πόλη, φοράει η κυρία high heels και λέει "είμαι classy" κι ας επιδίδεται σε τρόπο ζωής αδέσποτων σκυλιών. Και κοροϊδεύει τα όποια συστατικά σταθερότητας που αποπνέει μερικές φορές η επαρχία. Όταν κάποια χωριατοπούλα κερατώνει τον άντρα της, τότε όλοι μιλάνε για "χωριατιές". Όταν οι κυράτσες της Αθήνας επιδίδονται σε κρυφά όργια, τότε αυτό το λένε "φιλελεύθερο πειραματισμό". Everything is a matter of presentation.

=================================
"Προτιμώ πάντως το καφενεδάκι του χωριού κάτω από το πλατάνι με το τσιπουράκι και το μεζέ στη λαδόκολα από την ματαιοδοξία των Καγιέν του Κολωνακίου."

Βεβαίως. Στο κάτω κάτω, τι διάολο λένε στο Κολωνάκι; Πάει ο άλλος και πηδάει τη γκόμενα του άλλου (επειδή την πληρώνει με διάφορα λούσα) και αντί να πει η γκόμενα "ε, είμαι και λίγο πουτάνα", λέει "η σχέση μας είναι μεταφυσικού περιεχομένου". Έχουνε χαλάσει ακόμα και το απλό γ...σι.

Και που να δεις αντίδραση όταν είπα σε τοπική "γκαλερί" ότι δεν μ' αρέσουν οι ζωγραφιές του Πικάσο... πέσανε να με φάνε οι ξυδιάρες... λες και δεν έχω δικαίωμα προσωπικού γούστου πια. Και μετά κατηγορούν τους χωριάτες ως "κλειστόμυαλους". Ποιοι; Οι ατάλαντοι των πόλεων... που δεν έχουν πια προσωπική γνώμη (ή οτιδήποτε προσωπικό) και συμμορφώνονται με οτιδήποτε πουν οι "αυθεντίες" γιατί δεν θέλουν "να μείνουν απ' όξω" από το "πάρτι". Που έχει κι αυτό καταντήσει αηδία. Στ' αλήθεια, μου φαίνεται παράξενο να μην θέλει κάποιος να ζήσει αφήνοντας πίσω του δημιουργία και κληρονομία, αλλά προτιμά να ζήσει αγοράζοντας "προϊόντα" και κάνοντας κριτική επ' αυτών... για όλη του (της) τη ζωή. Εφιάλτης...

harrygreco είπε...

Τα υβριστικα σχολια πρεπει να διαγραφονται.
Σημερα ο Ελ. Τυπος ειχε αφιερωμα στα μπλογκς,με το ΝΔ να φιγουραρει κορυφη & να ξεχωριζει οπως η Πορσε σε τιμοκαταλογο ΙΧ.

Nikos Dimou είπε...

Η πλάκα είναι πως ο Ελεύθερος Τύπος με βγάζει δεύτερο με πρώτο τον ...doncat!

paragrafos είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
paragrafos είπε...

Ο γείτονας ήταν χωραϊτης, φιλότιμο παιδί και συμβουλευόταν συνεχώς τον παππού για το πώς να "μεγαλώσει" το περιβόλι του, που ήταν αρκετά εκτεταμένο - πάνω από εκατόνσαράντα σκάλες (η σκάλα είναι κάτι περισσότερο από το στρέμμα).

Μια μέρα, ο ατζαμης χωραϊτης έβαλε με τον αδελφό του φωτιά για να κάψουν κάτι ξερόκλαδα και άξαφνα δυνάμωσε ο αέρας και κάηκε η μισή πλευρά από τις ακρινές (στο σύνορο) πορτοκαλιές του παππού.

Ο γείτονας στεναχωρέθηκε περισσότερο από τον παππού. Κι ο παππούς όμως πικράθηκε, άσχετα αν δεν το έκρυψε. Είχε (και έχει ακόμα) μια παράξενη σχέση με "τα δεντρά" του. Πάντα τα ένιωθε σαν παιδιά του: διψούσαν αυτά, διψούσε κι εκείνος, άνθίζαν τα δεντρά, άνθιζε και η ψυχή του!

Την ίδια μέρα κλάδεψε όλα τα καπνισμένα. Σε λίγες βδομάδες, λέει ο παππούς, έγινε ένα θαυμα: οι κυριολεκτικά μισοκαμένες πορτοκαλιές, ξαναφούντωσαν από τη μισή πλεύρα που είχαν καεί!!!

"Κι ύστερα λένε πως δεν έχουν νου τα δεντρά"!!!Με αγάπη

Παράγραφος

Stavros Katsaris είπε...

Καλησπέρα!
Οι φωτογραφίες τις περισσότερες φορές είναι αδιάψευστος μάρτυρας.
Θυμήθηκα τον παππού μου που είναι συνταξιούχος τώρα πια.
Αληθινός αγρότης ζούσε την φαμίλια του από τα δέντρα του.
Ροζιασμένα χέρια, πρόσωπο που κάθε του γραμμή μαρτυρεί και μια χρονιά και μια σοδειά.
Μου περιγράφει συχνά ιστορίες που με κάνουν να τον θαυμάζω αλλά και με κάνει να ντρέπομαι γιατί πολλές φορές μου φαίνονται τόσο απίστευτες και ο ανόητος κρυφογελάω.
Ένα παράδειγμα?
Φτωχή οικογένεια δεν είχαν ούτε καν ρολόι.
Σηκώθηκε μια νύχτα νομίζοντας πως είναι χαράματα.
Έφυγε για το χωράφι 5χλμ. έξω από το χωριό.
Με τα πόδια.
Όταν γύριζε το υπόλοιπο χωριό ξυπνούσε σιγά σιγά.
Είχε ξυπνήσει μάλλον βραδάκι και αφού ένιωσε πως χόρτασε τον ύπνο του τράβηξε για τα χωράφια.
Μέχρι σήμερα καμαρώνει επειδή το ρολόι του ένα παλιό SEIKO δείχνει την ώρα ακριβώς και δεν χάνει δευτερόλεπτο!
Καλησπέρα!

harrygreco είπε...

Ενδιαφερον το " χωραιτης ".οπως Μοραιτης. Εμεις τους λεμε χωρικους,καθ' οτι το χωριατης θεωρειται υποτιμητικο. Η εντυπωση μου ειναι οτι το αγροτικο επαγγελμα ειναι το πιο ανετο & ευκολο. Εχουν για τα δυσκολα,συγκομιδες κλπ τους τσιγγανους & το αδελφο εθνος & ολη μερα καθονται στα καφενεια.

bald raven είπε...

Ο αγροτικός τομέας της Ελλάδας αντιμετωπίζει ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα.
Δεν είναι πια ανταγωνιστικός λόγω κόστους παραγωγής που είναι λογικό καθώς πια η Ελλάδα αποκτά χαρακτηριστικά αναπτυγμένης οικονομίας.
Παλιά αυτό το πρόβλημα το αντιμετώπιζαν με τις επιδοτήσεις .
Συγκεκριμένα το κράτος μέσω της φορολογίας αντλούσε κεφάλαια από ανταγωνιστικούς τομείς της οικονομίας για να τα διοχετεύσει στον αγροτικό τομέα με σκοπό να τον κρατήσει ανταγωνιστικό. Αυτή η δράση σκόπευε στο να καταστήσει το αγροτικό επάγγελμα ελκυστικό και να κρατήσει τους ανθρώπους της υπαίθρου στον τόπο τους και έτσι να λύσει το πρόβλημα της αστυφιλίας. Επίσης οι επιδοτήσεις βοηθούσαν το προϊόν να έχει καλύτερες προοπτικές εξαγωγής στο μέτρο που η τιμή πώλησης του προϊόντος κρατιέται πιο χαμηλά από την τιμή του διεθνές εμπορίου, με αποτέλεσμα την εξισορρόπηση του εμπορικού ισοζυγίου και την εισροή συναλλάγματος. Ακόμα οι επιδοτήσεις βοηθούσαν στο να παρέχονται φτηνά προϊόντα για κατανάλωση ώστε να εξασφαλίζεται η τροφική επάρκεια σε φρούτα και λαχανικά (σκεφτείτε αυτή την παράμετρο σε σχέση το λιμό που πέρασαν τα αστικά κέντρα της Ευρώπης στο Β παγκόσμιο και άρα της επιθυμίας τους για πολλά και φτηνά αγροτικά προϊόντα.
Σήμερα δυστυχώς η πολιτική των επιδοτήσεων βαίνει προς το τέλος της.Οι κατευθυντήριες γραμμές της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την διάρθρωση της αγροτικής παραγωγής είναι ξεκάθαρες. Το έργο που παίζεται αυτή τη στιγμή στην ελληνική ύπαιθρο είναι ο «Θάνατος του εμποράκου» ή μάλλον καλύτερα ο θάνατος της μικρομεσαίας αγροτικής εκμετάλλευσης.
Η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) είναι ένας προθάλαμος για την πλήρη σύνδεση και συμμόρφωση του αγροτικού τομέα της Ευρώπης με το παγκόσμιο εμπόριο. Όμως στο ανταγωνιστικό περιβάλλον του παγκοσμιοποιημένου εμπορίου το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό(δεν το λέω εγώ η βιολογία το λέει).Από ότι μου φαίνετε δυστυχώς οι μπαρμπάδες στις υπέροχες φωτογραφίες του Νίκου Δίμου είναι κουτσομούρες.

Και τώρα τι θα γένουμε χωρίς επιδοτήσεις .
Ησαν και αυτές μιά κάποια λύσις

paragrafos είπε...

harrygreco said...
Ενδιαφερον το " χωραιτης ".οπως Μοραιτης. Εμεις τους λεμε χωρικους,καθ' οτι το χωριατης θεωρειται υποτιμητικο. Η
-----------------

Κε Χάρρυ,

το χωραϊτης σημαίνει, στα νησιώτικα, πρωτευουσιάνος, ή άνθρωπος της πόλης. (Χώρα στ΄ αρχαία... γραικικά σήμαινε επίσης η πρωτεύουσα του νησιού).

Ο εν λόγω χωραϊτης ήταν Λευκωσιάτης που πήγε "σώγαμπρος" (θα λέγατε εσείς) στην Μόρφου, εξου και η ατζαμοσύνη του - κόντεψε να λαμπαδιάσει ο τόπος.

Με αγάπη

Α.

paragrafos είπε...

διόρθωση:
αντι του "άσχετα αν δεν το έκρυψε", διάβασε:
"άσχετα αν το έκρυψε".

με αγάπη

Παράγραφος

Ανώνυμος είπε...

harryς hat gesagt...

" Η εντυπωση μου ειναι οτι το αγροτικο επαγγελμα ειναι το πιο ανετο & ευκολο. Εχουν για τα δυσκολα,συγκομιδες κλπ τους τσιγγανους & το αδελφο εθνος & ολη μερα καθονται στα καφενεια. "

Δεν ειναι καθολου ευκολη ,αγαπητε harry.Ειναι απλη και αυτο την καθιστα ομορφη παρολες τις δυσκολιες της!

Οι πριν το 85 αγροτες αστραγαλο γυναικειο γυμνο(η αντρικο) να βλεπαν ερεθιζονταν!!!!!!!

zizugataki είπε...

'Οπως όλα τα πράγματα σε αυτόν τον ευλογημένο τόπο έτσι και ότι έχει σχέση με τους αγρότες έγινε χωρίς προγραμματισμό και κοντόφθαλμα θαρρείς και δεν θα υπάρξει αύριο. Δυστυχώς όταν θα στερέψουν οι κρουνοί της ΕΕ θα είναι πολύ αργά για να διορθώσουμε την κατάσταση και θα συμβεί ότι έγινε και με την υφαντουργία. Θα γεμίσουμε νεόφτωχους άνεργους που δεν θα έχουν βενζίνη για τα 4Χ4 και δεν θα μπορούν ούτε να τα πουλήσουν. Θα τους μείνουν ως 'περασμένα μεγαλεία και διηγώντας τα να κλαις΄.

Elafina είπε...

"Οι πριν το 85 αγροτες αστραγαλο γυναικειο γυμνο(η αντρικο) να βλεπαν ερεθιζονταν!!!!!!!"

Αυτό ίσχυε γενικά. Κι αυτό είναι αισθησιασμός. Λυπάμαι τους σημερινούς που για να ερεθιστούν χρειάζονται χαρντκορ ξεβρακώματα κλπ. Θυμάμαι την ταινία του Rohmer, μόνο να άγγιζε το γόνατό της...

Martingale είπε...

@Kritikakis

peri Kolwnakiou klp se briskw apoluta swsto. As pane to frokala tou Kolwnakiou na deixtoun se pragmatika kolwnakia opws Geneva, Zurich na deis ti amok 8a pa8oun. Exw zhsei ena xrono sthn Geneuh kai pragmatika den exw sunanthsei pio aplous plousious se sxesh me ta neoplouta twn arpaxtwn kai twn epidothsewn. Kai pragmatika morfwmenoi dioti oi perissoteroi einai ekproswpoi tou palaiou eurwpaikou ploutou. Mia fora ebriskomenos sthn Zurich sto tram blepw na anebainei mia kuria hlikiwmenh me ena tono diamantika panw ths alla kompsotath. Pia karakaidona tolmaei na mpei se lewforeio apo sa pera ton Lukabhto. Ase pou me ta pezodromia opws einai ston Kolwnaki mallon gia Bagdath moiazei para me meros periophs

harrygreco είπε...

Ενα ενδιαφερον θεμα,για αλλο ποστ,ειναι η συμπεριφορα των λαων με το χρημα. Υπαρχουν λαοι " τζιτζικια ",οπως οι μεσογειακοι & μυρμηγκια,οπως οι Βορειοι. Οι Γραικοι παιρνουν τα φραγκα της ΕΕ,τα γλεντουν οπως γουσταρουν & πεθαινουν στη ψαθα. Αλλοι ειναι υπολογιστες & λιτοι. Αφου ετσι ειναι η φυση του Γκρεκου,γιατι να παμε κοντρα ?

x-taramas είπε...

Ενα απο τα εγκλήματα του ΠΑΣΟΚ ήταν η μετατροπή φτωχών και περιφρονημένων, σε επιδοτούμενα ρεμάλια, δημιουργώντας στην ουσία ένα νέο τύπο ανθρώπου. Τον "ελληνάρα"...

Nikos Dimou είπε...

Να που μερικοί γκρινιάζετε για τις φωτογραφίες - πίσω από κάθε φωτογραφία υπάρχει και ένα θέμα: εδώ ανοίξαμε το "Αγροτικό Ζήτημα".

Μου αρέσει που η Αριστερά δίνει μάχη υπέρ των επιδοτήσεων. Οι επιδοτήσεις στο μπαμπάκι το κρατάνε φτηνό και οδηγούνε τους αγρότες του Τρίτου Κόσμου (Αίγυπτος, Μεξικό) στην λιμοκτονία.

Nikos Dimou είπε...

Και μην ξεχνάτε ότι το Σατανάκι έχει τραχανά απλωμένο - όλο το Ειρωνικό Νεοελληνικό Λεξικό - και περιμένει πελάτες ΕΔΩ

alps είπε...

Θα ξαναγυρίσω στο αρχικό θέμα του post χωρίς να θέλω να κουράσω.Ωραίο το φωτο-μπλογκ με τους αγρότες.Αυθεντικές φιγούρες που δεν βλέπουμε στα τηλεπαράθυρα ούτε στις ανόητες συνδικαλιστικές - κομματικές συγκεντρώσεις στον κάμπο.Άνθρωποι του μόχθου και της προσπάθειας

Dion.M. είπε...

Ο Αριστερισμός , ο συνδικαλισμός και οι δημαγωγοί πολιτικοί, έχουν πείσει τους νεοέλληνες, ότι τους χρωστάνε όλοι και γενικώς. Η ανευθυνότητα έχει προχωρήσει πολύ βαθειά.

Οι άλλοτε αγρότες και νοικοκύρηδες έχουν μεταλλαχθεί σε κυνηγούς επιδοτήσεων.

Σήμερα άκουσα την ιστορία ενός στρατευμένου. Υπηρέτησε 3 μήνες σε ένα νησί. Μετά "τον έφεραν", με μέσον φυσικά, να υπηρετήσει το υπόλοιπο εννεάμηνο της θητείας του κάπου στην Ελευσίνα. Πέρασε την οικογένειά του γεννεές δεκατέσσερεις επειδή δεν τον έφεραν δίπλα στο σπίτι του!

Εγώ υπηρέτησα 27 μήνες, 6 μήνες εκπαίδευση και όλο το υπόλοιπο στα σύνορα. Για να μην έρθουν οι γονείς μου,σε δύσκολη θέση, τους ζήτησα (ουσιαστικά απαίτησα) να μην βάλουν κανένα "μέσον".
Δεν έχω παράπονο. Πέρασα καλά στον στρατό και γνώρισα ενδιαφέροντες ανθρώπους.

Τα "ιτς-ογλάν" σήμερα, δεν εννοούν να ενηλικιωθούν. Εκεί... στην μαμά και τον μπαμπά... Γιατί να πάρουν οποιδήποτε ευθύνη;

Πίσω έχει η αχλάδα την ουρά!...
Τα περιμένουν δύσκολες ώρες και θα βρεθούν εντελώς απροετοίμαστα.

Επίτηδες διάλεξα ουδέτερον γένος. Δεν είναι ούτε άνδρες ούτε γυναίκες.

Ανώνυμος είπε...

Μαρεσει που ολοι εχουν φαγωθει με τις επιδοτησεις και δεν βλεπουν προς ΑΤΕ και το ρολο της, τα επιτοκια της και πανοτοκια της την δεκαετια του 80 και 90 η οποια ουσιαστηκα ηταν ο αποδεκτης των επιδοτησεων .Απο προσωπικη εμπειρια και μονο κοιτοντας απο εξω απο τον χορο την κατασταση στο χωριο μου βλεπω οτι οι νοικοκυραιοι αγροτες που προσπαθησαν να εκσυχρονιστουν και να αυξησουν την παραγωγη τους και στηριχτηκαν στην ΑΤΕ(σχεδον ολοι τους δλδ ) ηταν τα μεγαλα θυματα της υποθεσης.

Ανώνυμος είπε...

Ψηφίζω ως πρώτη την πρώτη φωτογραφία!
Άποψη περι αγροτων όμως δεν έχω.


Martingale έχεις πολύ πλάκα!!!

Dion.M. είπε...

Martingale,

Η σύγκριση που κάνεις, μεταξύ Γενεύης και Κολωνακίου, είναι η διαφορά μεταξύ πλούσιου και νεόπλουτου.

Αυτό που γράφεις για τα πεζοδρόμια, είναι πράγματι όπως το λές, αλλά αυτό που με μπερδεύει είναι ότι η πρώην δήμαρχος, αποχωρώντας από τον δήμο προς χάριν του υπουργικού θώκου, εδήλωσε ότι είναι υπερήφανη για το έργο της στον δήμο.

Το κέντρο του σημερινού Κολωνακίου, η λεγόμενη "πλατεία" συγκεντρώνει καθημερινά, όχι τους Κολωνακιώτες αλλά κατοίκους από όλο το λεκανοπέδιο, που τους στριμώχνουν οι εκεί καταστηματάρχες με τον πλέον άθλιο τρόπο. Αν δεν με πιστεύεις άκου τον προορισμό επιστροφής των περισσοτέρων, όταν τον δηλώνουν με στεντόρεια φωνή στους ταξιτξήδες.
(Οσοι δεν πάνε με τα Cayenne)

Τώρα, για να κάνω και τον δικηγόρο του διαβόλου, πώς το είπε αυτό ο Graham Green για την Ελβετία;

Στην Φλωρεντία και το Μιλάνο, με τους Μεδίκους και τους Βοργίες, δολοφονίες, ίντριγκες, διαρκείς συγκρούσεις και πολέμους, ανεδείχθει ο Μιχαήλ Αγγελος, ο Δάντης και ο Λεονάρντο Ντα Βίντσι ενώ οι Ελβετοί με 400 χρόνια ειρήνης ανεκάλυψαν το Κούκου Clock;
Κάπως έτσι δεν το είπε;

Martingale είπε...

Peri epidothsewn. To kratos oudepote endiafer8hke gia thn swsth xrhsh twn epidothsewn afou tis edine panta se hmeterous. Deuteron ena meros twn epidothsewn htan gia katastrofh paragwghs opou htan to pio anh8iko kolpo ths EOK anh8iko apo apopsh gia autous pou peinane sthn Afrikh ktl.

Oson afora gia trito kosmo ktl, akoma kai me ektimhseis ths pagkosmias trapezas ean apeleu8erw8ei plhrws h gewrgia ta kerdh 8a einai psixoula, Allwste kanena dutiko kratos den 8a epitrepsei se tritokosmikous diktatoriskous na kanoun kartel trofimwn opws exoume twra kartel energeias.

Peri Swiss, genika den tous exw se terastia ektimhsh den antilegw pws ebgalan merikes spoudaies proswpikothtes alla thn kallitexnikh zwh tou Parisiou, ths Biennhs, ths Agias Petroupolhs k.a den thn eftasan pote. Apla htan 8hsaurofulakes kai h monh tenxh pou aneptuksan kai auth periorizetai mono sthn Gallofwnh elbetia einai h wrologopoiia. Oi poleis tous eksairetikes alla den 8a deis pou8ena ena mnhmeio pou na marturei ena endokso parel8on. Sugkrinw thn Geneuh kai thn Biennh pou menw twra kai 8libomai. Sthn Biennh epistrefeis se ka8e bhma sto Autokratoriko ths parel8on, pantou ta palatia, o ka8edrikos, oi megaloi khpoi klp. Geneuh an eksaireseis thn limnh kai to suntribani den uparxei kati aksiologo ektos apo enas aeras ploutou apo tis Ferrari pou kukloforoun. Zurixh mia apo ta idia. Eksairesh einai h Bernh sthn opoia o xronos exei stamathsei 300 xronia pisw, alla Praga den einai.
Allwste poios sas eipe oti oi trapezites eixan fantasia?

Nikos Dimou είπε...

Καλημέρα!

Μικρή η νυχτερινή κίνηση - δύο μόνο μεταμεσονύχτιοι επισκέπτες. Που τα παλιά κατοστάρια.

Και δεν φταίει το photo-blogging αφού πέρα από τις φωτογραφίες ξεκίνησε και θέμα αρκετά ενδιαφέρον.

Μάλλον βαρεθήκατε εμένα, ή το blogging, ή και τα δύο.

Ούτε το Σατανάκι κόβει εισιτήρια.

Μήπως είναι καιρός για αποχώρηση;

x-taramas είπε...

maretingale:

"den uparxei kati aksiologo ektos apo enas aeras ploutou apo tis Ferrari pou kukloforoun."

Γιατί είναι αξιόλογο αυτό;

x-taramas είπε...

Αγαπητέ ΝΔ δεν καταλαβαίνω...
Απο τη μία παραπονιέσαι οτι με τις εκατοντάδες σχόλια δεν σου μένει χρόνος για άλλα πράγματα, από την άλλη αναρωτιέσαι αν έχει νόημα να συνεχίσεις από τη στιγμή που τα σχόλια πέφτουν. Λογικά θα περίμενε κανείς να είσαι απόλυτα ευχαριστημένος τώρα...

Καλημέρα

Nikos Dimou είπε...

x-taramas said...
Αγαπητέ ΝΔ δεν καταλαβαίνω...

-------------------------------

Υπάρχει και ο δρόμος της καμήλας, που λέγανε οι παλιοί. (Ο ίσιος - ούτε ανήφορος, ούτε κατήφορος). Από τα 600 σχόλια στα 60, μεσολαβεί χάος...

Alogaki είπε...

Καλημέρα κι από ΄μένα γατούλη.

Μην εκλαμβάνεις αρνητικά τον μικρό αριθμό σχολίων στο γατομπλόγκ σου.

Απλώς, τώρα πια το blog έχει περισσότερους -χαμηλών τόνων- "ψαγμένους" σχολιαστές και λιγότερους φωνακλάδες, οι οποίοι ξενέρωσαν με τις φωτογραφίες και τα θέματα και λάκισαν.

;)

Nikos Dimou είπε...

alogaki
μακάρι να έχεις δίκιο.

Προς το παρόν δεν προφταίνω να σβήνω τα σχόλια του zzzzzzzzzzz

rednet69 (georgia m.) είπε...

Καλημέρα.

Εχω προσπαθήσει(εδώ και μέρες) να στείλω σχόλιο αλλά δεν μπαίνει - δεν ξέρω γιατί.


Ενημέρωση:όποιος θέλει να βρει παλιά βιβλία του ΝΔ,που δεν τα έχει και δε μπορεί να τα βρει στα βιβλιοπωλεία,μπορεί να τα βρει αυτές τις μέρες στο Παζάρι του βιβλίου,που γίνεται κάθε χρόνο τέτοια εποχή στην πλατεία Κλαυθμώνος.
Περνώντας από εκεί την Παρασκευή,τα είδα,μεταξύ άλλων,στους πάγκους(μιλάμε πάντα για όσα δεν κυκλοφορούν ή είναι δυσέρευτα - κυρίως αυτά των εκδόσεων Νεφέλη).

Προειδοποίηση προς dimitrizzzzzz και ομοίους:δε με έβαλε ο ΝΔ να γράψω αυτό το μήνυμα - μην τολμήσει κανείς να γράψει οτιδήποτε.

Nikos Dimou είπε...

Επειδή έχώ και άλλη δουλειά να κάνω από το να σβήνω τα σχόλια του zzzzzzzzzzz

έχω σβήσει 8 μέχρι στιγμής

αν συνεχίσει θα βάλω moderation

Univers είπε...

Περί φύσεως του γραικού και άλλων δαιμονίων:

Στην Ελλάδα πριν το 1980 κατοικούσαν άνθρωποι που ήταν νοικοκυραίοι. Δεν εννοούσαν να χρωστούν, πολύ δε περισσότερο προκειμένου να ικανοποιούν καταλανωτικές ανάγκες.

Η ασυδοσία στην χρήση των επιδοτήσεων έστρωσε το χαλί στην αλλαγή νοτροπίας του νεοέλληνα και την απο-ενοχοποίηση του χρέους.

Ακολούθησε το τελειωτικό και ίσως πιο αποφασιστικό χτύπημα, η πτώση των επιτοκίων. Αυτό όμως ήλθε όταν το έδαφος ήταν πρόσφορο, γόνιμο να δεχθεί το ξεσάλωμα του δανεισμού. Ο νεοέλληνας είχε ήδη ανάγει την ατομική ηδονοθηρία και την νεοπλουτίστικη επίδειξη σε τρόπο και σκοπό ζωής.

Στην κρίσιμη αυτή περίοδο, οι λεγόμενοι πολιτικοί ηγέτες δεν απετόλμησαν να νουθετήσουν τον λαό, δεν διανοήθηκαν να τα βάλουν με την κυρίαρχη ιδεολογία που εξαπλώθηκε σαν λοιμική:
"ΘΕΛΩ τζιπ ΚΑΙ ΤΟ ΘΕΛΩ ΤΩΡΑ (ουάοουουου!)"
"το κινητό ΕΙΝΑΙ Η ΖΩΗ ΜΟΥ" (και οι λογαριασμοί των 200€, θα συμπλήρωνα εγώ)
"ΕΓΩ δεν μπορώ να ζήσω ΑΝ ΔΕΝ ΠΕΡΑΣΩ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΥΚΟΝΟ"
"ΘΕΛΩ να βγαίνω κάθε μέρα", κοκ.
Για να μην θίξω το τι έγινε στο θέμα της στέγης: Είπαμε, ο έλλην αγαπά να έχει δικό του κεραμίδι στο κεφάλι του, αλλά το νεοελληνικό τού να θέλει κάθε πολίτης τρία και τέσσερα ιδιόκτητα σπίτια (ένα στην πρωτεύουσα ή συμπρωτεύουσα, ένα το πατρικό του, ένα το πατρικό της γυναίκας του, ένα στα Μεσόγεια ή την Χαλκιδική για πετάγεται να...χαλαρώνει και ένα αυθαίρετο σε καμμιά παραλία απόμακρη, για να είναι πραγματικά κοντά στη φύση - πόσα είπα, τέσσερα;), ε αυτό δεν χωνεύεται με τίποτα. Σε λίγο, 10 εκ. πληθυσμός θα θέλουμε οικοδομημένη κάθε ραχούλα και ακρογιάλι για να κορέσουμε το πάθος της ιδιοκτησίας.

Με παραλυμένες τις αντιστάσεις (παιδεία να εμπνεύσει συλλογικές επιδιώξεις δεν υπάρχει, κανένα ελληνόπουλο δεν μαθαίνει πχ. να ονειρεύεται μια Ελλάδα που θα συμμετέχει με το δικό της μερίδιο στο διεθνές επιστημονικό γίγνεσθαι, μόνον μια Ελλάδα που θα βγάζει ποδοσφαιριστές, ολυμπιονίκες να αποδεικνύουν την...ανωτερότητα της φυλής και - βέβαια - σκυλάδες και σκυλούδες της πίστας) και με πολιτικούς (περιλαμβανομένης της Αριστεράς) που μιλούν μόνον για δικαιώματα του πολίτη, η Ελλάδα έγινε ένα κρατίδιο 10 εκ. ΙΔΙΩΤΩΝ, ζώντων σε δανεικούς παραδείσους ατομικής ηδονοθηρίας και προβληματιζόμενους μόνον με το ύψος του επιτοκίου δανεισμού.

Οι γονείς μου έζησαν σε μία κοινωνία που λοιδορούσε αυτόν που άπλωνε τα πόδια του πιο μακριά από 'κει που έφτανε το πάπλωμά του. Σήμερα τεντώνουμε το πάπλωμα για να σκεπάσουμε τα πόδια μας και περί ενός μόνον αμυνόμεθα: ΤΟΥ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΚΑΤΑΝΑΛΙΣΚΕΙΝ...

ΥΓ.: Μένω σε μία μάλλον λαϊκή περιοχή της Αθήνας. Μόλις έγινε το μπαμ με τις οθόνες πλάσματος και LCD, οι σκουπιδοτενεκέδες σε κάθε γωνία γέμιζαν (και γεμίζουν ακόμα) από τα κουτιά συσκευασίας αυτών των συσκευών που κοστίζουν από ένα μέσο ελληνικό μηνιαίο μισθό και πάνω. Τι να σας πω, βέβαια, και για αυτοκίνητα! Δεν προλαβαίνει να δει κανείς διαφήμιση καινούργιου μοντέλου και την άλλη μέρα θα το βρει στο δρόμο. Για το όργιο των κινητών και την μανία αλλαγής των συσκευών (λες και κοστίζουν πενταροδεκάρες), δεν λέω τίποτε, κοιτάξτε γύρω σας. Το θλιβερότερο όλων είναι ότι (σχεδόν) τίποτε απ' ότι καταναλίσκουμε μανιωδώς δεν το παράγουμε εμείς οι ίδιοι ως χώρα.
Συνέλληνες, ΧΑΛΑΡΑααααα......

Univers είπε...

@ Nikos Dimou:

Η μικρότερη κίνηση στο Σατανάκι ερμηνεύεται από την αμηχανία μπροστά στην σωρεία των θεμάτων που ανοίγει το ειρωνικό λεξικό. Έπρεπε (κατά την ταπεινή μου γνώμη) να βάζετε ένα-ένα λήμμα ανά post. Τώρα είμαστε χαμένοι στον ωκεανό.

Alogaki είπε...

about zzzzzz:

γατούλη όταν βάζεις moderation κι ασχολείσαι γενικώς μαζί του, του δίνεις αξία κι εκείνος νοιώθει ότι πετυχαίνει το στόχο του.

Ο καλύτερος τρόπος να τον αντιμετωπίσεις είναι να τον αγνοήσεις.

Άλλωστε, όλοι συμφωνούμε ότι "καθένας κρίνεται από αυτά που γράφει".

Nikos Dimou είπε...

Univers said...
Περί φύσεως του γραικού και άλλων δαιμονίων:

----------------------

Πικρές διαπιστώσεις αλλά δυστυχώς σωστές.

Όλα έγιναν πολύ γρήγορα σε αυτή τη χώρα.

Από τον φεουδαρχικό μεσαίωνα της Τουρκοκρατίας και του 19ου αιώνα στην νεοτερικότητα σε δεκαετίες.

doctor είπε...

Nikos Dimou said...
Καλημέρα!

Μικρή η νυχτερινή κίνηση - δύο μόνο μεταμεσονύχτιοι επισκέπτες. Που τα παλιά κατοστάρια.

Και δεν φταίει το photo-blogging αφού πέρα από τις φωτογραφίες ξεκίνησε και θέμα αρκετά ενδιαφέρον.

Μάλλον βαρεθήκατε εμένα, ή το blogging, ή και τα δύο.

Ούτε το Σατανάκι κόβει εισιτήρια.

Μήπως είναι καιρός για αποχώρηση;

5 Φεβ 2007 7:56:00 πμ

----------------

Γάτε, ρίξε θέμα για Μακεδονικό, παπαδαριό, εθνικούς μύθους, διωγμούς εθνικών από τους χριστιανούς, για το παιδί της Παπαρήγα που πάει στο deree και θα δεις τι θα γίνει!

Nikos Dimou είπε...

Alogaki έχεις δίκιο, αλλά κουράστηκα...

Univers είπε...

@ Nikos Dimou ("Μάλλον βαρεθήκατε εμένα, ή το blogging, ή και τα δύο. Ούτε το Σατανάκι κόβει εισιτήρια.")

(χιουμμοριστικά)...Ίσως πάλι, με την μείωση των σχολίων να θέλουμε υποσυνείδητα να διαψεύσουμε ανώνυμο ξένο περιηγητή που περιέγραψε τους έλληνες ως:

"Έθνος οκνόν μεν, λάλον δε"

ihadafarminafrica είπε...

ΤΟ ΓΟΝΑΤΟ ΤΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ: ( ΚΑΤΑ ΤΟ ΓΟΝΑΤΟ ΤΗς ΚΛΑΙΡΗΣ ΤΟΥ ΕΡΙΚ ΡΟΜΕΡ):

Ο Μητσοτάκης σε ανύποπτη χρονική στιγμή της δεκαετίας του 90 είχε δηλώσει:

''Στην Ελλάδα κυβέρνηση βγαίνει όποια παράταξη πέρει με το μέρος της τους αγρότες''.

Κάτι μου λέει ότι το ίδιο ισχύει ακόμα. Και θα ισχύει για πολύ καιρό δε. Αλλά, για αυτό δεν μπορεί να φταίνε οι αγρότες. Και σίγουρα δεν φταίνε.

Το μακιγιάζ και η la prairie για τον ήλιο κοστίζουν!

Το outdoor δεν ήταν εύκολο ποτέ.

:-)))

proinos είπε...

Καλημέρα και καλή εβδομάδα
Ευχαριστούμε το σατανάκι για τη ζαβολιά, τον Don για τις όμορφες φωτο και τον ΝΔ για την υπομονή.
Ας μην εξαντληθεί μόνο γρήγορα.

Δεν είναι όλων η ταχύτητα αντίδρασης στις αλλαγές η ίδια, ώστε να αναμένεται άμεση ανταπόκριση...

ihadafarminafrica είπε...

Κε Δήμου καλημέρα και καλή εβδομάδα

για τον φεουδαρχικό μεσαίωνα της τουρκοκρατίας κλπ:

Συμφωνώ και διαφωνώ. Η νεοτερικότητα στην ελλάδα είναι ένα τρένο που πάντα φεύγει. Δεν έρχεται ποτέ!

Από την άλλη όμως αν δει κανείς τις συνθήκες που επικρατούσαν στα βαλκάνια κατά τον 18 και στις αρχές του 19, καμία σχέση με την φεουδαρχία στην υπόλοιπη τότε Ευρώπη. Το φεουδαρχικό σύστημα στην Ευρώπη εκείνη την εποχή ήταν ένας πραγματικά ολοκληρωτικός μηχανισμός που αντικαταστάθηκε πάραυτα με την πρώτη βιομηχανική εποχή.

Στον χώρο των Βαλκανίων και δη στον Ελλαδικό χώρο όμως τα πράγματα ήταν πολύ πιο δραστήρια. Ενώ η ευρώπη υπέφερε από τον ασφυκτικό έλεφχο της Ιερής Συμμαχίας εδώ παρά τον Τούρκο και τους πασάδες υπήρχαν οι προυποθέσεις για δει κάποιος στον ήλιο μοίρα. Ή τουλάχιστον δεν ήταν αυτή προδιαγεγραμμένη. Υπήρχε μεγάλη κίνηση στα βαλκάνια τότε και πολλές ευκαιρίες.

Αν ψάξει κανείς τα προεπαναστατικά χρόνια θα καταλάβει και γιατί πραγματικά έγινε το 1821 αλλά και γιατί πραγματικά η ελλάδα δεν μπήκε ακόμα στους νέους χρόνους.

Greg είπε...

@Don
Αγαπητέ Γάτε . Καλημέρα , καλή εβδομάδα. Γιατί σε πιάνει απαισιοδοξία;
Είμαστε σε φάση αναπροσαρμογής όλοι. Προσπαθούμε να εγκλιματιστούμε.
Άλλαξε η αισθητική και δεν είναι εύκολο για όλους να προσαρμοστούν.
Το Αγροτικό Ζήτημα που θέσατε ως θέμα χθες, είναι πολύ σημαντικό γιατί δυστυχώς, το Γιουνανιστάν είναι υπανάπτυκτο στον τομέα της Αγροτικής Πολιτικής.
Μας ενδιαφέρουν μόνο οι επιδοτήσεις και όχι ο εκσυγχρονισμός , μόνο η «κονόμα» .
Οπότε είναι αναμενόμενο τι θα επακολουθήσει, αγρότες στους δρόμους κλπ.
Εξαίρεση αποτελούν κάποιοι νέοι αγρότες, αυτοί που έχουν μεράκι και ενδιαφέρον για γνώση και εξέλιξη και είναι ανήσυχα πνεύματα.

ihadafarminafrica είπε...

ibrahim said:

H Ελλάδα του 1821 ήταν το Ιράκ των Βαλκανίων.

Dion.M. είπε...

Αγροτικές κινητοποιήσεις σήμερα:

Θαυμάστε

Nikos Dimou είπε...

Πέντε πόντοι χιόνι στα Κιούρκα - τα γατάκια κρυώνουν. Ταΐζω, αλλά δεν μπορώ να τα ζεστάνω.

pagis είπε...

@ND

Μήπως είναι καιρός για αποχώρηση;

Λίγα σχόλια και καλά, αλλά πολλές αναγνώσεις.

Στην οικογένεια μου και ελιές έχουμε και αμπέλια έχουμε αλλά δεν μπορούμε να πουλήσουμε ούτε καλό λάδι ούτε καλό κρασί!

Οι λόγοι είναι πολλοί, διάσπαρτα μικρά ορεινά κτήματα, παλαιές καλλιέργειες, λίγα και ακριβά εργατικά χέρια, αδυναμία προώθησης, τυποποίησης των προϊόντων κτλ.

Το χειρότερο είναι ότι δεν υπάρχει μπούσουλας στην αγροτική πολιτική οπότε και μέλλον.

Ανώνυμος είπε...

Η Μπιζού την έχει αράξει πάνω στο σωλήνα του καλοριφέρ κ κοιμάται του καλού καιρού. Αφού τη σκουντάμε για να δούμε αν είναι όλα εντάξει. Δεδομένου ότι τα ζώα μοιάζουν στα αφεντικά τους είναι λογικό ότι έχουμε την πιο αστεία γάτα στην περιοχή.

Christophorus είπε...

Άσχετο με τα αγροτικά, αλλά μια και ο ΝΔ αναφέρθηκε στα γατάκια που κρυώνουν...
Κάθε χειμώνα, ο πληθυσμός των γατιών μου μειώνεται, για να αυξηθεί πάλι με τα νέα γεννητούρια της άνοιξης. Είναι θλιβερό, αλλά αν δεν γινόταν κι αυτό θα μαζεύονταν εκατοντάδες...

Πέρυσι με τα χιόνια, είχα βάλει μια μικρή σόμπα αλογόνου σε έναν άδειο, υπόγειο χώρο που δεν χρησιμοποιώ. Είχαν μαζευτεί όλα εκεί και απολάμβαναν τη ζέστη - όλα, πλην μιας στριμμένης γάτας (την οποία έχω δει να τρομοκρατεί με ευκολία αρσενικούς μιάμιση φορά το μπόι της), η οποία προτίμησε να μείνει μόνη της έξω στο χιόνι. Δεν έπαθε τίποτε- δεν καταλαβαίνει αυτή από χιόνια και τέτοια...

athanasia είπε...

Για τις φωτογραφίες, η πρώτη είναι ίσως η καλύτερη.

Για τους αγρότες, είναι λυπηρή η ιστορία των επιδοτήσεων, κυρίως επειδή για χάρη των ψήφων συντηρήθηκαν καλλιέργειες όπως το βαμβάκι και νοοτροπίες διαφθοράς και βολέματος.

Αλλά μήπως αυτό συνέβη μόνο στους αγρότες; Μήπως οι υπόλοιποι είμαστε καλύτεροι;

Yπήρξε κανένας τομέας στον οποίο να δόθηκαν χρήματα και να υπήρξε παράλληλος αγώνας εξορθολογισμού, επιμόρφωσης και μεθοδικής εργασίας; Παντού δεν καλλιεργήθηκε η αντίληψη "πάρε τώρα, ψήφισέ με για να ξαναπάρεις";

Kαι μήπως μόνον οι αγρότες έπαψαν να έχουν ενδιαφέροντα πρόσωπα; Μήπως μόνον οι αγρότες συνδύασαν οπισθοδρομικές αντιλήψεις και νεοπλουτίστικη συμπεριφορά;

Για τις γάτες, πολύ ζηλεύω. Πριν δύο χρόνια πέθαναν οι δύο γάτες μου, δεν τολμώ να ξαναπάρω γιατί δυστυχώς δεν έχω πιά τον χρόνο να αναλάβω σοβαρά την καθημερινή ευθύνη ενός ζώου.

Παρηγοριά μου η Τάνια, υπέροχο ημίαιμο (κόλλευ+λυκόσκυλο) που κάθε Σαββατοκύριακο αφήνει το αφεντικό της και μας συντροφεύει στις βόλτες μας στο βουνό. Αντεπιστέλλουσα σχέση, αλλά ωραία.

maro_k είπε...

Καλημέρα.
Ο μόνος λόγος που δεν δυνασχετούσα με τον αφύσικο καιρό των προηγούμενων ημερών ήταν γιατί σκεφτόμουν όλους εκείνους που έπρεπε να κοιμούνται έξω. Ανθρώπους και ζώα.

giacomo είπε...

Δεν ειναι καθολου ευκολη ,αγαπητε harry.Ειναι απλη και αυτο την καθιστα ομορφη παρολες τις δυσκολιες της!

Οι πριν το 85 αγροτες αστραγαλο γυναικειο γυμνο(η αντρικο) να βλεπαν ερεθιζονταν!!!!!
oles oi douleies einai aples otan eisai gnostis!
sto horio sou i seksoualiki epanastasi tou `60 eftase to 85?

Christophorus είπε...

maro k said:" σκεφτόμουν όλους εκείνους που έπρεπε να κοιμούνται έξω. Ανθρώπους και ζώα".

Σάββατο βράδυ, Πλατεία Ομονοίας. Πάνω στις σχάρες εξαερισμού του μετρό, πέντε-έξι άνθρωποι κοιμούνταν, τυλιγμένοι σε κουβέρτες και υπνόσακκους. Εξευρωπαϊστήκαμε για τα καλά...

Κάτι τέτοιες ώρες, πολλά από τα δικά μου -τα όποια- προβλήματα μοιάζουν φαντασιώδη, σχεδόν ανυπόστατα. Αλλά εύκολα το ξεχνάω.

Alogaki είπε...

Εκτιμώ τους αγρότες και σέβομαι τον κόπο τους. Αναγνωρίζω τις αντιξοότητες και την αβεβαιότητα που καθημερινά αντιμετωπίζουν.

Δεν θέλω να εκτρέψω τη συζήτηση, αλλά το συγκεκριμένο θέμα που θίγω (μου το θύμισε κι ο dion m.) είναι από τα ελάχιστα στα οποία είμαι απόλυτος!

Θεωρώ ότι κανένας δεν έχει το δικαίωμα να κλείνει τους δρόμους, όσο δίκαια κι αν είναι τα αιτήματά του.

Όταν η μορφή αγώνα που επιλέγει οποιοσδήποτε, στρέφεται εναντίον του κοινωνικού συνόλου και του δημοσίου συμφέροντος (ιδιαίτερα εναντίον των πολιτών) αυτομάτως ακυρώνεται.

Ελπίζω κάποτε κάποια κυβέρνηση (που δεν θα φοβάται το πολιτικό κόστος) να καταστήσει παράνομο το "κλείσιμο των δρόμων" (και τις "καταλήψεις δημοσίων κτηρίων") και να το αντιμετωπίσει δραστικά.

Οι δρόμοι είναι δημόσιο αγαθό και είναι απαράδεκτο (από κάθε άποψη) να τους κλείνει οποιοσδήποτε καραγκιόζης!

Υ.Γ. Δε μιλάω ως θιγμένος. Δεν έχω υποστεί ποτέ τις συνέπειες ενός κλειστού δρόμου, αλλά λυπάμαι όσους έχουν μείνει ακινητοποιημένοι οπουδήποτε, επειδή κάποιοι συμπολίτες μας είχαν κάποια "δίκαια αιτήματα".

giacomo είπε...

"Οι πριν το 85 αγροτες αστραγαλο γυναικειο γυμνο(η αντρικο) να βλεπαν ερεθιζονταν!!!!!!!"

Αυτό ίσχυε γενικά. Κι αυτό είναι αισθησιασμός. Λυπάμαι τους σημερινούς που για να ερεθιστούν χρειάζονται χαρντκορ ξεβρακώματα κλπ. Θυμάμαι την ταινία του Rohmer, μόνο να άγγιζε το γόνατό της...

auto einai sterisi!
aisthisiasmos einai alo!
polu kakria apo ti sterisi!

giacomo είπε...

Alogaki hat gesagt...
Εκτιμώ τους αγρότες και σέβομαι τον κόπο τους. Αναγνωρίζω τις αντιξοότητες και την αβεβαιότητα που καθημερινά αντιμετωπίζουν.

Δεν θέλω να εκτρέψω τη συζήτηση, αλλά το συγκεκριμένο θέμα που θίγω (μου το θύμισε κι ο dion m.) είναι από τα ελάχιστα στα οποία είμαι απόλυτος!

Θεωρώ ότι κανένας δεν έχει το δικαίωμα να κλείνει τους δρόμους, όσο δίκαια κι αν είναι τα αιτήματά του.

Όταν η μορφή αγώνα που επιλέγει οποιοσδήποτε, στρέφεται εναντίον του κοινωνικού συνόλου και του δημοσίου συμφέροντος (ιδιαίτερα εναντίον των πολιτών) αυτομάτως ακυρώνεται.

Ελπίζω κάποτε κάποια κυβέρνηση (που δεν θα φοβάται το πολιτικό κόστος) να καταστήσει παράνομο το "κλείσιμο των δρόμων" (και τις "καταλήψεις δημοσίων κτηρίων") και να το αντιμετωπίσει δραστικά.

Οι δρόμοι είναι δημόσιο αγαθό και είναι απαράδεκτο (από κάθε άποψη) να τους κλείνει οποιοσδήποτε καραγκιόζης!

Υ.Γ. Δε μιλάω ως θιγμένος. Δεν έχω υποστεί ποτέ τις συνέπειες ενός κλειστού δρόμου, αλλά λυπάμαι όσους έχουν μείνει ακινητοποιημένοι οπουδήποτε, επειδή κάποιοι συμπολίτες μας είχαν κάποια "δίκαια αιτήματα".

otan mia omada se mia koinonia adikeitai , oi upoloipoi den einai sunupeuthinoi? oi agrotes den zoun stin ellada sou? mono gia sena einai auti i hora?

Ανώνυμος είπε...

giacomo hat gesagt...oles oi douleies einai aples otan eisai gnostis!

Συμφωνω αγαπητε μου οι δουλειες ειναι απλες οταν εισαι γνωστης οπως ειναι και η ζωη απλη οταν εισαι γνωστης.


sto horio sou i seksoualiki epanastasi tou `60 eftase to 85?

Σε πολλους που δεν βαλαν τηλεοραση στα σπητια τους γιατι προτιμουσαν να κανουν σεξ τα βραδυα παρα να βλεπουν τι-βι δεν εχει φτασει ακομα.Το 85 ηταν πολλα τα φτωχα σπητια και απ οτι θυμαμαι δεν ειχε φτασει ακομα η σεξουαλικη επανασταση του 60.

Alogaki είπε...

giacomo said...

otan mia omada se mia koinonia adikeitai , oi upoloipoi den einai sunupeuthinoi?

Οκ giacomo.
Και ποιος θα κρίνει ποια ομάδα αδικείται; Εγώ ή εσύ; Ή μήπως όλοι συμφωνούμε για το ποιες ομάδες αδικούνται; Και τι προτείνεις δηλαδή;

Επειδή εγώ νοιώθω ότι αδικούμαι (π.χ. από τον εργοδότη μου) να βγω στο δρόμο και ν' αρχίσω να δέρνω επειδή είναι όλοι συνυπεύθυνοι;

Alogaki είπε...

Πως είναι δυνατόν να "διαμαρτύρομαι" εις βάρος του κοινωνικού συνόλου;

athanasia είπε...

Alogaki,

Επειδή είμαι δύσπιστη γενικώς προς τις απαγορεύσεις και, επίσης, προς την έννοια του "κοινωνικού συνόλου", δεν συμφωνώ με την απολυτότητά σας.

Προφανώς εκνευρίζομαι όταν κλείνει η Πανεπιστημίου κάθε τρεις και λίγο, επειδή ταλαιπωρούμαι και, επίσης, επειδή μου προκαλεί έκπληξη ότι υπάρχουν ομάδες που δεν φαντάζονται ότι: (α) όταν κλείνει ολόκληρος ο δρόμος, οι μόνοι που τους ακούν και τους βλέπουν είναι οι αστυνομικοί (οι υπόλοιποι αλλάζουμε κατεύθυνση), και (β) η επανάληψη της ίδιας μορφής πίεσης μειώνει την αποτελεσματικότητά της.

Βεβαίως, όταν τόσοι συμπολίτες μου πιστεύουν ότι είναι δικαίωμά τους να καταλαμβάνουν το πεζοδρόμιο με την παρκαρισμένη μοτοσυκλέτα τους, το ψυγείο του περιπτέρου τους ή τα σκουπίδια τους επειδή έτσι τους βολεύει, κατανοώ γιατί 100 συμπολίτες με "κεκτημένα" ή "θεσμικά" αιτήματα θεωρούν σωστό να κλείσουν ολόκληρο τον δρόμο.

Κατά τα άλλα, υπάρχουν κατά την γνώμη μου θέματα για τα οποία αξίζει να κλείνουν οι δρόμοι, π.χ. οι 100.000 άνθρωποι στην Κωνσταντινούπολη που συγκεντρώθηκαν για την κηδεία του δημοσιογράφου, οι μεγάλες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στην Ισπανία για την ΕΤΑ, οι συγκεντρώσεις που δυστυχώς δεν έγιναν στην Αθήνα όταν η 17Ν υπερηφανευόταν ότι έχει την ανοχή ή τη σύμφωνη γνώμη μας.

Θα θέλαμε λοιπόν απαγορεύσεις ή περισσότερη συνείδηση;

Dion.M. είπε...

Νόμοι για την μη παρακώληση των συγκοινωνιών υπάρχουν. (Ας δοκιμάσει κανείς εξ ημών να κλείσει έναν δρόμο για να διαμαρτηρηθεί και θα δεί τι θα πάθει).

Αυτό που δεν υπάρχει, είναι ο νόμος "περί τηρήσεως των ισχυόντων νόμων" (όπως είπε ο Ροϊδης)

Για τους αγρότες και οι τους κάτοχους τρακτέρ ειδικώτερα, ο νόμος δεν ισχύει.

Τί έκαναν οι άνθρωποι! Τους έδωσαν φτηνό ρεύμα για τις αγροτικές δουλειές και αυτοί το χρησιμοποιούσαν παντού, ακόμα και στα καφενεία για να παίζουν πρέφα, ίσως και στα τοπικά σκυλλάδικα.
Και τους έβαλαν πρόστιμο κατόπιν δικαστικής απόφασης.
Είναι να μην σε πιάνει ιερή αγανάκτηση!
Και βέβαια να κόψουν τους δρόμους. Τι τα έχουν τα τρακτέρ!
Για τις δουλειές έχουν τους Αλβανούς. Τα τρακτέρ τα έχουν για τους δρόμους!

Ανώνυμος είπε...

στην ελλάς

κοινωνικό σύνολο είναι ο τηλεπαρουσιαστής που έχει ξεφυλλίσει το μεγάλο λεξικό μπαμπινιώτη

επιστημονική έρευνα είναι όταν μας λένε τη φράση "απεμπλουτισμένο ουράνιο" οι τηλεπαρουσιαστές

και φυσικά όταν οι αγροτικές απεργίες αντιπαρατίθενται στα δικαίωματα των εργαζομένων πάλι κάνουμε αναγωγή στους τηλεπαρουσιαστές και λέμε: ο τέρενς κουίκ αγοράζει πολλές γραβάτες άρα οι απεργοί πρέπει να σέβονται το δικαίωμα των ρέστων και λοιπών μισθωτών σκλάβων

αντί να πούμε στα ίσα ότι πρόκειται για τυπική φασιστική ιδέα

αλλά δεν έχει σημασία.

αυτό που μετράει είναι να υπάρχουμε ως έλληνες και να ζούμε στον αέρα στην ξηρά και στο νερό και να υπακούουμε στη διπλή απαγόρευση: απαγορεύεται να συμπεράνεις επειδή η γνώμη σου δεν έχει αξία.

και σκανδαλίζομαι.

Ανώνυμος είπε...

Εγώ Athanasia μου μπορώ ίσως να σου πω ότι αν θέλεις οπωσδήποτε για να ξέρεις δηλαδή ότι η δεσποινίς και δεσποινίδα Αλογάκι ω είναι τόσον απόλυτη τουτέστιν εμφανίζεται ως τοιούτη επειδή με αγαπάει κατά Βαρβάρων. Και μετά όταν ευρίσκεται μονάχη με αγκαλιάζει και μου λέει τα λόγια της αγάπης που είναι και αυτή απόλυτη. Η αγάπη άγει, ορισμένως, Athanasia μου.

Nikos Dimou είπε...

Μία φορά είχα ξεκινήσει για να δώσω μία διάλεξη στην Λειβαδιά. Ήταν εποχή αγροτικών κινητοποιήσεων αλλά με διαβεβαίωσαν ότι ο δρόμος ήταν ανοιχτός.

Ήταν όταν πήγαινα. Αλλά στην επιστροφή είχαν αλλάξει οι αποφάσεις και τον βρήκα κλειστό. Ετοιμάστηκα να γυρίσω πίσω και να κάνω μεγάλη παράκαμψη.

Ένας αγρότης με αναγνώρισε (όχι επώνυμα - αλλά σαν "καποιον που βγαίνει στην τηλεόραση" - τότε έβγαινα) και μου έκανε σήμα να παρκάρω και να κατέβω.

Ψήναν κοψίδια στην θράκα και στην σούβλα, είχαν και καλό κρασί. Με κέρασαν και μετά με άφησαν να περάσω.

Από ότι είδα ήταν η καλύτερή τους. Εποχή νεκρή από αγροτικές εργασίες, περνούσαν σαν παιδιά στην κατασκήνωση. Γύρω στις μεγάλες φωτιές που άναβαν για να ζεσταίνονται, πίναν, τρώγαν, τραγούδαγαν και πείραζαν ο ένας τον άλλο.

Πανάσχημη είπε...

Μολις διαβασα το λινκ του Ντιον και ξαναπηρα ανάποδες. Αμαν πια!
Και αλλου γινονται τέτοιες διαμρτυρίες, αλλά αφηνουν και μια λωρίδα ανοιχτή -από μυαλο όχι απο ευσυνειδησία- για να μην στρέψουν τον κόσμο εναντίον τους.

Οσο για το σχόλιο της Αθανασίας ότι χρειαζομαστε περισσοτερη κοινωνική συνειδηση, αυτή ερχεται όταν αυξάνεται το επίπεδο παιδείας ενός λαού. Και με τη λεξη παιδεια δεν εννοω μονο την τυπική μορφωση αλλά την ουσιαστική καλλιέργεια αρχών και αξιων.

Οταν είμαστε κορυφες στα επίπεδα διαφθοράς και πάτοι στη χρηση ιντερνετ και επενδύσεις στην παιδεία και έρευνα, τι περιμενετε;
Κοινωνική συνείδηση;

Dion.M. είπε...

Θα θέλαμε λοιπόν απαγορεύσεις ή περισσότερη συνείδηση;

Επειδή στην λέξη συνείδηση, δεν δίνουμε όλοι την ίδια ερμηνεία, υπάρχουν νόμοι, οι οποίοι, ψηφίζονται από την δημοκρατικά εκλεγμένη βουλή.

Από την δημοκρατικά εκλεγμένη βουλή οι νόμοι καταργούνται η αναθεωρούνται επίσης.

Η προσπάθεια οργανωμένων ομάδων, εξαιρέσεως από τους νόμους με εκβιαστικούς τρόπους, όπως το κλείσιμο των δρόμων και η "αιχμαλωσία ομήρων-οδηγών" είναι παράνομη, ανήθικη και τραμπούκικη.

Οι πολιτικοί, οι οποίοι υποκύπτουν σε τέτοια αιτήματα, και σε παρόμοιες "μορφές αγώνα" είναι ανάξιοι.

Αλλο θέμα οι διαδηλώσεις δεκάδων χιλιάδων, όπως αυτές που αναφέρθησαν στο σχόλιο της Athanasias.
Νομίζω ότι είναι προφανής η ειδοποιός διαφορά!

HRA είπε...

Δε σου μιλώ για 10 μέρες + 10 νύχτες. Θα αποφασίσω Εγώ πότε θα ξαναμιλήσουμε...

Ένα γαλλικό κλειδί καρδιάς;

Χαχαχαχαχα!

Αχ Πέτρο, Παναγιώτη, οποιοσδήποτο, ή Γιώργο...

Ανώνυμος είπε...

Τι θα απαντούσε στο τελευταίο σου το σχόλιο ο Τσοχατζόπουλος. Έχεις σκεφτεί.

Ανώνυμος είπε...

dion.m. εσένα ρωτάω. παίρνω μόνος μου το δικαίωμα να ρωτήσω. τι ο Τσοχατζόπουλος και τι ο Καρατζαφέρης.

Eirini είπε...

'Μάλλον βαρεθήκατε εμένα, ή το blogging, ή και τα δύο'.

Πιπέρι στο στόμα ΝΔ ... τι σκέψεις είναι αυτές?

'Μήπως είναι καιρός για αποχώρηση;'

ΟΧΙ ΟΧΙ ΟΧΙ ΟΧΙ ΟΧΙ Φτου φτου φτου.. να φύγουν μακριά τα κακά πνεύματα ...

:-)

Ανώνυμος είπε...

Και ποια είναι η τιμή που δεν την αξίζουν οι πολιτικοί που υποκύπτουν σε τέτοιες μάλιστα μορφές αγώνος. Για να ξέρουμε.

Alogaki είπε...

@athanasia

Συμφωνώ μαζί σου Αθανασία,
ότι χρειαζόμαστε περισσότερη συνείδηση, αλλά δυστυχώς... που να τη βρούμε;

Κατά τα λοιπά, ο φίλος μου dion.m.
με κάλυψε πλήρως!

Ανώνυμος είπε...

Σκέψου σαν με τέτοιες λεκτικές ανοησίες δηλώνεις υπερπλήρης πόσο εύκολα με ανόητες ομοίως καλύπτεσαι πράξεις και τι τότε θα δηλώνεις εκεί που παλαιότερα εσύχναζε ο Παπαδιαμάντης.

Πανάσχημη είπε...

Πριν δυο εβδομαδες και οι Χεζμπολλάδες απειλουσαν να κλείσουν δρομους.

Προς Θεου, δεν υπαινισσομαι ουδεμία σχέση, έτσι το αναφερω, για την σφαιρική μας ενημέρωση.

Alogaki είπε...

@michael spivak
ή σαλτάρω
ή φιλιά και κέρματα
ή...

Που είσαι ρε ψυχή; Έτσι κάνει ο κόσμος; Ούτε ένα γράμμα, ούτε ένα τηλεφώνημα... τίποτα;

Dion.M. είπε...

"dion.m. εσένα ρωτάω. παίρνω μόνος μου το δικαίωμα να ρωτήσω. τι ο Τσοχατζόπουλος και τι ο Καρατζαφέρης."

Ξέρω τι θα απαντούσαν και τι θα έκαναν μάλλον.

Εγώ όμως το ξεκαθάρισα στο σχόλιό μου.

Αν δεν υπήρχε θέμα δεν θα το ανέφερα...

Σε παλαιότερο σχόλιό μου έγγραψα ότι η πιο επιζήμια διαφθορά είναι αυτή του πολιτικού, που συμβιβάζεται μπροστά στο "πολιτικό κόστος".

Ανώνυμος είπε...

Για ποιον είναι επιζήμια.
Και γιατί είναι πιο επιζήμια.
Και ποιος συμβιβάζεται. Ο διεφθαρμένος συμβιβάζεται;

Και ποιο είναι το θέμα που υπάρχει.

Και μπροστά του το βρίσκει ο πολιτικός το πολιτικό κόστος ή μπορεί να συγκρουστεί μαζί του και πλαγιομετωπικά. Και που ξέρεις ότι το βρίσκει μόνο μπροστά του.

Κι επειδή το έγραψες αυτό συνεπάγεται ότι το εξήγησες. Και τι εξήγησες.

Εγώ όσα έγραψες τα προσέλαβα σαν καμπάνα που χτυπάει εσπερινό στις 5 το πρωί. Και σκοτώνουν στο κρεβάτι το ρουφιάνο.

athanasia είπε...

Για τη συνείδηση, νομίζω είναι πολύ εύστοχος ο Rawls στο "Α Τheory of Justice", εκεί που χρησιμοποιεί:

(α) τη μεταφορά του πέπλου της αγνοίας (veil of ignorance), τη θέση δηλαδή που παίρνουμε σ' ένα ζήτημα αν προς στιγμή δεν θεωρήσουμε δεδομένη την κοινωνική μας θέση, την οικονομική ή οικογενειακή μας κατάσταση, την επαγγελματική μας ιδιότητα, την ηλικία μας, την όποια εξυπνάδα ή μόρφωσή μας ή την κατάσταση της υγείας μας, και

(β) την διεργασία της εξισορρόπησης (reflective equilibrium), που είναι η επανεξέταση της ορθότητας των επιμέρους θέσεών μας ή της ειλικρίνειας των αρχών μας, όταν οι επί μέρους θέσεις μας εμφανίζονται ασυνεπείς προς τις δεδηλωμένες αρχές μας.

Πώς γίνονται αυτά; Ως παιδί του διαφωτισμού, συμφωνώ με την Πανάσχημη, θέλει δουλειά στα σχολεία κι έξω απ' αυτά. Ως τότε, νομίζω πρωτίστως θέλει τσιγκουνιά στις απαγορεύσεις κι ανοιχτή συζήτηση.

Καλά, πώς μπλέξαμε έτσι εμείς οι καλλιτεχνικές φύσεις του Doncat;

Παράφωνος είπε...

Ελπίζω να μην μου θυμώσεις (αλλάζω λίγο το θέμα) αλλά η φωτογραφία μου θύμισε τα πρόσωπα που έβλεπα να απλώνουν την πρωτοχρονιά την σοδειά τους στην τσόχα.
Το καζίνο στο Λουτράκι ήταν γεμάτο από κουρασμένα πρόσωπα γεμάτα ψευδαισθήσεις για μια ζωή καλύτερη με εύκολο κέρδος...
Φταίμε και εμείς βέβαια... αντί να τους τιμούμε, τους σνομπάρουμε σαν να μην είναι το κολονάκι γεμάτο από χωριαταρέους με κάμπριο....

Luke Skywalker είπε...

Ως οικοδεσπότης, πρέπει να βρίσκεις τρόπους να κρατάς το ενδιαφέρον μας ψηλά(για να λάβεις το ανάλογο 'feedback').

Δεν θα σου πω εγώ πώς(δεν ξέρω)/αλλά είναι φανερό πως το πειράμα με τις φωτογραφίες δεν έχει μεγάλη απόδοση...(σε σχόλια)

Ίσως πάλι να φταίνε οι συγκεκριμένες φωτογραφίες και τα θέματα που θίγουν.

Τίποτα σε Σεϋχέλλες έχεις;

:-)

giacomo είπε...

Σε πολλους που δεν βαλαν τηλεοραση στα σπητια τους γιατι προτιμουσαν να κανουν σεξ τα βραδυα παρα να βλεπουν τι-βι δεν εχει φτασει ακομα.Το 85 ηταν πολλα τα φτωχα σπητια και απ οτι θυμαμαι δεν ειχε φτασει ακομα η σεξουαλικη επανασταση του 60.

eno tora ehoun tivi kai eftase , kai pleon protimoun na blepoun tileorasi apo to na kanoun sex e? den katalabeno ti thes na peis!

giacomo είπε...

Επειδή εγώ νοιώθω ότι αδικούμαι (π.χ. από τον εργοδότη μου) να βγω στο δρόμο και ν' αρχίσω να δέρνω επειδή είναι όλοι συνυπεύθυνοι;

uparhoun poio dimokratikoi tropoi ! kai den milame gia adikia apo ton ergodoti! ekei uparhoun armodia sindikalistika organa na katageleis kai i upothesi tha parei ton dromo tis dikaiosunis!

giacomo είπε...

Ψήναν κοψίδια στην θράκα και στην σούβλα, είχαν και καλό κρασί

oso gia krasi stin eparhia .. mporeis na breis polu kalo! an malista sunodevetai kai apo "kopsidia" tote einai nektar!!

Nikos Dimou είπε...

Luke Skywalker said...
Ως οικοδεσπότης, πρέπει να βρίσκεις τρόπους να κρατάς το ενδιαφέρον μας ψηλά

-------------------------

Sorry για το πρωϊνό σχόλιο - με έχετε κακομάθει και όταν είδα μόνο δύο νυχτερινά, απογοητεύτηκα.

Ενώ είναι τελείως φυσικό. Τα θέματα δεν είναι πιασάδικα και οι φωτογραφίες δεν σηκώνουν μεγάλο σχολιασμό. Άλλωστε οι επισκέψεις έχουν μειωθεί πολύ λίγο (μέσος όρος 1800 την ημέρα).

Όχι, δεν έχω σκοπό να το ρίξω σε Σεϋχέλλες - ούτε να γράψω για την Μακεδονία που έλεγε ο Doktor. Αυτή η φάση πέρασε. Τώρα πήραμε άλλο δρόμο.

Nikos Dimou είπε...

ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ ΠΡΟΣ ΟΛΟΥΣ!

Αποφεύγετε τα greeklish. Είναι κουραστικά. Εφ' όσον μπορείτε να διαβάζετε Ελληνικά, μπορείτε και να τα γράψετε!

giacomo είπε...

Αποφεύγετε τα greeklish. Είναι κουραστικά. Εφ' όσον μπορείτε να διαβάζετε Ελληνικά, μπορείτε και να τα γράψετε!

lupame pou mou einai adunato na grafo se ellinika kai anagastika ginome kouratikos! tha perioriso ta sholia mou !

Ανώνυμος είπε...

"Δεν ξέρεις το πότε έχουν συμφωνήσει να σε απαγορεύσουν. Πολλές φορές δεν ξέρεις το πότε και πως ο ίδιος απαγορεύεις τον εαυτό σου.

Και από εκείνους που μας λένε ότι η πραγματικότητα είναι πολύπλοκη και πολυπλόκως περιπλεκόμενη και ότι τα όντα δεν αντέχουν και πολύ από πραγματικότητα, άλλοι μας λένε πλάγια ότι πρέπει να αποφασίσουμε να σκεφτούμε λογικά για να βρούμε άκρη και άλλοι εννοούν ότι θα μας ψήσουν το ψάρι στα χείλη με σκοπό να μας χώσουν βαθύτερα στην ανυπαρξία.

Αν η ανοιχτή συζήτηση δεν καταλήγει σε συγκεκριμένα συμπεράσματα τότε χάνει το σκοπό της. Έρχεται η αβεβαιότητα μετά η έντονη παραφορά και ο πανικός.

Παράδειγματα το σχόλιο του dion.m και το post όπου ο Νίκος Δήμου κλαίει λεκτικώς για τον μαθηματικό που δήθεν δεν έχει ούτε τροφή για να φάει και όμως αρνείται το βραβείο fields που δήθεν θα τον έσωζε.

Και για όσα λέει ο Νίκος Δήμου, ότι δεν τον παρουσιάζουν, ότι τον αποκρύπτουν, ότι τον στρεβλώνουν, υπάρχουν εξηγήσεις που μπορούν να δωθούν. Υπάρχουν εξήγησεις όμως και για τις διαπιστώσεις που περνούν σαν παράπονα επειδή ακόμα δεν μπορούν να αναδειχθούν αυτόνομες ως αντίπαλες. Πρέπει;

Ευτυχούμε στην Ελλάδα όταν δίνουμε συγκεκριμένη πληροφορία να μας αντιμετωπίζουν με καχυποψία και να μας κατηγορούν ότι θέλουμε να τους χειριστούμε. Όσα χρησιμοποιούν δηλαδή αυτοί όταν με το διαστροφικό τρόπο που έχουν αντιληφθεί κόσμο και ανθρώπους επιμένουν ότι προσπαθούν να επικοινωνήσουν.

Δεν είναι ελεύθεροι. Έχουν αυτό το δικαίωμα. Και δικαίωμα του λούτσε να κατακαίει. Συνήθως φτάνουν να αμφισβητούν τον υλικό κόσμο ως ύπαρξη και πραγματικότητα. Συγκρούονται με θεμελιώδεις αρχές που έχουν συμφωνηθεί με τη δημιουργία της ύλης και που μας περιέχουν ως σώματα και ως ψυχές.

Απλουστεύουμε για να κάνουμε πιο συγκεκριμένα τα πράγματα" (ΜΑΓΚΑΪΒΕΡ)

Nikos Dimou είπε...

Αμαν βρε "σαλτάρω" από την μία εσύ από την άλλη το έντομο - μου το γ@μ.... το blog!

Elafina είπε...

Το άγχος του ανθρώπου είναι να βρει πρόθυμο κάποιον για να του παραδώσει το πιο όμορφο δώρο: την εκ γενετής ελευθερία. Κι ο λατρεμένος μου ηλίθιος είπε ακόμα πως "η ομορφιά θα σώσει τον κόσμο". Η ομορφιά όπως την έγραψε η φωνή του ίσως να ισούται με την αγάπη -στις ιδανικές τους μορφές οι ωραίες λέξεις συγκλίνουν στην σημασία τους. Αυτοί δε που παραδίδουν χωρίς μάχη την ελευθερία τους το κάνουν όχι από φόβο αλλά από βλακεία. Δεν τους επιτρέπει η φύση τους ν' αλωνίζουν άτομα με ψυχή ανεξάρτητη συνδικαλίστρια -είναι δύσκολο να διατηρείς όχι να κατακτάς. Κατηγορία όμορφων ανθρώπων είναι οι άσχημοι: Λέγοντας, βλέπεις πρόσωπο κατακρεουργημένο από τη παρελθούσα ζωή, μάτια γελαστά γιατί από πίσω τους αλυσοδεμένη η ελευθερία, στήθη που αν προσέξεις πάλλονται απ' τη ζεστή καρδιά. Ήταν μια κοπέλα -έγραφα- που την θαύμαζαν για το πλούσιο μπούστο της αλλά ήταν μόνο μια απάτη, η καρδιά της είχε φουσκώσει τόσο που φούσκωνε το στήθος όλο. Σημαίνει δηλαδή πως δεν είναι μόνο πρόσωπα είναι κορμιά και περπάτημα είναι ο τρόπος που επιλέγει το φως της μέρας και το φεγγάρι της νύχτας να σε λούσει. Γιατί το φεγγάρι θα έκανε χρυσά τα μαλλιά της και δεν θα ένιωθε πια σαν ερημωμένη γριά, λαχάνιασε κι ο Ρίτσος, μα τελικά κέρδισε την ελευθερία της... η γυναίκα με τα μαύρα. Η ομορφιά αυτών είπε ο πρίγκιπας πως θα σώσει τον κόσμο. Όσοι μάλιστα δεν το πιστεύουν μένουν άδεια μπουκάλια μετά τις δεξιώσεις. Τι ποιητικό!

Ναυαγός είπε...

Όλα τα ζιζανιοκτόνα του μπλόγκιν (μοντερέσι) είναι παντελώς ανίσχυρα μπροστά στο διαρκώς μεταλασσώμενο ανοσοποιητικό των ενοχλητικών και επίμονων εντόμων.

Ίσως οι παλιοί αγρότες των φώτο να γνώριζαν παραδοσιακότερους τρόπους για την καταπολέμηση τους. Ίσως να πρέπει να μελετηθούν οι παλιότερες τεχνικές.

Yannis H είπε...

ΝΔ said "Αποφεύγετε τα greeklish"

Αν και άσχετο, τα greeklish τα εφεύρε ο Ζολώτας. Μ' εκείνο το διάσημο λόγο του. Αυτά που διαβάζουμε τώρα είναι εξέλιξή τους.

petalida είπε...

@nikos dimou
Τώρα που άρχισα να σας συμπαθώ σκέφτεστε να κλείσετε το μπλoγκ?
125 σχόλια δεν είναι λίγα.
-------------------

Μεγάλωσα σε επαρχία. Γιαγιά, παππούς αγρότες. Μαμά ερασιτέχνης αγρότισσα. Εγώ πάλι ούτε ένα αυλάκι δεν έμαθα να κόβω.
Ξυπνούσαν το πρωί πριν την αυγή, γυριζαν στο σπίτι στο βραδάκι. Η ζωή τους συντονισμένη με τον κύκλο του ήλιου και εξαρτημένη από τις αναποδιές της φύσης και της τύχης.

Οταν βλέπω αγρότες τρομοκρατούμαι: ραντίζουν διχως να φοράνε μάσκα και γάντια, δεν προστατευονται από τον ήλιο, ρίχνουν απιστευτες ποσότητες λιπασμάτων στο χώμα και μετά τα νερά των χωριών τους δεν ειναι καταλληλα ουτε για πότισμα.

Eleni63 είπε...

Εξαιρετικά πορτραίτα!

paragrafos είπε...

Ο φτωχός αγρότης εκεί και εδώ
--------------------------------

Τις προάλλες διάβασα ένα περσινό αφιέρωμα της Καθημερινής για τον αμερικάνικο νότο και τη δυστυχία που υπάρχει εκεί.

Μου είχε κάνει εντύπωση το παράπονο ενός φτωχού αγρότη, ο οποίος δεν τα έβγαζε πέρα και ζούσε κάνοντας κι άλλη δουλειά: τις νύχτες έβαζε εμπορεύματα στα ράφια ενός καταστήματος.

Είχε "μόλις... εξακόσια στρέμματα γή"!Με αγάπη

Παράγραφος

bald raven είπε...

Θα μείνω με την απορία για το πώς μπορεί να επιβιώσει μια μικρομεσαία αγροτική εκμετάλλευση χωρίς επιδοτήσεις. Αντί να ασκούμε κριτική για το πώς δίνονταν και πως δίνονται οι επιδοτήσεις αντίθετα τις δαιμονοποιούμαι και ως μοναδικό αντίδοτο για τον μαραμένο αγροτικό τομέα της χώρας προτείνουμε την «επιστροφή του παλιού καλού ελληνικού φιλότιμου» να « ξαναβρούνε οι έλληνες αγρότες το παλιό τους μεράκι» και «για όλα φταίει η πρέφα στα καφενεία».Έμενα όλα αυτά μου φαίνονται φιλελεύθερη αστικοί μύθοι που αγγίζουν τα όρια του λαϊκισμού.

Υ.Σ
Η πρέφα στα καφενεία είναι πολύ τρε μπαναλ…για μας τους κατοίκους των άστεων, για μας blogging και πολύ μας είναι

paragrafos είπε...

Παρ΄ότι σκοτωνόντουσαν στη δουλειά, τα περιβόλια δεν άφηναν χρήμα. (Ο "εξαγωγικός σύνεταιρισμός" τα έπαιρνε ελάχιστα πάνω από το κόστος.)

Εκτός αν ήθελες να ρισκάρεις: μπορουσες να μη δώσεις τα προρτοκάλια στον "συνεταιρισμό" αλλά στην ελεύθερη αγορά. Επρεπε όμως να πέσεις και σε καλη χρονιά και σε τίμιο έμπορο, κάτι που συνέβη το 71.

Τότε ο παππούς ρίσκαρε: έκανε διάτρηση, βρήκε πολυ νερό μέσα στο περιβόλι και αρχισε να το μοσχοπουλάει. Την επόμενη χρονιά ξόφλησε τα χρέη και των δυο οικογενειών και την μεθεπόμενη όλα τα νέα γεωργικά μηχανήματα που μόλις είχε αγοράσει.

Περίμενε πώς και πώς την νέα χρονιά για να αρχίσει επιτέλους να "παραώνεται" (να κερδίζει -παράς).

Μόνο που η νέα χρονιά ήταν το ΄74...Με αγάπη

Παράγραφος

Nikos Dimou είπε...

bald raven said...
Θα μείνω με την απορία για το πώς μπορεί να επιβιώσει μια μικρομεσαία αγροτική εκμετάλλευση χωρίς επιδοτήσεις.

-------------------------

Είτε καλλιεργώντας κάποια ειδικά προϊόντα που αποφέρουν μεγαλύτερο εισόδημα - είτε συνεργαζόμενη μέ άλλους μικρομεσαίους σε ένα ευρύτερο σχήμα.

Nikos Dimou είπε...

Yannis H said...
Αν και άσχετο, τα greeklish τα εφεύρε ο Ζολώτας.

-----------------------

Ουδεμία σχέση! Ο Ζολώτας έγραψε ένα λόγο που χρησιμοποιούσε αγγλικές λέξεις με ελληνική ρίζα.
Τα greeklish είναι ελληνικές λέξεις με λατινικούς χαρακτήρες.

Yannis H είπε...

ΝΔ, προφανώς έκανα πλάκα - αλλά έχει βάση. Ο παραλληλισμός: ο Ζολώτας έγραψε ένα ακαταλαβίστικο κείμενο σε καθημερινούς Άγγλους, με λέξεις που είχαν ελληνική ρίζα. Και φυσικά, έκανε και λάθος χρήση κάποιων λέξεων. Π.χ., η λέξη numismatic αναφέρεται στον στενό κλάδο των συλλεκτών νομισμάτων (νομισματική φιλοτέλεια) και όχι στην οικονομία και στις τράπεζες. Από αυτήν την άποψη ήταν... greeklish.

aggelos-x-aggelos είπε...

Nikos Dimou said...
Ο Ζολώτας έγραψε ένα λόγο που χρησιμοποιούσε αγγλικές λέξεις με ελληνική ρίζα.

Kyrie, I eulogize the archons of the Panethnic Numismatic Thesaurus and the Ecumenical Trapeza for the orthodoxy of their axioms, methods and policies, although there is an episode of cacophony of the Trapeza with Hellas. With enthusiasm we dialogue and synagonize at the synods of our didymous organizations in which polymorphous economic ideas and dogmas are analyzed and synthesized. Our critical problems such as the numismatic plethora generate some agony and melancholy. This phenomenon is characteristic of our epoch. But, to my thesis, we have the dynamism to program therapeutic practices as a prophylaxis from chaos and catastrophe. In parallel, a Panethnic unhypocritical economic synergy and harmonization in a democratic climate is basic. I apologize for my eccentric monologue. I emphasize my euharistia to you, Kyrie to the eugenic arid generous American Ethnos and to the organizes and protagonists of his Amphictyony and the gastronomic symposia

aggelos-x-aggelos είπε...

Δύο χρόνια αργότερα, το 1959, ο Ξ.Ζολώτας έδωσε μία άλλη ελληνοαγγλική ομιλία, ζητώντας να τον ακούσουν με προσοχή, ακόμα κι αν υπήρχε ο κίνδυνος να κουράσει τους ακροατές του.

Kyrie,
It is Zeus' anathema on our epoch (for the dynamism of our economies) and the heresy of our economic method and policies that we should agonize the Skylla of nomismatic plethora and the Charybdis of economic anaemia. It is not my idiosyncracy to be ironic or sarcastic but my diagnosis would be that politicians are rather cryptoplethorists. Although they emphatically stigmatize nomismatic plethora, they energize it through their tactics and practices. Our policies should be based more on economic and less on political criteria. Our gnomon has to be a metron between economic,strategic and philanthropic scopes. Political magic has always been anti-economic. In an epoch characterized by monopolies, oligopolies, monopolistic antagonism and polymorphous inelasticities, our policies have to be more orthological, but this should not be metamorphosed into plethorophobia, which is endemic among academic economists. Nomismatic symmetry should not antagonize economic acme. A greater harmonization between the practices of the economic and nomismatic archons is basic. Parallel to this,we have to synchronize and harmonize more and more our economic and nomismatic policies panethnically. These scopes are more practicable now, when the prognostics of the political and economic barometer are halcyonic. The history of our didimus organization on this sphere has been didactic and their gnostic practices will always be a tonic to the polyonymous and idiomorphous ethnical economies. The genesis of the programmed organization will dynamize these policies. Therefore, i sympathize, although not without criticism one or two themes with the apostles and the hierarchy of our organs in their zeal to program orthodox economic and nomismatic policies, although I have some logomachy with them.I apologize for having tyranized you with my Hellenic phraseology. In my epilogue, i emphasize my eulogy to the philoxenous aytochtons of this cosmopolitan metropolis and my encomium to you, Kyrie stenographers.

nvamvak είπε...

Παρατηρώ σιωπηλά το μπλόγκ,χωρίς να συμμετέχω.

Είχαμε και μια απώλεια στο μπλογκ.Δε θα πω ποιο πρόσωπο ήταν.Πάντως κάποιο που αγαπούσε τον οικοδεσπότη του και συμπαθούσε αρκετά από τα παιδιά εδώ.

aggelos-x-aggelos είπε...

Πηγή www.translatum.gr το οποίο είναι και το πρώτο αποτέλεσμα του Google στη λέξη Ζολώτας.

Κάτι μου λέει ότι θα τα ακούσω από τον Harry...

Πανάσχημη είπε...

Αν εγω ήμουν αλλοδαπή ακροατρια του Ζολωτα, θα ειχα νιωσει προσβεβλημενη. Στην αρχη.
Μετα που θα μου περνουσε ο θυμος, θα κατέληγα σε καποια άλλα μη κολακευτικα συμπερασματα για τον μακαρίτη.

Πανάσχημη είπε...

nvamvak
Ποια απωλεια; Ποιος ειναι;

paragrafos είπε...

nvamvak said...
Παρατηρώ σιωπηλά το μπλόγκ,χωρίς να συμμετέχω.

Είχαμε και μια απώλεια στο μπλογκ.Δε θα πω ποιο πρόσωπο ήταν.Πάντως κάποιο που αγαπούσε τον οικοδεσπότη του και συμπαθούσε αρκετά από τα παιδιά εδώ.

5 Φεβ 2007 9:08:00 μμ
----------------

Μακάρι να εξέλαβα λαθος την λέξη "απώλεια".

Με αγαπη

Παράγραφος

Nikos Dimou είπε...

nvamvak
ελπίζω η παράγραφος να έχει δίκιο...

st_darwin είπε...

Ακόμα και για την έκδοση νέου διαβατηρίου πληρώνουμε ΟΓΑ μέσω του παραβόλου!
"- Παράβολο τελών έκδοσης: για διαβατήριο πενταετούς διάρκειας παράβολο ονομαστικής αξίας 22 ευρώ + 20% ΟΓΑ =συνολική αξία 26,40 ευρώ. Για τα υπόλοιπα διαβατήρια, για κάθε χρόνο ισχύος ονομαστική αξία 4 ευρώ + 20% ΟΓΑ =συνολική αξία 4,80 ευρώ κατ` έτος"
Όποιος καταφέρει να ανακαλύψει το νόημα, τη συνάφεια, την όποια λογική διεργασία για το παραπάνω, ας το κάνει και του είμαι υπόχρεος! Εκτός κι αν πρόκειται για κάποιον άλλο ΟΓΑ και δεν το κατάλαβα...

Yannis H είπε...

nvamvak όλοι αγαπούμε τον οικοδεσπότη και μάθαμε να συμπαθούμε πολλά παιδιά εδώ. Είναι (ελπίζω ακόμα) ένας από εμάς...

athanasia είπε...

Κάλά το καταλάβατε, αλλά δεν πληρώνουμε μόνον για τον ΟΓΑ...

Πληρώνουμε, για παράδειγμα, ειδική κράτηση (αναλογική) υπέρ του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων (των δημοσίων υπαλλήλων δηλαδή) όταν εισπράττουμε από το Δημόσιο για παροχή υπηρεσιών ή προμήθεια αγαθών προς το Δημόσιο, εκτός αν η ισχύει ειδική απαλλαγή για κρατήσεις υπέρ τρίτων.

athanasia είπε...

Το σχόλιό μου αφορούσε τον St Darwin, βγήκε (από δικό μου λάθος) πριν από την ερώτηση που έπρεπε να προηγηθεί, για την απώλεια...

Elafina είπε...

Χωράφια και παρουσίες: Θάλασσες

"Και παρουσιάζεται μπροστά μου, πάλι και πάλι, το φάντασμα
του Οδυσσέα, με μάτια κοκκινισμένα από του
κυμάτου την αρμύρα
κι από το μεστωμένο πόθο να ξαναδεί τον καπνό που βγαίνει
από τη ζεστασιά του σπιτιου του και το σκυλί του
που γέρασε προσμένοντας στη θύρα.

Στέκεται μεγάλος, ψιθυρίζοντας ανάμεσα στ' ασπρισμένα
του γένια, λόγια της γλώσσας μας, όπως τη μιλούσαν
πριν τρεις χιλιάδες χρόνια.
απλώνει μια παλάμη ροζιασμένη από τα σκοινιά και το
δοιάκι, με δέρμα δουλεμένο από το ξεροβόρι από την
κάψα κι από τα χιόνια."

ps. Αν ο άνθρωπος υπέκυψε σε τραύμα ζωής είναι υποτιμητικό να τον αποκαλείτε απώλεια κάποιου ιστοχώρου..

Elafina είπε...

"Κι είναι ο μεγάλος Οδυσσέας."

pagis είπε...

bald raven said...
Θα μείνω με την απορία για το πώς μπορεί να επιβιώσει μια μικρομεσαία αγροτική εκμετάλλευση χωρίς επιδοτήσεις.

--------------------

Νομίζω ότι η απάντηση είναι απλή, δεν επιβιώνεις. Ακόμη δείχνει πόσο μακρυά είμαστε από την πραγματικότητα, σαφώς και θα πρέπει να κινηθεί κανείς έξυπνα να αλλάξει καλλιέργειες συνεργασίες κα που είπε και ο ΝΔ.

Το ζήτημα είναι πόσοι από τους αγρότες μπορούν να το κάνουν αυτό? η απάντηση είναι ελάχιστοι και αν μπεις σε όλη αυτή την διαδικασία ίσως διαπιστώσεις ότι είναι ευκολότερο να πάρεις επιδοτήσεις και να στέλνεις τις όποιες παραγωγές έχεις στην χωματερή.

Για τους άλλους τους αγρότες, που δεν μπορούν, αναγκάζονται να κάνουν και άλλες δουλειές μεροκάματα, δημόσιο, κτλ.

half-blood_phoenix είπε...

Χα o phoenix είναι από τα Τρίκαλα!!!! Βλέπω στις φωτογραφίες τον παππού την γιαγιά και τους γονείς μου! Ελπίζω να καταλάβατε ότι είναι σχήμα λόγου… η αμέσως προηγούμενη πρόταση μου…!!!! Γεννήθηκα και μεγάλωσα σε αγροτική οικογένεια και Νίκο δεν θα συμφωνήσω με το ότι : «Κι ίσως αυτοί που φωτογράφησα πριν 20+ χρόνια να ανήκαν στην τελευταία αυθεντική γενιά καλλιεργητών...
Σχόλιο στις: 4 Φεβ 2007 2:26:00 μμ» Υπάρχουν ακόμη αυτοί ακριβώς οι αγρότες ή αν θέλεις καλλιεργητές. Μια βόλτα ένα πρωί στην καθημερινή λαϊκή και θα τους δείτε εκεί.
Ο παππούς μου είναι 75 ετών πια… Καλλιεργεί περίπου 150 στρέμματα χωράφια… Δεν εγκαταλείπει τα χωράφια του με τίποτα, παρά τα προβλήματα υγείας που έχει. Ή θα πεθάνω στο χωράφι ή θα πεθάνω από την πεινά, και είναι ντροπή να πεθάνεις της πείνας, λέει… Δεν υπάρχει ίχνος κούρασης η παράπονου στη φωνή του, μόνο περηφάνια. Και μια ευχή για εμάς τα εγγόνια του να μην κάνουμε ποτέ το λάθος να ασχοληθούμε με τα χωράφια.
Και αυτό το θέμα με τις επιδοτήσεις δεν το καταλαβαίνω. Να πληροφορήσω ότι αν δεν υπήρχαν επιδοτήσεις δεν θα υπήρχαν αγρότες στην επαρχία. Θα είχαν εγκατάλειψη όλοι τους. Ο νομός Τρικάλων είναι από τους πρώτους όσον αφορά στη μετανάστευση και υπάρχει λόγος που συμβαίνει αυτό. Τα χωράφια του νομού Τρικάλων που είναι και το μόνο πλουτοπαραγωγικό μέσο που υπάρχει, είναι επίσης από τα πλέον άγονα στη χώρα… Γιατί να μείνει κάποιος να καλλιεργεί χωράφια αφού δεν θα πληρώνεται για τον κόπο του… Να φέρω παράδειγμα; Ο πατέρας μου καλλιεργεί περί τα 80 στρέμματα χωράφια. Το κέρδος μετά από 9 μήνες δουλείας, το καθαρό κέρδος έχοντας αφαιρέσει πετρέλαια, ΔΕΗ , φυτοφάρμακα και λοιπά εργατικά, θα είναι τύχη αν φτάσει το 4000 Ευρώ. Ζει μια μέση πολυμελής οικογένεια (στην περίπτωση μου πενταμελής με δυο παιδία φοιτητές) όπως οι αγροτικές με τα χρήματα αυτά; Η μέση αγροτική οικογένεια σήμερα ζει από τις επιδοτήσεις…; Για να μην πω ότι και με αυτές δεν ζει αλλά απλά επιζεί… Και αυτή την ψυχοφθόρα αγωνία να κοιτάς τον ουρανό που σκοτεινιάζει συννεφιασμένος το απόγευμα και να προσεύχεσαι σε θεούς και ανθρώπους να μην ρίξει χαλάζι γιατί… τελείωσες, ποιός και πόσο την κοστολογεί και την αποζημιώνει;
Αυτά τα λίγα. Θα μπορούσα να γράψω κι άλλα, αλλά δεν υπάρχει λόγος… Ευχαριστώ για το χώρο και το χρόνο που μου παραχωρήθηκε.
Τα λέμε.

pagis είπε...

athanasia, St Darwin

Σωστά για τον ΟΓΑ, αλλά μήπως και μέχρι σήμερα όποιος δεν έπαιρνε σύνταξη από κανένα ταμείο το κράτος του βγάζει αγροτική σύνταξη;

harrygreco είπε...

Οι παραπομπες ειναι αντιμπλογκικες,οπως & οι αναφορες. Κουραζουν τον επισκεπτη.
Ο ιταλογραικος Giolotta / "Ζολωτας " ηταν ελληνιστης/γραικοναζιστης.Αμολησε μια μπαρουφα με ανυπαρκτες στην αγγλικη γλωσσα λεξεις,μεσα στο ντελιριουμ του να δειξει οτι οι αρχαιοι του " προγονοι " ηταν #1.
Στο μπλογκαρισμα,οπως στον ερωτα & στο γαμο,υπαρχει φυσιολογικη κοπωση. Αρχιζεις με " 24ωρα " & καταληγεις με 2/εβδομαδα. Αρκει να... υπαρχει ικανοποιηση.
Σινεκριτικη. Blood diamonds. Πηγα για να δω αν θα τα βγαλει η Κονελλυ. Απο ηθοποιια ωδειο & απο ωδειο ηθοποιαρα.Ηταν συνεχεια ντυμενη. Παντως,περασε πολυς καιρος απο τοτε που μας εστελνε στο κλασικ βιντεοκλιπ τoυ : "I drove all night ". Εχει πια στην οψη τη πατινα της ζωντοχηρας με παιδι. Κατα τ' αλλα,η ταινια ειναι περιπετεια σε εξωτικα μερη,με ωραια φωτογραφια,που βλεπεται ευχαριστα.

gerasimos74 είπε...

Καλησπέρα,

Διάβασα μόλις κάποια στοιχεία από το Εθνικό Δίκτυο Έρευνας & Τεχνολογίας, του Υπ.Ανάπτυξης, σχετικά με την χρήση νέων τεχνολογιών στην Ελλάδα. Επειδή τα βρήκα αποκαλυπτικά του επιπέδου μας, & παρά του ότι είναι εκτός θέματος, τα παραθέτω:

- Το 31,0% (38,9% στις ηλικίες 15-65) του ελληνικού πληθυσμού κάνει χρήση Η/Υ,
- Το 24,6% (31,1% στις ηλικίες 15-65) του πληθυσμού χρησιμοποιεί το Ιντερνετ,
(Η αύξηση που παρατηρήθηκε σε σχέση με το 2005, είναι 14% και 26% αντίστοιχα),
- Η κατοχή και χρήση κινητού τηλεφώνου άγγιξε το 77,6% του ελληνικού πληθυσμού, συνεχίζοντας την ανοδική της πορεία (73,1% το 2005 και 69,4% το 2004),
- Η ανάλυση της χρήσης Η/Υ και Ιντερνετ ανά φύλο, ηλικιακή κατηγορία, αστικότητα και μορφωτικό επίπεδο δείχνει ότι η διείσδυση των νέων τεχνολογιών συνεχίζει να εμφανίζεται πολύ μεγαλύτερη, στις μικρές ηλικίες (15-34 ετών), στα αστικά κέντρα, στον πληθυσμό με ανώτερη και ανώτατη εκπαίδευση και στους άνδρες,
- Η ηλεκτρονική αλληλογραφία συνεχίζει να αποτελεί τον κύριο λόγο χρήσης του Διαδικτύου (20,6%) και ακολουθεί η αναζήτηση πληροφοριών (17,3%) και η γενικότερη ενημέρωση (16,6%),
- Το 21,6% των χρηστών Ιντερνετ έχουν πραγματοποιήσει τουλάχιστον μία αγορά χρησιμοποιώντας το Διαδίκτυο, ενώ ανασταλτικό παράγοντα για οικονομικές διαδικτυακές συναλλαγές αποτελεί η αίσθηση έλλειψης ασφάλειας στις συναλλαγές,
- Σημαντική παρουσιάζεται η αύξηση των κατόχων συνδρομής ADSL (από 1,4% σε 5,7% του πληθυσμού).
[ Στοιχεία από την «Εθνική Έρευνα για τις Τεχνολογίες και την Κοινωνία της Πληροφορίας» για το έτος 2006, που διεξήχθη από το Εθνικό Δίκτυο Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΔΕΤ), φορέα εποπτευόμενο από το υπουργείο Ανάπτυξης.]

gerasimos74 είπε...

Τα στοιχεία παρατίθονται στην σημερινή σελίδα της kathimerinis.gr

Elafina είπε...

Παρατήρηση.

Τελικά το photo-post με text-post διαφέρει στον τρόπο που δίνει πλαίσιο για διαμόρφωση γνώμης από τη μεριά του σχολιαστή.

Εδώ πια κανείς δεν μπορεί να είναι εκτός θέματος. Κι ίσως αυτό κουράζει τους περισσότερους -εξ ου τα παράπονα. Το θέμα της φωτογραφίας ρέει από τα καυτά στα κρύα κι από τα χρώματα στους φωτισμούς... μπερδεύονται οι αναγνώστες που ψάχνουν να βρουν "σκέφτομαι και γράφω" ποιες οι ομοιότητες της μαμάς σας με τη μαμά του κειμένου της ημέρας..

Haris είπε...

Ωραίες οι φωτογραφίες...
Μήπως, θα πρέπει να βάζεις περισσότερες ΝΔ...?

harrygreco είπε...

Σκεψου φιλε μου,μονο 5% του 31%,δηλ το 1,5% ,με "γρηγορη " συνδεση στη Ψ/κωσταινα. Οι υπολοιποι με το μουτζουρη ή καθολου.

Nikos Dimou είπε...

Haris said...
Ωραίες οι φωτογραφίες...
Μήπως, θα πρέπει να βάζεις περισσότερες ΝΔ...?

-------------------------

Η πείρα μου έχει δείξει πως οι πολλές φωτογραφίες διασπούν την προσοχή - λίγες δείχνουν καλύτερα.
Ας αφήσουμε που για πολλά θέματα δεν έχω πολλές.

Dion.M. είπε...

@harrygreco said...
Σκεψου φιλε μου,μονο 5% του 31%,δηλ το 1,5% ,με "γρηγορη " συνδεση στη Ψ/κωσταινα. Οι υπολοιποι με το μουτζουρη ή καθολου.
-------------------------------
Ενα ακόμη φαινόμενο τεχνοφοβίας και αντίδρασης.

Είμαστε προοδευτικοί άνθρωποι τι να πείς!

Στο να φωνάζουμε κομματικά συνθήματα... οι πρώτοι!...

pagis είπε...

Dion.M. said...
Ενα ακόμη φαινόμενο τεχνοφοβίας και αντίδρασης.

--------------------------
νομίζω ότι θα πρέπει να λάβουμε υπ'όψιν όμως και το κόστος της τεχνολογίας αλλά και το γεγονός ότι αρκετές περιοχές της χώρας δεν καλύπτονται από ADSL δίκτυα.

Filomila είπε...

Για τον Andy που έφυγε...


Χαίρομαι που φεύγεις.
Χαίρομαι για τη χαρά σου.

Κι ελπίζω.
Να βρεις την ηρεμία που ζητάς.
Και να νιώθεις την "έξαψη" του "ελεύθερου ανθρώπου" στο νέο σου ταξίδι. Όπου αυτό σε βγάλει..

Θα τα πούμε στο Zihuatanejo...

Σ’ ευχαριστώ..

Σ' ευχαριστώ.

...

Sometimes it makes me sad though - Andy being gone. I have to remind myself that some birds aren't meant to be caged. Their feathers are just too bright. And when they fly away, the part of you that knows it was a sin to lock them up does rejoice.
But still, the place you live in is that much more gray and empty that they're gone.
I guess I just miss my friend.


Your(s),
FRiEnD

Elafina είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Elafina είπε...

Ξέρεις βλέπω τη ζωή σαν μία μάχη σε πεδίο στρεμμάτων. Μονομαχία, εσύ, ο εχθρός, και τριγύρω κύκλος άλλων οπλιτών. Αυτοί σας κοιτούν δεν μάχονται -ανά δυάδες- κι απορείς γιατί.

Δύσκολη μάχη, όντας λαχανιασμένος κάθε αναπνοή ευτυχία, κάθε εκπνοή ξεκούραση. Κι ο εχθρός περίεργος, άλλοτε σε κρίση αδυναμίας κι άλλοτε θεόρατος, μάτια μπλε, πράσινα, καφέ, μαύρα.

Οι του κύκλου δεν συμμετέχουν, μόνο μερικές φορές σου πετούν λίγο νερό για τη δίψα ή σου μαζεύουν το σπαθί αν γλιστρήσει απ' τα χέρια σου.

Τέλος φαντάζεσαι ποιο είναι το λάθος που κάνουν πολλοί; Σκοτώνουν αιφνιδιασμένοι αυτόν που σπάει τον κύκλο και πάει κοντά τους με κίνδυνο ζωής. Αυτόν που θέλησε να φέρει πίσω στα γυμνά τους χέρια το όπλο.

Τελείως άσχετο με το θέμα: Photopost man! Χεχε..

Antonios Liolios είπε...

Καλά όλα αυτά, φωτο κλπ και σχολιάκια κλπ αλλά το νόημα της ζωής θα μας το πει κανείς βρε παιδιά;

Έστω το υποκειμενικό, έστω

mariosp είπε...

@Antonios Liolios: υπέροχο το παράπονο στο σχόλιό σου: «Πείτε μου και μένα, ρε παιδιά...».
Αντώνη, ούτε εμένα πάντως δεν μου είπε κανείς τίποτα. Ισως να το ξέρουν και να μας το κρύβουν (φαινόμαστε κάπως ζαβοί και δεν μας έχουν εμπιστοσύνη; Ποιος ξέρει...). Αν και, εδώ που ρωτάς, πολύ «σοβαρές» απαντήσεις θα πάρεις από τους... χαμηλόφωνους τσιφλικάδες (εκτός κι αν φιλοτιμηθεί ο Δήμου - αν και έχω αρχίσει να αμφιβάλλω και για το χιούμορ του ιδίου...)

@Andy (ή όπως λέγεσαι πια στο Zihuatanejo): ψιθυριστά! Ξέρεις εσύ· για να σκαφτούν τα τούνελ χρειάζεται νύχτα και σιωπή.

username είπε...

Αυτό που μου τη δίνει πάνω απ' όλα είναι η πολυπραγμοσύνη. "Ξέρω και τα σαλόνια και τ' αλώνια ναούμ, βλέπετε τι μάγκας είμαι;" Και αυτός που τα λέει, δεν ξέρει τίποτε απ' τα δύο για τον απλούστατο λόγο ότι κανένας από τους παραπάνω δύο τύπους δεν χάνει χρόνο σχολιάζοντας σε μπλογκ.

Nikos Dimou είπε...

Καλημέρα παιδιά!

Αντώνη, Μάριε ψάχνετε το νόημα της ζωής. Πολύ απλό. Το βρήκα πριν από καιρό (τυχαίως) και το έχω φυλάξει. Να κάπου εδώ το έχω - όχι... μάλλον εδώ. Μα τι έγινε; Μέχρι προχθές το έβλεπα - μπροστά στα μάτια μου.

Θα ψάξω καλύτερα και μόλις το βρω θα σας το στείλω!

Nikos Dimou είπε...

Ο ΑΝDY ΑΠΕΔΡΑΣΕ!

Έκλεισε το μπλογκ του και χάθηκε στον ορίζοντα.

Ελπίζω να μετενσαρκωθεί σε κάτι εξίσου καλό.

Τώρα που έφυγε μπορώ να το πω: ήταν ο καλύτερος από όλους μας - και ο ο αγαπημένος μου blogger...

Dion.M. είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Dion.M. είπε...

Καλημέρα,

Οπως και να το πούμε,
οπως και να το κάνουμε... στενοχωρήθηκα για τον Andy.

Εχουμε αποκτήσει δεσμούς στην μπλογκόσφαιρα...

O,τι και να γίνει ο Andy που ξέραμε θα μας λείψει.

Ελπίζουμε και περιμένουμε την μετενσάρκωση...

Αλλά δείξε μας ένα σημάδι ότι είσαι εσύ...

Ετσι... Για να μας φύγει η λύπη!

Δύσκολο να γράψω κάτι άλλο σήμερα.

Alogaki είπε...

Ωραία!

Ο Andy Dufresne την έκανε και πίνει παγωμένες μπύρες κάτω από τον καυτό ήλιο του Zihuatanejo, κι εμείς μείναμε "λεβέντες" στης φυλακής τα σίδερα.

Και το χειρότερο: Διευθυντής φυλακών παραμένει ένας...γάτος, ο οποίος το τελευταίο πράγμα για το οποίο ενδιαφέρεται είναι ο σωφρονισμός μας!

Α ρε Andy, πόσο σε ζηλεύω!
Πιες άλλη μια μπύρα στην υγειά μας!


;-))

Nikos Dimou είπε...

E - όχι και διευθυντής φυλακών!

(Αντίθετα - ο πρώτος φυλακισμένος).

Disposition21 είπε...

Υπάρχουν αγρότες που δουλεύουν σκληρά και στο τέλος του χρόνου βγαίνουν με ζημιά λόγω καιρικών συνθηκών κλπ, και ζουν με πενταροδεκάρες από τις αποζημιώσεις, και υπάρχουν και αγρότες που παίρνουν υπερβολικές επιδοτήσεις. Και οι συνδικαλιστές μάλλον χειρότερα τα κάνουν, μάλλον δεν νοιάζονται και πολύ.

Disposition21 είπε...

Συγνώμη για το προηγούμενο, κάπως αργοπορημένο ποστ. Κι εμένα θα μου λείψει ο Andy, επισκεπτόμουν το blog του συχνά αν και δεν είχα σχολιάσει κάτι εκεί. Είχα συμπαθήσει ιδιαίτερα τις μουσικές του αναφορές, κι όχι μόνο. Ας είναι καλά κι αυτός και οι δικοί του, μακάρι να περνά όμορφα όπου βρίσκεται. Και ίσως κάποτε να έχουμε νέα του, θα προσαρμοστεί άραγε εκεί έξω μετά την απόδραση;

Yannis H είπε...

Τουλάχιστον είμαι σίγουρος ότι ο Άντι δεν περπάτησε, σαν δεύτερος Τιμ Ρόμπινς τα τελευταία 200 μέτρα σε …σκατά για να δραπετεύσει και να φτάσει στο Zihuatanejo του.

Το αντίθετο μάλιστα.