Κυριακή, 21 Ιανουαρίου 2007

Η τρομοκρατία της ΕξουσίαςΣας έχω ξαναμιλήσει για τον "Άσπρο", τον Πρώτο Αδέσποτο.Εδώ και τρία χρόνια κυριαρχεί ως ο αναμφισβήτητος και απόλυτος αφέντης της περιοχής. Είναι η Εξουσία. Με τους ανθρώπους, ήμερος, σχεδόν τρυφερός. Δεν θα το πιστέψετε, αλλά αυτό το τέρας χουρχουρίζει μόλις το χαϊδέψεις.

Ο Άσπρος περνάει όλη του την ημέρα ανεβασμένος σε ένα στέγαστρο που βρίσκεται στο ψηλότερο σημείο του οικοπέδου. Δεν χρειαζεται κάμερες. Απο εκεί κατοπτεύει όλη την περιοχή.
Αν κάποιος ξένος αρσενικός εισβάλει στο territorium που έχει ορίσει ως δικό του, η αντίδρασή του είναι αστραπιαία.

Ο επισκέπτης δεν ξέρει από που του ήρθε αυτός ο αντίπαλος που ξαφνικά βρίσκεται αποπάνω του.Δεν έχει καμία ελπίδα - όσο δυνατός, μεγαλόσωμος και καλοθρεμένος κι αν είναι.Ο Άσπρος είναι μάστορας στις πολεμικές τέχνες.
Μέχρι στιγμής δεν έχει χάσει ούτε μία μάχη.

Εδώ ο φωτογράφος παράτησε την μηχανή και επενέβη για να σώσει τον ταλαίπωρο επισκέπτη, που κινδύνευε από στραγγαλισμό.
Ο Άσπρος τον κυνήγησε ως τα όρια της επικράτειας. Δεν νομίζω πως θα μας επισκεφθεί ξανά...Για να μην σας αφήσω με αυτή την άγρια γεύση - να ο μικρούλης Cello που χτυπάει την πόρτα για να του ανοιξει η Malfi.

Άραγε σε λίγα χρόνια θα σφάζεται κι αυτός έτσι; Άραγε θα διαδεχθεί τον Άσπρο όταν γεράσει;


_______________________________


286 σχόλια:

1 – 200 από 286   Νεότερο›   Νεότερο»
nikos dimou είπε...

Καλημέρα!

Όχι άλλες γάτες είπε ο Harrygreco.

Αλλά εδώ δεν μιλάμε μόνο για γάτες...

Takis Alevantis είπε...

Σίγουρα δεν μιλάμε για γάτες ...

Πόλεμος πάντων μεν πατήρ εστι πάντων δε βασιλεύς, και τους μεν θεούς έδειξε τους δε ανθρώπους, τους μεν δούλους εποίησε τους δε ελευθέρους

Καλημέρα !

Univers είπε...

Η βία είναι η κινητήριος δύναμη της εξέλιξης - βία μεταξύ των ειδών που ανταγωνίζονται για την επικράτησή τους, βία και ανάμεσα στα άτομα του ίδιου είδους για την επικράτηση του πιο ρωμαλέου, υγιούς, γόνιμου κτλ. Ο καλύτερος θα επικρατήσει και θα προωθήσει την γονιδιακή του κληρονομιά στην επόμενη ή σε διαδοχικές επόμενες γενεές (ας σκεφτούμε πόσες φορές θα ...γατοτεκνοποιήσει ο ήρωας των φωτογραφιών).

Η βία είναι λοιπόν εφεύρεση της εξέλιξης. Το ίδιο όμως και ο αλτρουισμός, η στοργή και όλα αυτά που θεωρούμε ευγενή συναισθήματα και τρόπους συμπεριφοράς. Η στοργή εξυπηρετεί πχ. την προστασία των μικρών μέχρι την ενηλικίωσή τους. Δεν είναι τυχαίο ότι σχεδόν ο,τιδήποτε μικρό, και μάλιστα με αναλογία μεγέθους κεφαλής / σώματος που υποδεικνύει παιδική ηλικία, προκαλεί συμπάθεια και αισθήματα στοργής σε μας τους ανθρώπους! Δεν ξέρω αν και η φυσική μας συμπάθεια προς τις μινιατούρες έχει αυτή την εξήγηση!

Ο αλτρουισμός πάλι, στην προγονική του βέβαια μορφή (αν είναι σωστή η χρήση του όρου για σχέσεις μεταξύ πχ. των ... υαινών), βοηθά ορισμένα αγελαία είδη να συνασπίσουν τις δυνάμεις τους προ κοινού κινδύνου ή για εξυπηρέτηση κοινού στόχου (πχ. κυνήγι θηράματος).

Νομίζω όμως ότι με τον άνθρωπο (έστω και ατελώς, δέχομαι τις ενστάσεις) η εξέλιξη στη Γη έφτασε για πρώτη φορά σε ένα σκαλοπάτι όπου η αγάπη του Ετέρου (ανθρώπου ή ζώου) δεν είναι υποχρεωτικό να υπηρετεί τελεολογικά κάτι. Νιώθουμε, πιστεύω, φυσική έλξη προς τον συνάνθρωπο, αλλά πχ. και προς την φάλαινα, το δελφίνι και άλλα έμβια όντα, χωρίς να χωρά ωφελιμιστική ερμηνεία σ' αυτό. Εκατομμύρια είδη εξαφανίσθηκαν από την επιφάνεια της Γης στην διάρκεια της εξέλιξης και εν τούτοις αυτό δεν εμπόδισε τον άνθρωπο να εμφανισθεί και να κυριαρχήσει. Και δεν αποκλείεται μια οικολογική καταστροφή να μας σπρώξει (όσους τελικά θα επιβιώσουν, δηλαδή!) σε ένα νέο εξελικτικό άλμα, ίσως και με επίσπευση της αναχώρησής μας από την κούνια που μας μεγάλωσε προς τον αχανή ουρανό.

Τι νόημα έχει λοιπόν αυτή η αγάπη προς το Έμβιο; Εμένα μου φαίνεται ότι αυτή η Αγάπη υπαινίσσεται την συγγένεια της ζωής προς την ζωή, την Πίστη (προϊόν εμπειρικής ψηλάφησης, που δεν μπορούμε να την αποδείξουμε) ότι με κάθε έμβιο ον μοιραζόμασθε την ίδια πνοή που σ'αυτό το σύμπαν δημιουργεί ζωή και συνείδηση υπάρξεως και την Ελπίδα ότι ο Κόσμος (αληθινό κόσμημα) που γεμίζει αχανείς εκτάσεις με ύλη, φως και ενέργεια είναι πλήρης νοήματος. Υπαινίσσεται επίσης ότι το κατά μόνας ζειν συνιστά (μεταφορικά μιλώ) εξορία από τον παράδεισο που μας περιβάλλει.

ΥΓ.: Προς θεού, να μην θεωρηθούν τα παραπάνω ως θρησκευτικό κήρυγμα (μέρα που είναι). Εκφέρονται από άνθρωπο που δεν είναι διαθετειμένος να δεχθεί δόγματα, αποκαλυπτικές αλήθειες, αλάθητα κλπ. και θεωρεί τον εαυτό του ορθολογιστή. Προσπαθώ - ατέχνως ίσως - να ψηλαφήσω την συμπάθεια που νιώθουμε προς ο,τιδήποτε ζωντανό (μεταξύ των οποίων και οι υπέροχες γάτες του post), συμπάθεια που μου φαίνεται απελευθερωμένη από αναγκαιότητες της φύσης και ορμέμφυτα του ατομικού μας είναι.

Dormammu είπε...

Καλημέρα! Θυμάμαι την πρώτη φωτογραφία στο προηγούμενο (ή προ- προηγούμενο μπλογκ).

Όλοι ζηλεύουν τον Άσπρο κι εποφθαλμιούν να του πάρουν την θέση. Για να γίνουν χειρότεροι μόλις τα καταφέρουν.

Univers είπε...

ΥΓ2: Ελπίζω να μην κατηγορηθώ και εγώ για "αυτόματη γραφή"!

paragrafos είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
paragrafos είπε...

εξουσία και η βία.

Προσωπικά δεν αντέχω τη βία κι όταν ακούω γάτες να σκοτώνονται, με πονάει η ψυχή μου, τρέχω να τις χωρίσω.

Εχω βρει ένα μοναδικό αντίδοτο: το νερό. Δυστυχώς δεν το χρησιμοποιώ το χειμώνα, για ευνόητους λόγους, έτσι...

Πάντως, τον κο Μπους, ευχαρίστως θα τον ... μπουγιέλωνα και μέσα στο καταχείμωνο!

(Ελπίζω να μην παρεκτράπην.)


Με αγάπη

Α.

nikos dimou είπε...

Παρένθεση - αλλά σχετική με την εξουσία:

Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΕΙ!

Στις 10/1/07 δημοσιεύθηκε στην στήλη των επιστολών της "Ε" - στην κεντρική θέση - μία επιστολή για το "Μακεδονικό" με την υπογραφή Ν. Δήμου και καμία πρόσθετη πληροφορία.

Η επιστολή αυτή εξέφραζε απόψεις διαμετρικά αντίθετες με τις δικές μου.

Επειδή πολλοί με ρώτησαν αν ήμουν ο συντάκτης της επιστολής - κι αν είχα αλλάξει τοποθέτηση - έστειλα ένα προσωπικό σημείωμα στον κ. Σεραφείμ Φυντανίδη παρακαλώντας τον να διευκρινήσει ότι ο επιστολογράφος δεν ήμουν εγώ.

Δεν γράφτηκε τίποτα.

Τώρα βλέπω ότι στο Internet (enet.gr) η επιστολή αναβαθμίστηκε σε άρθρο!

ΕΔΩ.

Αλλά επειδή δεν υπάρχουν πολλοί "Ν.Δήμου" που να γράφουν άρθρα στην "Ε", έχω κατακλυσθεί από email.

Είναι πλέον σαφές ότι προκειται για εσκεμμένη παραπληροφόρηση!

Αρχαίος είπε...

Νίκο γιατί είναι τόσο μαύρο το φόντο στο blog; είναι δική σου επιλογή ή του φορέα;
Προσωπικά προτιμώ τα φωτεινά χρώματα των πρώτων blog.

Ναυαγός είπε...

Το κείμενο στην ελευθεροτυπία έχει εμφανιστεί ως σχόλιο σε κάποια από τα προηγούμενά σας ποστ με παραλαγμένα εθνονύμια και τοπονύμια.

Έχουν περάσει αρκετές ημέρες, έψαξα τα προηγούμενα ποστ στο Doncat1, δεν κατάφερα όμως να το εντοπίσω.

Είτε κάποιος (ο γνωστός) το είδε και το παράφρασε, είτε εξαρχής έγραψε αυτός το κείμενο, προειδοποίησε και μετά το έστειλε στην Ελευθεροτυπία με αυτή την υπογραφή.

Giwrgos είπε...

Απλώς απαράδεκτο αυτό με την ελευθεροτυπία! Συμφωνώ με τη γνώμη του ναυαγού, η δουλεία μπορεί να έχει γίνει κι από δω μέσα, κάποιος είδε το κείμενο και το χρησιμοποιήσε ή ο ίδιος να το εγράψε και στις 2 περιπτώσεις. Ε ρε άσπρος που τους χρειάζεται καμιά φορά. Ειδικά όταν οι επιστολές καταλήγουν στο καλάθι των αχρήστων.

Υ.Γ Μήπως αντί για επιστολή να στέλνατε mail;;; ΛΟΛ!!

paragrafos είπε...

Ναυαγός said...
Το κείμενο στην ελευθεροτυπία έχει εμφανιστεί ως σχόλιο σε κάποια από τα προηγούμενά σας ποστ με παραλαγμένα εθνονύμια και τοπονύμια
----------

Σύμφωνώ απολύτως. Ηθελα να το δηλώσω και εγώ αλλά δεν βρήκα τεκμήρια. Μάλλον θα διεγράφη ως άσχετο. Γιατί πράγματι τότε φαινόταν άσχετο. Ισως όμως ο άνθρωπος που το παράλλαξε να είχε βρει το πρωτότυπο από μέρες. Αρα, η πλαστογραφία έχει... ιστορικό.

Με αγάπη

Παράγραφος

Somebody είπε...

Τελικά, γάτοι ο πατέρας και ο γιός που σκότωσαν τους 5 κυνηγούς που μπήκαν στα χωράφια τους.

Δεν βρέθηκε ένας ΝΔ να τους χωρίσει...

Μία άλλη ματιά απλώς.

Elias είπε...

Είχα διαβάσει γι αυτό το άρθρο πριν μια βδομάδα στο blog του Τουρκοφάγου. Για ρίξτε μια ματιά και προς τα κει.

Elias είπε...

Η Βία
Κόρη της Στυγώς της πανάρχαιας, της τρομερής, που στο όνομα της ορκίζονταν οι αθάνατοι και του γίγαντα του Πάλλα , που σκότωσε η Αθηνά, που κάποιοι λεν πως ήταν ο δάσκαλος της και μερικοί τολμάν να ισχυριστούν ότι ήταν και εραστής της.
Αδερφή του Κράτους , του Ζήλου αλλά και της Νίκης.
Η Βία που όλοι την αποκηρύσσουν, αλλά που όλοι σε ώρες απελπισίας έχουν νιώσει τον ψίθυρο της. Η Βία που αιώνες τώρα μας ακολουθά από τότε που πρωτοβγήκαμε από τα δάση έως τώρα που κρυφοκοιτάζουμε το διάστημα.

Ναυαγός είπε...

συγνώμη
παραλλαγμένα εθνωνύμια και όχι παραλαγμένα εθνονύμια

nikos dimou είπε...

Αρχαίος said...
Νίκο γιατί είναι τόσο μαύρο το φόντο στο blog; είναι δική σου επιλογή ή του φορέα;
Προσωπικά προτιμώ τα φωτεινά χρώματα των πρώτων blog.

----------------------------

Δες την συζήτηση περί χρωμάτων στο περασμένο ποστ.

nikos dimou είπε...

Δεν βρήκα τίποτα στον Τουρκοφάγο...

rednet69 (georgia m.) είπε...

Malfi,άσε τα τιμ-αλφή και βγες γρήγορα έξω!Το σπίτι ανήκει στον Emmerich!
Τον Άσπρο δεν τον χωνεύω με τίποτα.Όσο κι αν παριστάνει τον κακομοίρη,είναι με την πρώτη ευκαιρία ένας killer!

Yannis H είπε...

Βγήκανε τρολ παγανιά και στα έντυπα...

Άλλο κι αυτό.

Αλλά η 'Ε' γιατί δεν το διόρθωσε;

Yannis H είπε...

Νώντας Δήμου
Νεκτάριος Δήμου
Νικήτας Δήμου

Διαλέγετε και παίρνετε :)

proinos είπε...

Προτείνω να σταλεί επιστολή στην Ελευθεροτυπία, σαφώς και προκλητικά εκτός γραμμής του εντύπου, με υπογραφή Σ. Φυντανίδης, απαιτώντας την ίδια διαδικασία ταυτοποίησης που ακολουθήθηκε και για τον αποστολέα της συγκεκριμένης δημοσιευμένης επιστολής, δηλ. καμμία!

aphrodite είπε...

Τα ζώα όταν πλακώνονται, κάτι απόλυτα φυσικό σ'αυτά, μου προκαλούν τρομερή αμηχανία γιατί δεν ξέρω αν οφείλω να τα χωρίζω από το πρώτο "κ-ΧΧΧΧ!" ας πούμε ή λίγο πριν βγει αίμα... Ούτε μάθημα θα πάρουν ούτε θα είμαι εκεί συνέχεια να κάνω τον χωροφύλακα...

Κι όσο κι αν θαυμάζω τον τσαμπουκά τους, ώρες-ώρες μού'ρχεται να τα σφαλιαρίσω κι εγώ, ξέρετε, σε στυλ "έκανε κι η μύγα κώλο..." ΛΟΛ!

@Υannis h.,

Ξέχασες το Νινί Δήμου... (όχι θα ξέχναγα τη Θώδη, ή το λέει κάποια άλλη?)

@proinos,

Είχες την τιμητική σου στα σκονάκια περί νικς που έγιναν... ανωνυμίκς, οπότε εύχομαι να σε κάλυψα πλέον!!!

ΚΑΛΗΜΕΕΕΡΑΑΑΑΑΑΑ στην παρέα, βγείτε έξω και φωτογραφίστε καλέεε, το λέω, θα μας πετάξει πρόχειρο διαγώνισμα και θα ψαχνόμαστε!
:)))

Εμμανουήλ Μυλωνάκης είπε...

Απαράδεκτο αυτό που συμβαίνει με την "Ελευθεροτυπία".

Αναμένουμε με αγωνία την εξέλιξη του θέματος, η οποία μόνο μία μπορεί να είναι : αποκατάσταση της αλήθειας στο αναγνωστικό κοινό της εφημερίδας.

Συμμερίζομαι την ιδεά του proinos 100%!!!

neutrino είπε...

μπραβο στον Φυντανιδη και εις ανωτερα..

οσο για τις γατες, με προλαβατε. ειχα σηκωθει να στειλω ποστ γυρω στις 5μιση, αφου στριφογυριζα αυπνη για καμια ωρα, αλλα τελικα δεν το εκανα γιατι το ποστ θα ηταν ασχετο.
το σημερινο ομως θεμα μιλα ακριβως για το θεμα που ηθελα να γραψω:
δεν υπαρχει τιποτα πιο θλιβερο και ψυχοφθορο απο το να ακους τα παραπονεμενα νιαουρισματα και τα γατοκλαματα και τις οιμωγες απο γατια που τσακωνονται μες στη νυχτα, ειδικα οταν δεν μπροεις εσυ να κανεις τιποτα.
προφανως καποιος αντιστοιχος Ασπρος ειχε κανει επιθεση στην γατοπαρεα που διαβιει στον ακαλυπτο χωρο της πολυκατοικιας μου και γινοταν ανηλεης σφαγη.
απο τις 3μιση που επεσα για υπνο μεχρι το ξημερωμα που καταφερε να με παρει ο υπνος ακουγα απελπισμενες "γατοκραυγες".

βασανιστηριο, ειδικα αν συνυπολογισετε το γεγονος οτι ο πρωτος γατουλης που ειχαμε οταν ημουν μικρη πεθανε οταν ηταν γερος και αδυναμος απο τσακωμο με αλλο γατομορφο τερας. τι απαισιο βραδυ αποψε.
ελπιζω να καταφερατε να διωξατε τον Ασπρο μια και καλη.. αν και αργα η γρηγορα θα εμφανιστει αλλος "φορεας εξουσιας" να τυραννησει τις πιο αδυναμες γατες. το μονο νομοτελειακα βεβαιο..

mickey είπε...

Πω πω αγριάδες!

Μου θυμίζει κάτι καβγάδες που γίνονται σε κάποια blogs - ονόματα δε λέμε :))))

Οι φωτογραφίες πάντως ήταν έξοχες!


Όσο για την Ελευθερ(ι)οτυπία, πείτε μου πότε και πώς θέλετε να χακέψω το www.enet.gr κι έγινε ;)

(να βάλω για πρωτοσέλιδο κάνα κολάζ με τον Άσπρο να πιάνει κεφαλοκλείδωμα τον ...Φυντανίδη; :))))


Η τρομοκρατία της (τέταρτης) εξουσίας :(

Καιρός να γίνουμε η πέμπτη - εξουσία, όχι ...φάλαγγα ;)

proinos είπε...

mickey said:
"να βάλω για πρωτοσέλιδο κάνα κολάζ με τον Άσπρο να πιάνει κεφαλοκλείδωμα τον ...Φυντανίδη; :))))"

Εγώ προτείνω να πάμε τον Ασπρο στα γραφεία της Ελευθεροτυπίας. Εκείνος είναι σίγουρο ότι ξέρει σε ποιόν, τι και πώς θα κάνει!
Και με τις ψηφιακές ανά χείρας θα πρωτεύσουμε στο πρόχειρο διαγώνισμα του ΝΔ (εμπνεύσεως aphrodite!!)

Iono Oro είπε...

“για τους αδαείς της της τεχνολογίας, “blog” είναι το δικτυακό ημερολόγιο-κάτι σαν τα μαθητικά λευκώματα, όπου οι χειμαζόμενες ψυχές κατέγραφαν έρωτες και απογοητεύσεις της εφηβικής τους ζωής.”

Τα παραπάνω έγραψε η κ. Μαργωμένου σε άρθρο της στην εφημερίδα ΘΕΜΑ σελ 36 στις 21/1/2007...

Συγγνώμη για το άσχετο με το ποστ θέμα αλλά δεν άντεξα να το κοινοποιήσω

paragrafos είπε...

Εκείνο που με ενόχλησε περισσότερο είναι που οι... καλοθελητές "άφησαν" να μπει στην "Ε" ένα τέτοιο κείμενο (παραληρηματικού εθνικισμού) με την υπογραφή τού Ν. Δήμου!!!

Η εσκεμμένη τους αμνησία αγγίζει τα όρια τής γαϊδουριάς!

Το οτι δηλαδή ο ΝΔ κονταροχτυπήθηκε ΤΟΤΕ, πάνω στη μεγάλη εθνικιστική "βράση" των αρχών του ενενήντα, (τίμημα η φίμωσή του από τα ΜΜΕ) με την κυρίαρχη φανατίλα της εποχής, δεν τους λέει τίποτε!!!

Και θα ερχόταν τώρα, μετά από μια δεκαπενταετία, όχι μόνο για να ρίξει νερό στο κρασί του, αλλά για να... απαρνηθεί, ουσιαστικά, τα πιστεύω του, συντασσόμενος με την ιδεολογική ναφθαλίνη της... τετάρτης Αυγούστου!!!

Αν ήταν ποτέ δυνατόν! Οπότε δεν πρόκειται απλώς για γαϊδουριά, αλλά για συκοφαντική δυσφήμιση.

Με θυμό

Παράγραφος

frigorificos είπε...

Καλημερα, ομολογω οτι ειδα την αλλαγη στυλ σε φωτογραφικο με λιγη δυσπιστια. Υποτιμησα την ικανοτιτα του γατου να βρει θεματα με τη καμερα οσο ευκολα βρεισκει με τη πενα (οκ εχω υπ'οψη μου, μη το κανουμε θεμα). Επισης υποτιμησα την ικανοτητα των συμμετεχοντων να αναπτυξουν το θεμα προς ολες (!!) τις κατευθυνσεις. Επισης υποτιμησα ποσο δυσκολο ειναι να γραφεις με ελληνικα fonts για πρωτη φορα. (Κανω παρα πολυ ωρα να βρω το "θ".)
Μπραβο σε ολουθ!!

gerasimos74 είπε...

ΣΩΣΤΕ ΤΗ ΝΑΖΑΝΙΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΓΧΟΝΗ

Καμπάνια σε παγκόσμιο επίπεδο βρίσκεται σε εξέλιξη για την απελευθέρωση μιας 19χρονης Ιρανής η οποία καταδικάστηκε σε θάνατο δι΄ απαγχονισμού επειδή σε ηλικία 17 ετών, τον Μάρτη του 2005, αμυνόμενη σκότωσε έναν άνδρα που μαζί με άλλους δύο αποπειράθηκαν να βιάσουν την ίδια και μία 15χρονη ανιψιά της. Απολογούμενη στο δικαστήριο και κλαίγοντας η ίδια μεταξύ άλλων είπε: "Έβγαλα έναν σουγιά που έχω πάντα στην τσάντα μου και άρχισα να μαχαιρώνω τον έναν στο στήθος. Δεν είχα σκοπό να τον σκοτώσω. Μόνο να φύγει από πάνω μου ήθελα. Μόνο αυτό...". Δυστυχώς το ιρανικό δικαστήριο δε δέχτηκε ότι ο πιθανός βιασμός έθεσε σε κίνδυνο τη ζωή της Ναζανίν. Βλέπετε, οι δράστες δεν πρόλαβαν να τη βιάσουν. Εάν είχε γίνει αυτό ("εάν τους είχατε αφήσει…", ακούστηκε προκλητικά στο δικαστήριο), τότε η ποινή της κοπέλας, μπορεί και να μειωνόταν. Η Διεθνής Αμνηστία επισημαίνει πως αν η Ναζανίν επέτρεπε να τη βιάσουν τότε η μοίρα της θα ήταν περισσότερο από καθορισμένη, καθώς στη περίπτωση αυτή πιθανώς θα την πετροβολούσαν μέχρι θανάτου με την «κατηγορία» ότι έκανε έρωτα εκτός γάμου. Χιλιάδες άνθρωποι απ' όλο τον κόσμο κάνουν έκκληση, μέσω ενός ψηφίσματος που εστάλη στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, την ύπατη αρμοστή του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, τον θρησκευτικό ηγέτη της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν και τον υπουργό δικαιοσύνης του Ιράν.

Το ψήφισμα κυκλοφορεί στο ίντερνετ και "ζητεί" την υπογραφή όλων μας. Η ηλεκτρονική διεύθυνση είναι http://www.petitiononline.com/Nazanin/petition.html

Περισσότερες πληροφορίες στην διεύθυνση www.skai.gr/master_story.php?id=36784

proinos είπε...

@ (αγαπητή) paragrafos

Μα αν κατάλαβα καλά, το γράμμα δημοσιεύθηκε και μετά αναβαθμίσθηκε σε άρθρο (παρά την εντωμεταξύ σαφή αντίδραση του ΝΔ προς την εφημερίδα), όχι απο πλημμελή διάθεση ακριβολογίας ως προς την ταυτότητα και τις απόψεις του συγγραφέα του, αλλά ακριβώς θέλοντας να εκμεταλλευθεί την επωνυμία του ΝΔ χωρίς να κατηγορηθεί για κάτι (εμάς μας έστειλαν ένα γράμμα με υπογραφή Ν. Δήμου και το δημοσιεύσαμε, όπως όλα άλλωστε, δεν ξέραμε, είμαστε και μικροί κλπ...)

DimitrizZzZz είπε...

Βάλε moderation στην Ελευθεροτυπία ετοιμοθάνατε.

mickey είπε...

Έχω γράψει επανειλημμένα για την τεχνολογική αμορφωσιά των ....γραικών (ακόμα και χτες με αφορμή την ανακοίνωση του "τεχνολογικού θαύματος" στο κεντρικό δελτίο της ΝΕΤ).

Έχοντας επίσης διδάξει για λίγα χρόνια το μάθημα της Πληροφορικής σε Γυμνάσια, Λύκεια και ΤΕΕ, διαπίστωσα πως ο τρόπος με τον οποίο διδάσκεται όχι μόνο δεν πρόκειται να αμβλύνει το πρόβλημα, αλλά μάλλον θα το κάνει ακόμα χειρότερο, μια και ως γνωστόν η ημιμάθεια είναι χειρότερη από την αμάθεια (ο ίδιος ο ΝΔ είχε χαρακτηρίσει στο παρελθόν το μάθημα ως "ανέκδοτο").

Παρόλα αυτά, κάποιοι φερέλπιδες νέοι, από 12 έως 72 ετών, προσπαθούν φιλότιμα να μάθουν, να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες της τεχνολογίας και (γιατί όχι;) να ευαγγελιστούν τα πλεονεκτήματα της και τις προοπτικές που μας ανοίγονται χάρη σε αυτές.

Η συμβολή του Internet και δη η ανάπτυξη των ευρυζωνικών συνδέσεων DSL (η οποία σημειωτέον καθυστέρησε ΑΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΑ στη χώρα μας και παραμένει από τις πλέον ακριβές πανευρωπαϊκά) ήταν καθοριστική, ώστε κάποιοι (τεχνομαθείς και μη) να αποφασίσουν να χρησιμοποιούν αυτή την τεχνολογία ως μέσο ενημέρωσης, επικοινωνίας, ακόμα και συμμετοχής, παρακάμπτοντας τα ήδη παρακμάζοντα παραδοσιακά μέσα.

Αυτό φυσικά είναι κάτι που το εκδοτικό/τηλεοπτικό καθεστώς της Γραικίας δεν πρόκειται να επιτρέψει. Παρά τη φαινομενική "υιοθέτηση" του Internet από τις πιο γνωστές εφημερίδες (αλλά και τους τηλεοπτικούς σταθμούς) της χώρας, επιθυμούν τη διακίνηση των δικών τους κειμένων μέσα από τα "παραδοσιακά" κανάλια διανομής.

Και φυσικά δε θα μπορούσαν σε καμιά περίπτωση να ανεχθούν "εναλλακτικές" πηγές πληροφόρησης, όπως τα ...blogs - το πολύ πολύ να τα υποβαθμίσουν σε "λευκώματα χειμαζομένων εφηβικών ψυχών" ;)

Ο πόλεμος μόλις ξεκίνησε, αλλά δεν πρόκειται να κρατήσει πολύ ούτε να μας ταλαιπωρήσει ιδιαίτερα. Άλλωστε η τελική έκβασή του είναι ήδη γνωστή, ακόμα και στους πλέον φανατικούς θιασώτες του μοντέλου "εκδότες - δημοσιογράφοι - έντυπα - διανομή με υλικά μέσα" ;)

It's a matter of time only...


Ήδη με το επερχόμενο triple-play (σύντομα και ...ασύρματα), η παραδοσιακή TV θα μας ...αποχαιρετήσει. Και τα υπέρογκα ποσά για την περίφημη "άδεια" σε μια συγκεκριμένη περιοχή ραδιοσυχνοτήτων (που οδήγησαν στην απόλυτη παρακμή στο βωμό της τηλεθέασης) θα πάψουν να εμποδίζουν όσους θέλουν να κάνουν ποιοτικές εκπομπές (φυσικά τα σκουπίδια πάντα θα υπάρχουν και ενδεχομένως θα πολλαπλασιαστούν, αλλά τουλάχιστον θα έχουμε περισσότερες επιλογές).

nikos dimou είπε...

proinos said...
@ (αγαπητή) paragrafos

Μα αν κατάλαβα καλά, το γράμμα δημοσιεύθηκε και μετά αναβαθμίσθηκε σε άρθρο
-----------------------

ακριβώς αυτό έγινε - τώρα ανακάλυψα ότι είχε γίνει εκμετάλλευση του κειμένου στο Indymedia ενδεχόμενα από τους συντάκες του. Δείτε εδώ

Αναγκάστηκα να απαντήσω και να στείλω επιστολή εδώ

giant13 είπε...

Γάτε μιά απορία,
Η μουσούδα του Ασπρου από παλιότερο μακελιό είναι έτσι;

mickey είπε...

Νίκο, διαβάζοντας τη σελίδα του Indymedia που μας παρέπεμψες, οφείλω να ομολογήσω πως ακόμα περισσότερο και από την κακοήθεια όσων κρύβονται πίσω από τη δημοσίευση της "Ελευθερουτυπίας", με εξέπληξε η ...παράλογη λογική ορισμένων (υπογράφει ως "μακεδόνας" και μάλλον αποτελεί μέρος της ευρύτερης συκοφαντικής προσπάθειας, ώστε να διασπείρει την παραπληροφόρηση και αλλού):

"γιατι να παει στο blog του κανείς, ας έρθει να μας διαψεύσει και κυρίως ας το πει στην Ελευθεροτυπία, όπυ ήδη πήρε μιαν απάντηση με έπαινο."

(Σ.τ.Μ. εννοεί τον ΝΔ)


Δηλαδή, στο τέλος θα πρέπει να τρέχει κανείς σε κάθε φυλλάδα ή web site να αποκρούει κάθε λογής δημοσιευθείσες φαντασιώσεις και συκοφαντίες, αποδεικνύοντας καθημερινά πως δεν είναι ...ελέφαντας!

Ειλικρινά λυπάμαι που ο Σ. Φυντανίδης αποφάσισε πως η συκοφαντική δυσφήμιση αποτελεί τον καλύτερο τρόπο για να ανεβάσει την αναγνωσιμότητα της εφημερίδας του - προφανώς τα DVD δεν ...επαρκούν ;)

Stavros Katsaris είπε...

Καλησπέρα!

Απογοητευτική νοοτροπία για την ποιότητα της ενημέρωσης που ευαγγελίζεται η εφημερίδα.
Πολλές "συμπτώσεις" δεν νομίζετε?
Έχει ενδιαφέρον να δούμε από εδώ και μετά πως θα αντιδράσει η εφημερίδα!
Γιατί λάθη κάνουμε όλοι, το ζήτημα είναι πως συπεριφερόμαστε όταν το λάθος αποκαλύπτεται.

nikos dimou είπε...

giant13 said...
Γάτε μιά απορία,
Η μουσούδα του Ασπρου από παλιότερο μακελιό είναι έτσι;

-----------------------

Ναι η φωτογραφία είναι παλιότερη - είχε ξαναδημοσιευτεί στο blog.

ManBlogg είπε...

Διαβάζοντας το άρθρο της Ελευθεροτυπίας και ειδικά την τελευταία του παράγραφο
"Μερικοί αφελείς λέγουν ότι καθένας έχει το δικαίωμα να πάρει όποιο όνομα θέλει. Κάνουν μεγάλο λάθος! Ουδείς έχει το δικαίωμα να πάρει το όνομα κάποιου άλλου και με τ' όνομα αυτό να απαιτεί την κληρονομιά του....." μου δημιουργήθηκε αυτόματα η εντύπωση ότι ο λόγος που δημοσιεύθηκε είναι καθαρά να προκαλέσει την αντίδρασή σας.
Δε θα μου έκανε καθόλου εντύπωση αν μετά τις επιστολές σας προς το έντυπο, κάποιος άλλος επώνυμος ή ανώνυμος δημοσιογράφος της συμφοράς δημοσιεύσει μετά τις επιστολές σας, εκ νέου, άρθρου υποστηρίζοντας γνώμη όπως :" ... ο κ Ν. Δήμου διαμαρτυρήθηκε διότι κάποιος με την ίδια υπογραφή εξέφρασε εκ διαμέτρου διαφορετικές απόψεις από τις γνωστές δικές του για το Μακεδονικό δημιουργώντας σύγχηση. Και δικαίως. Αυτό ακριβώς ζητούν και αυτοί που μάχονται να παραμείνει το όνομα Μακεδονία μόνο Ελληνικό".
Είναι αστείοι αλλά νομίζω προβλέψιμοι.

To Hlithio Agrino είπε...

Καλοτάξιδο...

Λέτε ο Άσπρος να ορίσει τα κριτήρια διαδοχής;

Πανάσχημη είπε...

Δηλαδή τι περιμένατε από την φυλλάδα-σύμμαχο του Αλ Τζαζίρα; Το μπουρδέλλο που στήριξε την τρομοκρατία;
Καλούς τρόπους;

Πανάσχημη είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
giant13 είπε...

Μόλις πριν από λίγο μπήκα στο Indymedia και έκανα ένα μικρό σχόλιο υπερασπιζόμενος τον Γάτο.
Νομίζω πως είχα υποχρέωση να το κάνω.
Παιδιά ορμάτε όλοι.

nikos dimou είπε...

Πανάσχημη said...
Εγω αν ήμουν θα του την είχα κάνει την αγωγή

------------------------------

Δεν σηκώνει αγωγή - θα εμφανίσουν κάποιο Νικηφόρο Δήμου (ήδη θα τον έχουν έτοιμο για κάλυψη).

Αυτό που σηκώνει αγωγή είναι ο χαρακτηρισμός στο σχόλιό σας - το σβήνω.

MainMenu είπε...

mickey said...'Δηλαδή, στο τέλος θα πρέπει να τρέχει κανείς σε κάθε φυλλάδα ή web site να αποκρούει κάθε λογής δημοσιευθείσες φαντασιώσεις και συκοφαντίες, αποδεικνύοντας καθημερινά πως δεν είναι ...ελέφαντας!'

η πραγματικότητα η ιδια μας έχει ξεπεράσει ο καθένας με πρόσβαση στο δίκτυο , μπορεί να στήσει μια σελίδα και να δυσφημεί ή να πλαστογραφεί χωρίς εμείς να μπορούμε να κάνουμε τίποτα. θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με αυτό. δεν υπάρχουν πια πρόσωπα

Yannis H είπε...

Ναι, αλλά ο σκοπός αυτού που έκανε την ψευδονυμία δεν μπορεί να είναι πολιτικός. Δηλαδή, δεν κερδίζει ούτε τους Μακεδονομάχους (αυτοί έχουν τον Δήμου στο πυρ το εξώτερο έτσι κι αλλιώς) ούτε τους λογικούς (η λογική των τελευταίων δεν εξαρτάται από το Δήμου).

Μόνο σαν προσωπική επίθεση μπορώ να το δω. Δηλαδή, ο σκοπός του άρθρου αρχίζει και τελειώνει στη σπίλωση, ή θόλωση των ιδεών του (δήθεν) υπογράφοντα.

Anula είπε...

λυπαμαι που ανακαλυπτω οτι μια "σοβαρη" εφημεριδα φερεται ανανδρα

τελικα αυτη η εθνικοφρονα επιστολή ειχε σταλει ως σχολιο στο Δονκατ πριν μερες ή οχι και αν ναι, πως υπεγραφε ο αποστολέας?

mickey είπε...

@mainmenu:

Συμφωνώ. Μόνο που εδώ μιλάμε για "παραδοσιακά" μαζικά μέσα και "επώνυμα" άρθρα από φορείς που στο παρελθόν ΣΥΝΕΡΓΑΣΤΗΚΑΝ με τον ΝΔ ;)

Ενδεχομένως μάλιστα να υπήρχε (ή να υπάρχει ακόμα) και προσωπική σχέση ΝΔ - Φυντανίδη.

Έκανα κι εγώ το σχόλιό μου στο Indymedia, αλλά θαρρώ πως το καλύτερο θα ήταν ο γάτος να ανεβάσει νέο post, σχετικό με το θέμα.


Είμαι γενικά κατά των "αυτοαναφορικών" posts, αλλά εδώ έχουμε να κάνουμε με ηθικό θέμα και ζήτημα αρχής, στο οποίο εμπλέκεται ένας από τους μεγαλύτερους εκδοτικούς οργανισμούς της χώρας.

Ένα καλογραμμένο "πύρινο" άρθρο και μια συντονισμένη ομαδική αντίδραση, θα μπορούσε να αποτελέσει την καλύτερη απάντηση και να αποτρέψει ή έστω να περιορίσει παρόμοια φαινόμενα στο μέλλον.

Άλλωστε, ελευθερία στην έκφραση δεν έχουν μόνο οι συκοφάντες ;)

Just a thought...


Υ.Γ. Αν στο Google γράψετε "δημου ελευθεροτυπια" (χωρίς τα εισαγωγικά φυσικά), το άρθρο του Indymedia θα βγει πρώτο(!) και η συνεργασία του ΝΔ με την εφημερίδα τέταρτο στη σειρά (το έκανα στις 4:55μμ)

paragrafos είπε...

Yannis H said...
Ναι, αλλά ο σκοπός αυτού που έκανε την ψευδονυμία δεν μπορεί να είναι πολιτικός. Δηλαδή, δεν κερδίζει ούτε τους Μακεδονομάχους (αυτοί έχουν τον Δήμου στο πυρ το εξώτερο έτσι κι αλλιώς) ούτε τους λογικούς (η λογική των τελευταίων δεν εξαρτάται από το Δήμου).

Μόνο σαν προσωπική επίθεση μπορώ να το δω. Δηλαδή, ο σκοπός του άρθρου αρχίζει και τελειώνει στη σπίλωση, ή θόλωση των ιδεών του (δήθεν) υπογράφοντα.

21 Ιαν 2007 4:54:00 μμ
-----------

Φίλε Γιάννη, συμφωνώ απολύτως. Αντε τώρα να βρεις τις τόσες χιλιάδες αναγνώστες την Ελ. για να εξηγήσεις.


Με πολλή αγάπη

Α.

mickey είπε...

@anula:

Ψάχνοντας πρόχειρα τη λέξη "Σκοπιανοί", διαπίστωσα πως είχαν γίνει στο doncat.blogspot.com σχετικά σχόλια στα posts "Το ABECEDAR" και "Τρισυπόστατο Μίσος", σύμφωνα με τις σελίδες που έχω αποθηκεύσει στο PC μου πριν αρκετές μέρες.

Στην επόμενη, πιο up-to-date αποθήκευση θα μπορούσα να δω αν γράφτηκε κάτι άλλο νεότερο.


Υ.Γ. Το Blogger Search είναι απλώς ...άχρηστο για τέτοιες αναζητήσεις :(

nikos dimou είπε...

Anula said...
τελικα αυτη η εθνικοφρονα επιστολή ειχε σταλει ως σχολιο στο Δονκατ πριν μερες ή οχι και αν ναι, πως υπεγραφε ο αποστολέας?
-----------------------------

Στο γενικό αρχείο σχολίων δεν βρήκα τίποτα σχετικό

nikos dimou είπε...

mickey said...
Είμαι γενικά κατά των "αυτοαναφορικών" posts, αλλά εδώ έχουμε να κάνουμε με ηθικό θέμα και ζήτημα αρχής, στο οποίο εμπλέκεται ένας από τους μεγαλύτερους εκδοτικούς οργανισμούς της χώρας.

------------------------------

Κι εγώ το ίδιο - γι αυτό και δεν έγραψα τίποτα ως τώρα. Όμως αναγκάζομαι να το κάνω επειδή το θέμα πήρε διαστάσεις και η σιωπή μου παρεξηγήθηκε.

Άλλωστε δεν νομίζω πως κάποιος σοβαρός άνθρωπος θα πιστέψει πως άλλαξα γνώμη μετά από τόσους αγώνες...

mickey είπε...

Το κείμενο όντως δεν υπάρχει πουθενά - μόνο, όπως έγραψα πριν, σχετικά σχόλια με το θέμα, όπου αναπτύσσονται παρόμοιες απόψεις με διαφορετική διατύπωση.


Ο συντονισμός πάντως με τον Γάτο στα δυο τελευταία σχετικά μας σχόλια ήταν ...απόλυτος!

5:03:00 μμ


Άντε να ..ευθυμήσωμεν και ολίγον ;)

Stavros P (isisdoros) είπε...

Το δίλημμα του φωτογράφου.Φωτογραφίζω ή επεμβαίνω;

proinos είπε...

Υπάρχουν σχολιαστές που αδυνατούν να μετεπιβιβασθούν στο παρόν σκάφος και ζητούν βοήθεια στο doncat (με σχόλια στο τελευταίο post εκεί).

Mickey μια βοήθεια?

Gatina είπε...

Έβλεπα τις φωτογραφίες και φανταζόμουν το κλάμα τους, τις φωνές του καβγά.. Άκρως αποκρουστικοί ήχοι. Από μικρή δεν με έπιανε ύπνος όταν τις άκουγα κι έβγαινα στον κήπο με τη σκούπα για να διαλύσω τη σύγκρουση.

mickey είπε...

@proinos:

Επαναλαμβάνω για πολλοστή φορά:

Όσοι είστε ακόμα στον Παλιό Blogger ΜΗΝ αναβαθμιστείτε στον Νέο. Περισσότερα εδώ

Στην ανάγκη δημιουργήστε ένα νέο user account με το ίδιο nickname και avatar, όπως έκανε και ο ΝΔ.

Πάντως ΜΠΟΡΕΙΤΕ και με το παλιό σας account να σχολιάσετε στα νέα blogs, όπως το νέο του γάτου.

Συνιστώ αρχικά να πάτε στη σελίδα http://www.blogger.com και αν βγείτε στο dashboard του δικού σας blog, να κάνετε sign out και ξανά sign in στον blogger που είστε (παλιό ή νέο) με το username και το password σας.

Αν τα προβλήματα επιμένουν, στείλτε μου ένα email.

(έχω αφήσει το παραπάνω σχόλιο και στο παλιό blog)

proinos είπε...

@ mickey

mille merci για τη βοήθεια!

Πανάσχημη είπε...

Το θέμα είναι ευρύτερο. Τα περισσότερα μέσα έχουν επιδείξει ένα είδος γατίσιας αγριάδας απέναντι στον θεσμό της αντικειμενικής ενημέρωσης.
Ποιος φταίει;
Ας κοιτάξουμε τους εαυτούς μας, που τρέχουμε να τις αγοράζουμε λες και είναι η Εγκυκλοπαίδεια Μπριτάννικα.
Ας κάνουμε πέρα για λίγο καιρό.... ας μην αγοράζουμε.... θα βελτιωθεί η υπηρεσία ή όχι;

Ο Λύντον Τζόνσον είχε πει

"If one morning I walked on top of the water across the Potomac River, the headline that afternoon would read: "President Can't Swim."Ο δε Τομας Τζεφερσον είχε πει


"The man who reads nothing at all is better educated than the man who reads nothing but newspapers. "

athanasia είπε...

Καλησπέρα!

Το κείμενο της επιστολής στην Ελευθεροτυπία μου θυμίζει πολύ ένα παραληρηματικό κείμενο σε κάποια από τις συζητήσεις, που -νομίζω- υπογραφόταν από "μίμης πλέσσας".

shashoura είπε...

Καλορίζικο!!!

Ο Cello είναι τρέλλα!
:)))

nikos dimou είπε...

athanasia said...
Το κείμενο της επιστολής στην Ελευθεροτυπία μου θυμίζει πολύ ένα παραληρηματικό κείμενο...

-------------------------

Tο κείμενο της επιστολής δεν είναι καθόλου παραληρηματικό - είναι μεθοδευμένο και επαναλαμβάνει γνωστά επιχειρήματα.

Andros είπε...

I want to pick up the question someone else raised here earlier, that is, whether the photographer should intervene. Obviously, separating two cats is different, but photojournalists struggle with this dilemma when they see violence taking place in front of them.

While working at (not for) the UN, I met several journalists who were had been in conflict zones and this subject was often discussed. Some said they were there to do a job, take pictures, and not be part of the story by intervening. Others said there were times they wanted to do something but couldn't, for various reasons.

In many instances, people don't shy away from violence when the media is present.

All journalists I believe were affected by those experiences, and I wish none of us have to face such dilemma. But, what would YOU do?

paragrafos είπε...

nikos dimou said...
athanasia said...
Το κείμενο της επιστολής στην Ελευθεροτυπία μου θυμίζει πολύ ένα παραληρηματικό κείμενο...

-------------------------

Tο κείμενο της επιστολής δεν είναι καθόλου παραληρηματικό - είναι μεθοδευμένο και επαναλαμβάνει γνωστά επιχειρήματα.

21 Ιαν 2007 6:17:00 μμ
Αγαπημένε ΝικόΔημε, προφανώς η φίλη μας αναφέρεται σε ένα κείμενο που παρωδούσε, προ ημερών, το δήθεν κείμενό σας. Δηλαδή ο άνθρωπος που προέβην στη διασκευή/σχόλιο ήξερε από μέρες ότι κυκλοφορούσε αυτό το πλαστό κείμενο.

Με αγάπη

Α.

nikos dimou είπε...

Andros said...
But, what would YOU do?

-------------------------

If the dilemma was between a fine shot or saving a man's life, I would opt for the second. I would never forgive myself if, in order to get a good photo, I would sacrifice a human being.

nikos dimou είπε...

paragrafos said...
Δηλαδή ο άνθρωπος που προέβη στη διασκευή/σχόλιο ήξερε από μέρες ότι κυκλοφορούσε αυτό το πλαστό κείμενο.

---------------------

Μα ναι, αφού είχε πρωτοδημοσιευθεί στις 10.1.

Πανάσχημη είπε...

Andros
Στα Conflict Zones που αναφερεσαι δεν έχεις να κάνεις με γάτες αλλά με βαριά οπλσμένους αντιπάλους.
Αν εγώ ήμουν καλά οπλισμένη, θα παρέμβαινα, δεν θα του χαριζόμουνα αυτού που εκτελεί τον άμαχο.
Αν δεν ήμουν, θα έπαιρνα την φωτογραφία. Και θα ήλπιζα ότι κάτι θα έβγαινε από την δημοσίευσή της.

Αλλά

Η κριτική που υφίστανται οι φωτορεπόρτερ είναι σε μεγάλο βαθμό "εκ του ασφαλούς" διότι ποτέ κανείς από αυτούς που κάθονται στα σαλονια τους καπνίζοντας τα πουρα τους και διαλογιζόμενοι πως εξελισσσεται η επιστήμη, δεν έχουν ασχοληθεί με τον τεράστιο αριθμό δημοσιογράφων που σκοτώθηκαν στα conflict zones.
32 σκοτωθηκαν το 2006 στο IPAK

nikos dimou είπε...

Αποκαλύπτονται νέα περιστατικά που επιβεβαιώνουν την σκευωρία.
Η γραμματεύς του Σ. Φυντανίδη με διαβεβαίωσε πως είχε δώσει την διάψευσή μου να δημοσιευθεί. Αντί αυτής δημοσιεύθηκε επιστολή που με συγχαίρει ως πνευματικό άνθρωπο!
ΕΔΩ


Περιμένω να μιλήσω με τον ίδιο.

Παναγιώτης Δημητράς είπε...

Το ΕΠΣΕ διέδωσε την καταγγελία του Ν. Δήμου σήμερα (βλπ. πχ. http://politikokafeneio.com/Forum/viewtopic.php?p=60010#60010)

Πάντως μην ξαφνιάζεστε κάποιοι/ες. Πριν λίγο καιρό η Ε αρνήθηκε να βάλει επισοτλή του ΚΙΣ και του ΕΠΣΕ που απαντούσαν σε ημιαθλιότητες του Τάκη Μίχα. Ας σημειωθεί πως Ε και Μίχας κατηγορούσαν ΚΙΣ και ΕΠΣΕ για προσπάθεια "φίμωσης" λόγω των κειμένων τους περί αντισημιτισμού και μετά "φίμωσαν" ΚΙΣ και ΕΠΣΕ γιατι οι απαντήσεις τους δεν τους βόλευαν.

Αυτή είναι η Ελλάδα και η στρατευμένη ελληνική "δημοσιογραφία" που όπως έχει γράψει παλαιότερα ο Νίκος Δήμου θεωρεί αληθές το εθνικόν και όχι εθνικόν το αληθές (έτος Σολωμού γαρ...).

Δέστε http://e-rooster.gr/01/2007/397

Yannis H είπε...

Αν και δεν μου αρέσει να προτρέχω: εάν δεν μου άρεσε κάποιος, αν τον θεωρούσα μαλάκα, θα έβρισκα μια μαλακία που είπε και του την έτριβα στη μούρη. (Δεν μπορεί, για κάποιο λόγο τον θεωρώ μαλάκα - κάτι θα έβρισκα.)

Εάν όμως χαλκεύω απόψεις του για να του την πω, αυτό δείχνει και δική μου ανεπάρκεια σαν αντίπαλο.

antvol είπε...

Κ. Δήμου,

Τώρα είδα το "άρθρο" σας που δήθεν δημοσιεύθηκε στην Ελευθεροτυπία και έφριξα.

Και, πιο πολύ, έφριξα από την άρνηση της Ε να επανορθώσει.

Αναρωτιέμαι, και ο τελευταίος άνθρωπος που έχει διαβάσει έστω και λίγα άρθρα σας γνωρίζει, πολύ καλά, ότι τέτοιο κείμενο δεν θα υπογράφατε ούτε με πιστόλι στον κρόταφο. Δεν σας ξέρουν στην Ε; Κι αν, όπως λέτε θα πουν, το κείμενο ανήκει σε κάποιον Νικηφόρο Δήμου, δεν όφειλαν να το διευκρινήσουν πριν το δημοσιεύσουν;

Τι να πω, θα δούμε πολλά ακόμη. Τις προάλλες διάβασα στο μπλογκ του Πιτσιρίκου τα παθήματά του με την ίδια εφημερίδα, που τον κατηγόρησε, λίγο πολύ, ότι έχει ήδη γίνει πλούσιος από το μπλογκ.

Κι εκεί, παρά τις έντονες διαμαρτυρίες του Πιτσιρίκου, καμία απάντηση.

Αθλιότητες αθλίων στο τετράγωνο.

Αν αυτή είναι η αντικειμενική και δημοκρατική εφημερίδα, προτιμώ το Εσπρέσο και το Πάρε με από τον κ ...

Τουλάχιστον, εκεί ξέρεις τι αγοράζεις. Και, πάντως, όχι φύκια για μεταξωτές κορδέλες.

Yosemite Sam είπε...

Επειδή πλανάται μυστήριο γύρω απο την επιστολή φρόντισα και έμαθα τα καθέκαστα.

Σύμφωνα με όλες τις πληροφοριές ο γάτος που είχε εισβάλλει στα κιούρκα ήταν σκοπιανής καταγωγής και ζήτησε απο τον άσπρο να τον αναγνωρίσει με την συνταγματική του ονομασία.

Ο διάλογος που ακολούθησε υπήρξε έντονος.Πάνω που ο σκοπιανός γάτος ήταν έτοιμος να παραδεχθεί το λάθος του και να αναγνωρίσει την ελληνικότητα της μακεδονίας εμφανίστηκε ο δάσκαλος με το σκουπόξυλο.

Φουρκισμένος ο άσπρος απο την προδοτική στάση του αφεντικού του, ανέβηκε στα κεραμίδια και έγραψε τη γνωστή επιστολή.

The rest is history..

Yannis H είπε...

Yosemite Sam
:))))))))

Ανώνυμος είπε...

Σε ειδικό πλαίσιο στο ndimou.gr αναφέρεται η πράξη και περιγράφεται. Με την προτροπή να μην αγοράζεται η φυλλάδα. Η μόνη φυσιολογική αντίδραση. Τα άλλα είναι πρόβλημα.

Anula είπε...

στο θεμα που συζητηθηκε μεταξυ ΝΔ και andros για την επιλογη του φωτογραφου να επεμβει στη δράση του θεματος ή να παραμεινει θεατης θελω να αναφερω κατι που με ειχε συγκλονισει οταν το εμαθα

ειχε γινει σε ενα αφρικανικο χωριο μια απο τις πολλες γνωστες σφαγες αμαχων στην αιωνια διαμαχη νομιζω ρουαντας και μιας αλλη χωρας, δεν κατεχω τα γεωγραφικα

το θεμα ειναι αλλου, απο την σφαγη ειχε επιζησει ενα κοριτσακι, το επομενο πρωι μαζευτηκαν σαν κορακες σε εκεινο το χωριο πολλοι φωτορεπορτερ, και δυτικοι, για να φωτογραφισουν τα ανθρωπινα μελη, αναμεσα τους λοιπον το κοριτσακι ζωντανο εκλαιγε γοερά, κανεις δεν το σηκωνε ομως, κανεις δεν το πλησιαζε, η μερα περασε, το επομενο πρωι το παιδακι ακομη ζωντανο αγκαλιαζε τη νεκρη μανα του και εκλαιγε, ηρθε αλλη μια ομαδα ξενων φωτορεπορτερ και εβγαλαν τις φωτογραφιες χωρις ιχνος ανθρωπισμου, χωρις κανεις να πλησιασει αναμεσα στα πτωματα και να παρει το παιδι, τελικα τη τριτη μερα το πρωι μια δημοσιογραφος απο την ευρωπη περπατησε αναμεσα στα κορμιά και πήρε το παιδί.

Θυμαμαι οτι η γυναικα κατειγγηλε οτι επιτηδες επι τρεις μερες δεν μαζευε κανενας το παιδι γιατι "μια τετοια εικονα -το κοριτσακι αναμεσα στα πτωματα- "πουλάει" στα διεθνή μήντια. Περιμενανε δηλαδη να βγαλουν ολοι μια καλη ποζα και μετα να παρουν το παιδι απο τα αίματα.

DimitrizZzZz είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Andros είπε...

nikos dimou said...
Andros said...
But, what would YOU do?

-------------------------

If the dilemma was between a fine shot or saving a man's life, I would opt for the second. I would never forgive myself if, in order to get a good photo, I would sacrifice a human bein
<<<<<


Anula said...
στο θεμα που συζητηθηκε μεταξυ ΝΔ και andros για την επιλογη του φωτογραφου να επεμβει στη δράση του θεματος ή να παραμεινει θεατης θελω να αναφερω κατι που με ειχε συγκλονισει οταν το εμαθα...
<<<,

Ευχαριστω, for the honesty and observations. I know that in most instances a photographer (or a journalist) can't do anything other than record what's happening. But, the other extreme is to totally disassociate yourself from the humanity infront of you.

Journalists die every day because of violence. This is not good. They are our eyes and ears and perhaps the only hope for the victims to get attention from the world. Yet, getting a good story should not numb the sense of what it is to be human (and humane).

ΥΓ. Διαβαζω και γραφω ελληνικα, αλλα ειναι πολυ πιο δυσκολο να τα γραφω στο πληκτρολογιο ..και η ορθρογραφια θελει πολυ τεχνη!

Ανώνυμος είπε...

Να αρχίσεις να σκέφτεσαι dimitrizzzzz για να βγεις από το αδιέξοδο και να μην κολλάς στους ανθρώπους άσκοπα.

Ναυαγός είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Ναυαγός είπε...

Στην αρχή εμφανίζονται υβριστικά κείμενα. Ο συντάκτης τους απαξιώνεται από την ομήγυρη, όμως δεν παραιτείται.

Στη συνέχεια εμφανίζονται παραχαραγμένα κείμενα στο doncat, ένα μπλογκ που διαβάζει ο κόσμος καθημερινά, σα να ήταν εφημερίδα. Τα κείμενα αυτά επιλέγονται με προσοχή όχι από ένα αλλά από πολλά μπλόγκς, μάλλον με ειρωνική διάθεση.

Τέλος, δημοσιεύεται στην "Ε" ένα κείμενο με παραχαραγμένη υπογραφή, το οποίο όντως είχε εμφανιστεί και εδώ με την υπογραφή μίμης πλεσσας (αυτό ήταν όντως το nick, το θυμάμαι και εγώ)...

Στην "Ε" που γίνεται ένας χαμός γενικά και κανείς δεν ξέρει τι δημοσιεύεται (και σε ποιον πουλιέται η εφημερίδα)

Αν εγώ ήμουν δημοσιογράφος (ευτυχώς δεν είμαι) και ολίγον ψυχοπαθής (ούτε από αυτό, νομίζω) και ήθελα να κάνω πόλεμο στα μπλογκς, κάπως έτσι θα αντιδρούσα.

Επίθεση στό κέντρο τους, στο doncat, με ύβρεις, παραχάραξη και δημιουργία σύγχυσης.

Σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Ελπίζω να μην είναι αληθές.

Ναυαγός είπε...

Μάλλον και εγώ έπρεπε να παραχαράξω το παραπάνω σχόλιο μου με την υπογραφή "Αστυνόμος Σαΐνης"

Dion.M. είπε...

Από το ποστ:

"...Μέχρι στιγμής δεν έχει χάσει ούτε μία μάχη."

.......

O "Ασπρος" έχει οριοθετήσει την περιοχή του και θα την ελέγχει όσο κερδίζει τις μάχες.

Απώτερος σκοπός του "Ασπρου" είναι να διαιωνίσει τα γονίδιά του και ο έλεγχος των πλουτοπαραγωγικών πηγών της περιοχής, δηλαδή τα πιατάκια με την τροφή που αφήνει ο ΝΔ και ό,τι μπορεί να κυνηγήσει εντός της περιοχής.

Στους ανθρώπους χουρχουρίζει επειδή ξέρει ότι δεν είναι ανταγωνιστές του αλλά... πλουτοπαραγωγικές πηγές.

Κάθε εισβολέας αντιλαμβάνεται από την μυρωδιά, ότι αντιμετωπίζει κίνδυνο αλλά κάνει την δοκιμή του.

Μοιραία κάποτε Ο "Ασπρος" θα χάσει την μάχη και τότε θα τα χάσει όλα.

Ο αγώνας για την εξουσία...

MainMenu είπε...

αν ημουν συντακτης κι εβλεπα οτι τα μπλογκ εχουν περαση θα προτεινα στον καθε αρθρογραφο να έχει το δικο του μπλογκ, με το λογκο της εφημεριδας μου όπου θα συζητιόνται τα κείμενα της προηγουμενης μερας της εφημεριδας. Κατι το οποιο κανει η γκαρντιαν ηδη. Τωρα για την προκειμενη νομιζω πως προκειται περι φαρσας...ειναι και κακογραμμενο το κειμενο

paragrafos είπε...

Ναυαγός said...
Στην αρχή εμφανίζονται υβριστικά κείμενα. Ο συντάκτης τους
------------

Προ εβδομάδων μία εφημεριδογράφος/αραδογράφος (επίτηδες δεν λέω δημοσιογράφος) πάλι στην Ελ. (και να σκεφτεί κανείς ότι η πρώτη εφημερίδα της ημερας που διαβάζω - τέλος πάντων) είχε δημοσιεύσει ένα πλαγιο λίβελο κατά του "πιτσιρίκου". Ενα κείμενο ολο ανακρίβειες και υπερβολές με σκοπό θα θίξει την υπόληψη του μπλόγκερ. Οσο και να το κάνεις, η κακία πληγώνει...

Δε μιλάω για τη γαϊδουριά, την αγένεια και την απανθρωπιά ορισμένων υβριστών, αλλά για τα χτυπήματα κάτω από τη μέση. Εγραψε εκεινη η κυρία ένα ύπουλο κείμενο κατά του "πιτσιρίκου" και οι κουτσουλιές όλο και σε κάποια πιάτα θα πέσανε...

Αυτή είναι η ζωή.

Τα βρισίδια και οι κατάρες τύπου ζζζζ, απλώς εκθέτουν τον ανάγωγο αυτουργό.

Η πονηρή όμως συκοφαντία πληττει υποψήψεις. Δυστυχώς.


Με αγάπη

Παράγραφος

nikos dimou είπε...

Μίλησα με την "Ε". Αϋριο, θα δημοσιεύσουν διάψευση/επανόρθωση. Για να δούμε.

Υποτίθεται ότι ήταν αμέλειες και λάθη. Ο αρμόδιος συντάκτης παραδέχθηκε τα λάθη και ζήτησε συγγνώμη.

Αλλά βέβαια δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα:

Έστω ότι δημοσίευσε την επιστολή του (άραγε υπαρκτού;) "Ν. Δήμου" χωρίς διευκρινήσεις. (Είπε ότι είναι κάποιος από τις Σέρρες - αλλά δεν το έγραψε).

Έστω ότι …αμέλησε επί δέκα μέρες, να δημοσιεύσει την διάψευσή μου - την οποία πήρε αυθημερόν.

Το γεγονός όμως ότι δημοσίευσε την επιστολή συγχαρητηρίων του κ. Γεωργίου προς «τον πνευματικό άνθρωπο» Ν. Δήμου – ενώ γνώριζε ήδη ότι ο άνθρωπος αυτός ΔΕΝ είχε στείλει επιστολή – αποδεικνύει περίτρανα κάποια σκοπιμότητα.

Τα πρώτα δύο μπορεί και να ήταν λάθη (πολλές συμπτώσεις…). Το τρίτο αποκλείεται.

Εν πάση περιπτώσει αυτό το θέμα με κούρασε. Ελπίζω να κλείσει και να επιστρέψουμε στις γάτες.

Ναυαγός είπε...

Φωτογραφική αναπαράσταση της διαμάχης "Μακεδόνα" - "Mickey" στο Indymedia στο σημερινό ποστ του Ν.Δήμου (του αυθεντικού) το οποίο και σχολιάζουμε.

Ανώνυμος είπε...

Ο Σταματόπουλος δεν είναι ο αρμόδιος συντάκτης;

Κι αν υπάρχει σκοπιμότητα γιατί δεν αντιδρούμε στη σκοπιμότητα.

Ίσως επειδή θα πρέπει να πάψουμε να παριστάνουμε τα θύματα γενικώς αλλά και ειδικώς όταν αλλάζουνε τους τίτλους στα κείμενα μέσα στα ένθετα.

Τότε ο Τριάντης η χορεύτρια σκύβει στη μεριά του Τάσσου και με μάτια κλειστά τραγουδούν αγκαλιά Κωλόγερε της Δημοκρατίας γεια σου.

mtryfo είπε...

Δυστυχώς ΚΡΙΜΑ ΚΡΙΜΑ για την Ελευθεροτυπία και για τον κ. Φυντανίδη. Η αφελης εγώ, είχα τελείως διαφορετική γνώμη και για τους δύο.

Ανώνυμος είπε...

Αυτά γράφει ο τέτοιος στο blog του dimitrizzzzz. Και είναι ο τέτοιος και πατέρας και εργατοπατέρας και οικογενειάρχης και εργαζόμενος, τη στιγμή που ο dimitrizzzzz εδήλωσε άνεργος εραστής και ψαλμωδός τύπου "εσύ πατάς στο κόκκινο χαλί των επισήμων κι εγώ είμαι στο ψάξιμο γυναίκας και ενσήμων". Λόγια-ύβρεις επιπέδου που έχουν παράπλευρο σκοπό να αποκαλύπτουν ανύπαρκτο άλλωστε νόημα. Μετά συγχωρήσεως, από το post του dimitrizzzzz "δώρο στο Νίκο Δήμου".

doctor said...

Ρε παλιομαλάκα δεν έχεις ακούσει ότι όποιος σκάβει τον λάκκο του αλλουνού πέφτει ο ίδιος μέσα;
Να δεις που θα πεθάνεις πρώτος ρε ηλίθιε.

doctor

12/1/07 19:50

DimitrizZzZz είπε...

Μπα, εγώ λέω οτι δεν θα πεθάνω πρώτος.

harrygreco είπε...

Τρελλα μπολικ' εχει πεσει
βαλε μπλογκερ μοντερεσι.

HRA είπε...

Παναή,

καλύτερα να αντιμετωπίσεις τη δική σου πραγματικότητα. Δε θα έπρεπε να βρίσκεσαι εκεί όπου θα μεταβώ εγώ οσονούπω και λίγο. Υπάρχει κόλλα για να κολλάει ό,τι σπασμένο, λύση για κάθε πρόβλημα. Move...

Ανώνυμος είπε...

Αν έχεις τέτοιες πληροφορίες dimitrizzzzz, τις έχεις από τα χαρτιά που ρίχνεις και από τη σφαίρα που κοιτάς για να δεις την τύφλα σου. Αργότερον τι ίσως και να δημοσιογραφήσεις.

chris είπε...

ναυαγός:
"Αν εγώ ήμουν δημοσιογράφος (ευτυχώς δεν είμαι) και ολίγον ψυχοπαθής (ούτε από αυτό, νομίζω) και ήθελα να κάνω πόλεμο στα μπλογκς, κάπως έτσι θα αντιδρούσα.

Επίθεση στό κέντρο τους, στο doncat, με ύβρεις, παραχάραξη και δημιουργία σύγχυσης."

Το ίδιο πράγμα πρέπει να σκέφτηκαν πολλοί-παράφρονες και συνετοί!

"Σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Ελπίζω να μην είναι αληθές."

Μάλλον σενάριο τρόμου...ούτε εμένα μου αρέσει η συνωμοσιολογία αλλά τόσες μαζεμένες συμπτώσεις παύουν να είναι συμπτώσεις! Απαράδεκτο!! Περιμένω και εγώ το κείμενο της απολογίας.

unscrupulous_flagellations είπε...

Μία απορία. Αφού αρνήθηκε η Ε. να δημοσιεύσει την «διάψευση», γιατί δεν την ανεβάσατε στο site σας? Αυτή θα ήταν η πιο λογική ενέργεια. Ο καθένας που ενδιαφερόταν για την αλήθεια θα πήγαινε εκεί να δει τις απόψεις σας (ή την διόρθωση, στην προκειμένη περίπτωση σας). Και τέλος, η ελάχιστη ευγένεια απαιτεί να εκφράσετε τις ευχαριστίες σας στον «Μακεδόνα» του imedia. Σας έδωσε την ευκαιρία που αναζητούσατε (και η Ε. αρνιόταν πεισματικά), ως ένα βήμα να αποκαταστήσετε την ιστορία, για την ιστορία της ιστορίας.

doctor είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
doctor είπε...

Κύριε Δήμου χάσατε τόσο χρόνο για να αποδείξετε ότι δεν είστε ελέφαντας;

Οι ίδιοι που φωνασκούν υπέρ των ... εθνικών μας δικαίων, επενδύουν δισεκατομμύρια ευρώ στην ΠΓΔΜ.
Οι ελληνικές επιχειρήσεις ελέγχουν την οικονομία των Σκοπίων και ότι ώρα θέλουν την κάνουν να καταρρεύσει.
Δεν το κάνουν όμως διότι η κονόμα είναι ανώτερη του έθνους διότι η κονόμα γεμίζει το στομάχι ενώ το έθνος είναι κάτι αόριστο και άψαυστο.

Διαβάστε σχετικά:
http://www.acci.gr/reports/pgdm-a-ejamhno-2005.htm

Το Μακεδονικό το συντηρούν οι φαντασιόπληκτοι εθνικιστές που αν και ατρόμητοι μεγαλέξανδροι, φοβούνται από την ..."πολεμική μηχανή" των Σκοπιανών και ανεβαίνουν σα νοικοκυρούλες στην καρέκλα για να μην τους κάνει το ποντίκι μαμ.

Με αυτά τα ανθρωπάκια ασχολείστε κ.Δήμου;
Αξίζει;
Κάποιος οικειοποιήθηκε το όνομά σας για να γράψει τα γνωστά και τετριμμένα περί ενός θέματος άνευ ουσίας.

doctor

Υ.Γ. κ. Δήμου βάλτε το εντομοαπωθητικό (moderation) γιατί γεμίσαμε κουνούπια πάλι.

chris είπε...

mtryfo
"Χαμένες Ψευδαισθήσεις"

H.Constantinos είπε...

Απίθανο!

DimitrizZzZz είπε...

παναής σαν πολλά δεν μας τα λες;
Άντε δες αν γύρισε η μάνα σου.

DimitrizZzZz είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Ανώνυμος είπε...

τον καφέ μου εγώ τον πίνω
στο ποτήρι του κρασιού
στο ποτήρι το δικό σου
στο ποτήρι του καημού

τα παλιά γκαρσόνια ξέρουν
ποιος αντέχει το γυαλί
τα παλιά γκαρσόνια ξέρουν
ποιος στ' αλήθεια έχει καεί

τον καφέ μου μου τον φέρνουν
στο ποτήρι του κρασιού
τρέμει κι είναι ραγισμένο
σαν καντήλα του Μουχλιού

στίχοι Σεραφείμ Φυντανίδης

nikos dimou είπε...

Δεν σκοπεύω να βάλω moderation για να πρέπει να ασχολούμαι όλη μέρα.

Απλώς θα κάνω χρήση της δυνατότητας που μου δίνει ο νέος blogger να κλείνω τα σχόλια σε όποιο σημείο θέλω.

Σίγουρα σήμερα δεν ήταν καλή μέρα.

Κάτι αυτή η ιστορία της "Ε" (ο λόγος που δεν την είχα βάλει στο blog ή στο site ήταν για να μην ασχοληθούμε με κάτι φτηνό και στείρο) κάτι η επανεμφάνιση γνωστών εντόμων... ένα από τα καλύτερα ποστ μου πήγε χαμένο.

Κι όμως είχε θέμα που μερικοί μόνο έθιξαν.

DimitrizZzZz είπε...

Άρχισε τα εφηφικά κολπάκια ο ετοιμοθάνατος, και γράφει με άλλα nicks που δεν έχουν public profile.
Μην είδατε τον παναή;;;
χαχαχαχαχαχα

mickey είπε...

Νίκο, δεν πειράζει. Κι αύριο μέρα είναι. Το ποστ είναι ωραίο και δε χρειάζεται να μείνει μόνο μια μέρα.

Ήταν φυσικό η περιπέτειά σου να ...κλέψει την παράσταση από το θέμα του post. Δεν ήταν και λίγο πράγμα. Άλλο να γράψει μια μ@λακία ένα τρολ κι άλλο να σε συκοφαντεί ένας από τους μεγαλύτερους εκδοτικούς οργανισμούς της χώρας (και να κρύβεται πίσω από γελοίες δικαιολογίες που δεν πείθουν ούτε μωρό παιδί).

Όσο για τα trolls, οι απόψεις μου είναι γνωστές εδώ και πολλούς μήνες - δε χρειάζεται να τις επαναλάβω.

Ανώνυμος είπε...

Ποιος είναι ο μεγάλος εκδοτικός οργανισμός. Θα αστειεύεσαι ή θα πιστεύεις το παραμύθι ή θα θέλεις να μας υποτιμήσεις.

Είπαμε εμείς ποτέ ότι αποδίδουμε σημασία στα γραμμένα στις εφημερίδες; Δεν είπαμε ρε παιδιά.

Είπαμε εμείς ποτέ ότι έχουμε κοινά συμφέροντα ή ότι έχουμε συνάφεια ή ότι παίρνουμε γραμμή;

Και αυτό που γράφεις εσύ, το αμφισβητούμε. Η συγκεκριμένη εφημερίδα δεν είναι ένας μεγάλος εκδοτικός οργανισμός. Είναι ένα κομματικό χαμαιτυπείο.

Από πότε γίναμε όλοι σαν ένα πράγμα και πότε τσουβαλιαστήκαμε και ποιος το αποφάσισε για εμάς. Να σοβαρευτείς ή να επαναλάβεις τους μοναρχοφασίστες Ελεύθερους: εμπρός λαγοί ας ενωθούμε η νέα τάξη μας καλεί να γίνουμε κονσέρβες στην ίδια μηχανή...

Απλώς ο Δήμου δεν μπορεί να αντιδράσει στην προκλητική κακοήθεια του αρμόδιου συντάκτη. Ο αρμόδιος συντάκτης που επιτίθεται επειδή ζηλεύει εκείνους δεν μπορεί να πλησιάσει. Τι άλλο να κάνει!

Που είναι γραμμένο ότι δεν είναι εξόχως προβληματικοί οι αρμόδιοι συντάκτες.

Ανώνυμος είπε...

Εξάλλου, η Ελευθεροτυπία δεν έχει δικό της χώρο με συζήτηση. Έχουν οι χαμαίτυποι που γράφουν σε αυτήν και σε άλλες εφημερίδες αλλά όχι οι εφημερίδες. Και είναι ερώτημα: τι έχουν να πουν και να προσφέρουν, πάνω σε τι μπορούν να μας διαφωτίσουν. Σε τίποτα. Είναι άχρηστοι, αχρείαστοι και περιττοί. Δημιουργούν και δεν λύνουν προβλήματα. Θα μείνει μόνο το τεχνικό μέρος των ειδησειογράφων και όσων αντιγράφουν την πληροφορία σε html. Και θα εξαλειφθούν και αυτοί με την παγκοσμιοποίηση και την χρήση μίας κοινής γλώσσας, της αγγλικής. Θα γίνει εξαιρετικά δύσκολο το σπορ της εξαπάτησης των μεγάλων μαζών που θα μπορούν να ανταλλάξουν καθαρή γνώση και εμπειρία. Το παραμύθι για μεγάλο αδελφό και για σατανιστές επιστήμονες υιούς του διαβόλου περνάει μόνο στους τηλεθεατές. Η ηθική πρόοδος δεν μετριέται.

Rallousilach είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
mickey είπε...

Η Αφρικανίδα, αν και "σαλταρισμένη", ομιλεί ...ορθώς ;)

(μου θυμίζει έντονα την αρχική περίοδο του πρώτου blog - nikosdimou.blogspot.com. Deja vu?)

abdal είπε...

O Mickey έχει δίκιο. Το ποστ είναι ωραιότατο. Μπορεί παραμείνει και να δώσει ενδιαφέρουσες συζητήσεις. Μια που μιλάμε για την Ελευθεροτυπία (επί τη ευκαιρία: Πανέμορφη, καταλαβαίνω τον θυμό σου, αλλά νομίζω ότι η διατύπωσή σου είναι κάπως υπερβολική -στον βαθμό που αθώες μέινστρημ εφημερίδες δεν υπάρχουν ούτε στην Ελλάδα ούτε αλλού, με πάμπολλα παραδείγματα διεθνούς ασυδοσίας και κατιναριού), είδατε το κειμενάκι του Αρανίτση για τη βία την προηγούμενη βδομάδα; Είναι εδώ (συγγνώμη, δεν γνωρίζω το αεροπλανικό με την απευθείας παραπομπή): http://www.enet.gr/online/online_hprint?q=&a=%C1%F1%E1%ED%DF%F4%F3%E7&id=86461540
Πέρα από το ιδιωματικό του στυλ, νομίζω ότι θέτει και αυτός ένα ενδιαφέρον θέμα προς συζήτηση που ίσως δεν είναι άσχετο με το θέμα του ποστ.
Υ.Γ.: είδα πριν ποστάρω το σχόλιο της Αφρικανίδος. Η άμεση ανταλλαγή πληροφορίας χωρίς τον μεσάζοντα-δημοσιογράφο λύνει, οπωσδήποτε, κάποια προβλήματα. Αναρωτιέμαι μήπως θα μπορούσε να δημιουργήσει κάποια άλλα. Και μην ξεχνάτε ότι η δημοσιογραφική δουλειά περιλαμβάνει και την κατάθεση γνώμης, γνώσης, άποψης. Δεν βλέπω τον λόγο να διαγράψω τον σημαντικό Σωμερίτη, Πλωρίτη, Μανδραβέλλη (λιγάκι υπερτιμημένος πάντως), Μαρωνίτη, επειδή υπάρχει ο κακός Τράγκας, Κακαουνάκης και Πρετεντέρης.

Ανώνυμος είπε...

Τι πληροφορία θα ανταλλάξουμε και τι γνώση και με ποιο σκοπό. Εσύ μας λες ότι οι ειδικοί γράφουν στις εφημερίδες και ότι τους χρωστάμε τη ζωή μας. Παραλογίζεσαι.

abdal είπε...

Δεν είπα πάντως αυτό.

Ανώνυμος είπε...

Νομίζεις.

mickey είπε...

@abdal:

Για το ...αεροπλανικό, ρίξε μια ματιά εδώ και θα γίνεις κι εσύ ...ιπτάμενος ;)

(δυστυχώς έχω αναγκαστεί να κρύψω προσωρινά τα σχόλια για λόγους που εξηγώ εδώ)

abdal είπε...

Κι εσύ δείχνεις πάντως να διαβάζεις εφημερίδα, αφού λες:

"Εξάλλου, η Ελευθεροτυπία δεν έχει δικό της χώρο με συζήτηση. Έχουν οι χαμαίτυποι που γράφουν σε αυτήν και σε άλλες εφημερίδες αλλά όχι οι εφημερίδες. Και είναι ερώτημα: τι έχουν να πουν και να προσφέρουν, πάνω σε τι μπορούν να μας διαφωτίσουν. Σε τίποτα."

Σημαίνει λοιπόν ότι και διαβάζεις και έχεις (σεβαστή) άποψη γι αυτές.

Ρωτάς:

"Τι πληροφορία θα ανταλλάξουμε και τι γνώση και με ποιο σκοπό."

Πράγματι σοβαρό θέμα. Συγχώρησέ μου όμως το ότι (πτωχός το πνεύματι πιθανώς ων) δεν επιθυμώ να απαξιώσω εντελώς ορισμένους δημοσιογράφους που, συνδιαλεγόμενοι μαζί μου μέσω των άρθρων τους, με βοήθησαν με διάφορους τρόπους σε διάφορα θέματα. Εσύ δεν είχες άραγε τέτοιους βοηθούς;
Καληνύχτα

abdal είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
abdal είπε...

Mickey, το καλό πνεύμα του μπλογκ. Σε ευχαριστώ που μπήκες στον κόπο να καθοδηγήσεις έναν μπλογκικά (και όχι μόνο) ακαμάτη όπως εγώ.
Να είσαι καλά και καλό βράδυ
_abdal

cortlinux είπε...

εγώ σήμερα πήρα είδηση την μεταφορά του blog. Καλορίζικο

Ωραίος ο άσπρος και αρκετά δυναμικός (μου άρεσε το κοντινό ζουμ στο κεφάλι του ηττημένου).

Ειλικρινά η όλη φάση που είχατε με την "Ε" με φρίκαρε. Η από τις λίγες εφημερίδες που κάπως εμπιστευόμουνα. Τώρα μάλλον κι αυτή θα την περνάω με πολλαπλά φίλτρα ανάγνωσης.

Ανώνυμος είπε...

Εγώ δεν έχω θέματα. Είμαι γυναίκα ανεξάρτητη και εργάζομαι και καπνίζω τα σιγαρέττα μου κάνω τα λάθη μου μα προβληματισμούς κοινούς δεν έχω με δημοσιογράφους ή χαμένους μέσα στη ζωή γραφιάδες. Από τα 17 δουλεύω. Και ξέρεις που τα γράφω εγώ αυτά τα δηθενιστικά και ψυχοπλακωτικά; Στην αυτοκινητάρα μου.

Οι αγαπημένοι μου σε κάθε εποχή, λένε, φιλούν και προτείνουν. Παίρνω από όλους και δίνομαι όσο μου δίνονται. Δεν αγαπώ εγώ με το στανιό και το συμφωνημένο μέτρο. Για τον Καρυωτάκη; Πήρα τα κινίνα μου. Έχω καθαρίσει μέσα στους αιώνες για πολλά δειλά παιδάκια.

abdal είπε...

Μπράβο.

nikos dimou είπε...

Καλημέρα και καλή εβδομάδα.

Δύσκολη νύχτα - με κυνήγαγε το ακατανόητο της "Ε" (γιατί και πώς;) και τα επανακάμψαντα τρολς. Ύπνο δεν βρήκα.

Να διευκρινήσω (αν και δεν χρειάζεται) ότι ουδέποτε έχω μπει σε αυτό ή άλλα μπλογκς με διαφορετικό nick.

nikos dimou είπε...

Πάντως χωρίς να το φανταστώ ο τίτλος "Η τρομοκρατία της εξουσίας" αποδείθηκε προφητικός. Χρειαζόταν να συμπληρωθεί με ένα ψηφίο: "Η τρομοκρατία της 4ης εξουσίας".

Με ενδοιασμούς αντιμετωπίζω και το θέμα της διάψευσης - καμιά φορά γίνονται έτσι, που εύχεσαι να μην είχαν γίνει.

dinx είπε...

@Don
Ψυχραιμία Κε Δήμου. Ζούμε στην εποχή του παραλόγου και της ασυδοσίας. Οι λογικοί άνθρωποι, αποτελούν μειοψηφία και είναι δακτυλοδεικτούμενοι.
Καλημέρα και καλή εβδομάδα.

maro_k είπε...

Καλημέρα, καλή βδομάδα και καλοστέριωτο νέο blog.
Το μόνο που μπορώ να σας συστήσω είναι ψυχραιμία.
Η κακοήθεια είναι ανίατη και μεταδοτική!

agnostosX είπε...

ΝΔ,

αγνοείστε τους κακοήθεις επισκέπτες, είναι μέσα στο πρόγραμμα.

Το περίεργο θα ήταν να μην υπήρχαν "trolls" στο blog δημοσίως γνωστού προσώπου.

giant13 είπε...

Καλημέρα σ' όλους,
Γάτε καινούργια ανοιξιάτικη μέρα, τουλάχιστον εδώ στην Θεσσαλονίκη, ξέχνα τα όλα, φίλους πολλούς έχεις, η αξία σου είναι τόση που μερικές ηλιθιότητες δεν μπορούν να σε βλάψουν.
Τώρα επανέρχομαι στο ωραίο θέμα του post και θέλω να σε ρωτήσω γιά τον Ασπρο πάλι. Η πρώτη φώτο όπως σχολίασες και στα πρώτα σχόλια, εχει ξαναανεβεί. Το πρόσωπο του Ασπρου εχει μόνιμα αυτά τα κοκκινα σημάδια ή όταν το φωτογράφισες ήταν νωπά τραύματα από κάποια μάχη του; Είναι έτσι και τώρα;

nikos dimou είπε...

Η "Ε" δημοσίευσε "Διευκρίνηση", πρώτη στην στήλη της αλληλογραφίας, με πολλές συγγνώμες.
Παρόλο που οι απορίες μου (βλ. παραπάνω σχόλιο) δεν λύθηκαν, θεωρώ το ζήτημα λήξαν.

Keep on walking!

EnPlw είπε...

κ.Δημου
η συμπεριφορα της 'ελευθεροτυπιας' ειναι εξοργιστικη, ιδιαιτερα απεναντι σε εναν συνεργατη της, αλλα δεν ειναι η πρωτοφανης

σας θυμιζω για παραδειγμα την αντιδραση της, στις καταγγελιες του (κιτρινου & απεχθεστατου, ναι) τριανταφυλλοπουλου για διαπλοκη της συζυγου του φυντανιδη και την εν γενει σταση της εφημεριδας, σχετικα με τα ολυμπιακα εργα : δημοσιευσε πρωτοσελιδα τον ιατρικο του φακελλο, ενω για τη ταμπακερα ακρα του ταφου σιωπη

απο ποιον? απο το εντυπο που υποτιθεται οτι μαχεται για τη προστασια των ατομικων δικαιωματων & των προσωπικων δεδομενων

μην χαλατε τον υπνο σας εξαιτιας τους, δεν αξιζει
οσο για τα trolls, επιτρεπεται να ενοχλουν πλεον εναν βετερανο? αγνοειστε τους, οπως κι εμεις

σε αναμονη νεου post
καλη σας μερα & καλη εβδομαδα

nikos dimou είπε...

giant13 said...
Το πρόσωπο του Ασπρου εχει μόνιμα αυτά τα κοκκινα σημάδια ή όταν το φωτογράφισες ήταν νωπά τραύματα από κάποια μάχη του; Είναι έτσι και τώρα;

--------------------------------

Όχι, συνήθως είναι πιο καθαρός. Δεν ξέρω αν τα ίχνη στην μουσούδα του ήταν από φαγητό, καυγά ή χώματα. Πάντως σαν μακιγιάζ για την αγριάδα του, είναι τέλεια!

Dion.M. είπε...

Giant13,
Οι γρατζουνιές στην μύτη των αρσενικών, χαρακτηριστικές σε όλα τα αιλουροειδή, (cats kai big cats) προέρχονται από μάχες με αντίπαλα αρσενικά κυρίως αλλά ενίοτε και από συζυγικές τρυφερότητες με τα θηλυκά.

Yannis H είπε...

Ο Άσπρος είναι άσσος στις πολεμικές τέχνες. Αυτό είναι το μόνο μέτρο ισχύος στον κόσμο του. Όπως ήταν κάποτε και στον άνθρωπο (και τα περισσότερα ζώα). Αυτό βέβαια άλλαξε. Ως ένα σημείο, βέβαια, αλλά άλλαξε. Στις κοινωνίες μας το μεγάλο ψάρι δεν τρώει πάντα το μικρό και με συνοπτικές διαδικασίες.

Θα μου πείτε, σήμερα υπάρχουν διάφορες μορφές εξουσίας: οικονομική, θεσμική, ή (με βάση το θέμα που προέκυψε) της πληροφόρησης.

Εάν ο Άσπρος ήταν οικονομική εξουσία και δρούσε όπως με τον επισκέπτη, θα επενέβαινε η επιτροπή ανταγωνισμού. Εάν ήταν θεσμική, θα μιλούσαμε για διαχωρισμό εξουσιών. Και τα στην εξουσία της πληροφόρησης, το ίντερνετ δίνει φωνή στον αντίλογο και υπάρχει (κάποια) διάψευση.

Το τι καταφέρνουμε γενικά, το αν είμαστε πραγματικά αποτελεσματικοί, είναι άλλου παπά ευαγγέλιο. Αλλά δεν ζούμε και στον κόσμο του Άσπρου.

nikos dimou είπε...

Yannis H said...
Αλλά δεν ζούμε και στον κόσμο του Άσπρου.

-------------------------------

Εμένα με εντυπωσιάζει το πόσο πολύ ζούμε ακόμα στον κόσμο του Άσπρου... (Τι άλλο είναι ο Bush - bully).

Dion.M. είπε...

Yannis h said:
"Ως ένα σημείο, βέβαια, αλλά άλλαξε. Στις κοινωνίες μας το μεγάλο ψάρι δεν τρώει πάντα το μικρό και με συνοπτικές διαδικασίες..."

Are you sure?

Τίποτα δεν άλλαξε!

Απλώς το κριτήριο δεν είναι η σωματική ρώμη και η παλληκαριά και η ανθρώπινη κοινωνία είναι πιο σύνθετα δομημένη.

Yannis H είπε...

Κι εγώ στην αρχή ξεκίνησα να γράφω ‘Homo hominis cattus’. Αλλά μετά σκέφτηκα ότι στον αυθεντικό κόσμο του Άσπρου δεν υπάρχει κάποιος έστω να του φωνάξει, να του φυσήξει στο πρόσωπο. Ή να περιθάλψει το πληγωμένο γατί που εισέβαλε από άγνοια. Ο Bush-bully είχε, να πάρει η ευχή, απέναντί του το Καμερούν. Τηρουμένων των αναλογιών, ένα ελάχιστο γατάκι που δεν υπέκυψε μπροστά του. Όπως είπα, στο δικό μας κόσμο, «το αν είμαστε πραγματικά αποτελεσματικοί, είναι άλλου παπά ευαγγέλιο». Τελικά μάλλον έχει να κάνει με το αν βλέπουμε το ποτήρι μισογεμάτο.

giant13 είπε...

Γάτος said....

Δεν ξέρω αν τα ίχνη στην μουσούδα του ήταν από φαγητό, καυγά ή χώματα. Πάντως σαν μακιγιάζ για την αγριάδα του, είναι τέλεια!
-----------------

Αυτό ήθελα να μάθω, γιατί μεγαλωμένος στις φτωχογειτονιές της Τούμπας, εχω μπροστά μου ολοζώντανες τις φιγούρες παρόμοιων μακελάρηδων κεραμιδόγατων με χαρακωμένα πρόσωπα.


dion.M said...

Οι γρατζουνιές στην μύτη των αρσενικών, χαρακτηριστικές σε όλα τα αιλουροειδή, (cats kai big cats) προέρχονται από μάχες με αντίπαλα αρσενικά κυρίως αλλά ενίοτε και από συζυγικές τρυφερότητες με τα θηλυκά.
----------------
Η "Τιτίκα" που είχαμε εμείς, αν και θηλυκιά, εξουσίαζε την αυλή της και δεν άφηνε τίποτα να την διασχίσει ή περιδιαβεί. Από την καισιά, στην ροδιά, στην συκιά και στα κεραμίδια έδινε πολλές φορές άνισες μάχες. Το φόρτε της ήταν όταν ο πατέρας τηγάνιζε κεφτέδες στην αυλή με την γκαζιέρα. Εκείνο και άν δεν ήταν καραούλι.

scalidi είπε...

καλή αρχή! αγριεύτηκα και με την εξουσία και τη γάτα που στραγγαλίζει...

TraumMeister είπε...

univers said...

Η βία είναι η κινητήριος δύναμη της εξέλιξης - βία μεταξύ των ειδών που ανταγωνίζονται για την επικράτησή τους, βία και ανάμεσα στα άτομα του ίδιου είδους για την επικράτηση του πιο ρωμαλέου, υγιούς, γόνιμου κτλ. Ο καλύτερος θα επικρατήσει και θα προωθήσει την γονιδιακή του κληρονομιά στην επόμενη ή σε διαδοχικές επόμενες γενεές

Επιτρέψτε μου να διαφωνήσω ολοκληρωτικά με το παραπάνω. Ισως να μην το εννοείτε έτσι, αλλά είναι καλή αφορμή: ενδεχομένως να είστε θύμα μίας από τις μεγαλύτερες παραχαράξεις στην ιστορία των ιδεών. ΠΟΥΘΕΝΑ δεν αναφέρει ο Δαρβίνος ή οι μετέπειτα εξελικτικοί την επιβίωση του ισχυρότερου, πράγμα που θα δικαιολογούσε τη βία που φωτογραφίζει το ποστ ως μοχλό εξέλιξης!

Ολοι οι εξελικτικοί επαναλαμβάνουν διαρκώς: the survival of the fittest! Τώρα, τη φράση fits you like a glove, σίγουρα δεν θα την μετέφραζε κανείς "σε ισχυροποιεί σα γάντι", έτσι δεν είναι; Ούτε πιστεύει κανείς ότι η κατσαρίδα επιβίωσε έναντι των δεινοσαύρων επειδή ήταν ισχυρότερη, σωστά; (btw, άλλος μύθος ότι οι κατσαρίδες θα επιβιώσουν πυρηνικού πολέμου!) Και γνωρίζουμε όλοι ότι μέσα στο ίδιο είδος (species) δεν επιβιώνει ο ισχυρότερος μέσω βίας, αλλιώς ο προσφιλής μου Σουγλάκος θα ήταν ακόμη μαζί μας, και ο Σβαρτσενέγκερ δεν θα είχε μόλις τέσσερα παιδιά.

Δύσκολο να μεταφραστεί το fittest στα Ελληνικά, με όλες τις συνδηλώσεις του. Θα διάλεγα κάτι μεταξύ "καταλληλότερος" και "προσαρμοστικότερος" ανάλογα με το συγκείμενο.

(σ.σ. χρησιμοποιώ την λέξη "συγκείμενο" με την έννοια "αυτό που κείται τριγύρω", αντί του "συμφραζόμενα" γιατί είμαι σε φωτο-ιστολόγιο - καιρός να αναβαθμίσουμε την γλώσσα μας:-)

Δεν νομίζω πως πρόκειται για "λάθος στη μετάφραση", αλλά δεν είναι του παρόντος.

Σχετικά με την βία: διαφωνώ πλήρως με την γενικά επικρατούσα άποψη ότι είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ζωϊκής μας φύσης. Η επικοινωνία και η διάδραση με το περιβάλλον μας είναι αναπόσπαστα κομμάτια της ζωϊκής μας φύσης. Η βία είναι απλώς η "χαμηλότερη" μορφή επικοινωνίας.

Το "χαμηλότερη" περιέχει αξιολόγηση, που θέτει τους (αρτιότερα επικοινωνούντες με σύμβολα) ανθρώπους ψηλότερα, γι αυτό είναι σε εισαγωγικά. Ολες οι αξιολογήσεις μου ξεκινούν και τελειώνουν στην λειτουργικότητα, εκτός αν αφορούν απολαύσεις.

Είναι η βία ένστικτο; Εστω ότι είναι... Κάθε μωρό ολίγων ημερών, με πρακτικά μηδενικό γνωστικό υπόβαθρο, μπορεί να αρπαχτεί από δύο δάχτυλα που θα του προσφέρεις και να το σηκώσεις ολόκληρο στον αέρα (δοκιμάστε το άφοβα, τρομάξτε μόνο αν το μωρό συστηματικά αποτυγχάνει). Τα περισσότερα αποκτούν πιο σύνθετους μηχανισμούς αλληλεπίδρασης με τον κόσμο, στην πορεία.

Αυτό που λέω είναι ότι αν ο Ασπρος είχε ένα σύστημα συμβόλων, και συνεπώς μιαν αναπαράσταση του κόσμου, που θα του επέτρεπε να εκφράσει αλλιώς τη διαπραγμάτευσή του ("τί κάνεις εδώ;" "με απειλείς;" "θα φας το φαί μου;" κλπ. κλπ.) και να "αναλογιστεί" τις συνέπειες της βίας, να είστε σίγουροι πως ίσως έκανε άλλες επιλογές.

Δεν έχω καμμία ιδέα γιατί ο Ασπρος συμπεριφέρεται έτσι και άλλες γάτες όχι. Και δεν ξέρω και κανέναν που να ξέρει, οριστικά.

Με βάση τα παραπάνω, δεν προκύπτει βέβαια ότι η βία είναι μόνο αποτέλεσμα κακής επικοινωνίας, αλλά προκύπτει ότι η ρήξη της επικοινωνίας μεταξύ των ανθρώπων αποτελεί αναπόδραστα πρελούδιο βίας, καθώς οι δύο (μη) επικοινωνούσες πλευρές "κατεβαίνουν" διαρκώς τα σκαλοπάτια ώσπου να βρούν "κοινή γλώσσα" να εκφραστούν. Πρέπει να το έχετε παρατηρήσει. Χρησιμοποιείται και ως τεχνική, από τις διαπροσωπικές μέχρι τις διπλωματικές σχέσεις.

blade runner είπε...

καλοτάδιξο το νέο blog, και όπως όπως είπε και η τρελοκοτσιδού με αυτό μπαίνεις και επισήμως ... στην εποχή του Υδροχόου (το νέο blog ανήκει στο ζώδιο του Υδροχόου,αλλά δεν γράφω εδώ τίποτε άλλο, γιατί θα φάω καμιά κλωτσιά και δεν θέλω!).

Το μαύρο είναι ιδανικό για ένα photo blog, γατούλη. Είναι ο λόγος που το είχα επιλέξει κι εγώ για το δικό μου, γιατί ήθελα να αναδεικνύονται οι εικόνες. Ψηφίζω υπέρ.

Καλημέρα και καλή εβδομάδα σε όλη την παρέα, gitsaki ναι I'm back τώρα.

mickey, θα κάνω αυτό που εισηγείσαι, σχετικά με τη μεταφορά ή όχι στον νέο blogger.

Takis Alevantis είπε...

Violence is the last refuge of the incompetent. Isaac Asimov

nikos dimou είπε...

traummeister ενδιαφέρουσες οι παρατηρήσεις - η μεταβολή του survival of the fittest σε επιβίωση του ισχυρότερου είναι μία (Νιτσεϊκή;) διαστροφή της Δαρβίνειας σκέψης. Πολύ συχνά βέβαια η fitness (και με τις δύο έννοιες) επικρατεί λόγω ισχύος, αλλά σίγουρα το θέμα δεν εξαντλείται εκεί.

Yannis είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
blade runner είπε...

Σχετικά με τον άσπρο, μου είναι πολύ γνώριμη η φιγούρα του. Είχα κι εγώ, στη γειτονιά τον μαύρο, ό,τι ακριβώς είναι ο άσπρος, αλλά σε μαύρη εκδοχή!

Ο πιο ρωμαλέος γάτος που έχω δει, αιμοβόρος, τρυφερός με μας, αρκεί να μην τον πολυζαλίζαμε όταν δεν είχε διάθεση...

Αλλος αρσενικός στην περιφέρειά του, ακόμη και αρσενικό γατάκι, δεν επιβίωνε.

Του είχα προσφέρει άσυλο στο σπίτι μου. Ερχόταν, κοιμόταν για 2 μέρες συνεχώς, έτρωγε, και μετά έφευγε. Είχε μάθει να μπαίνει και να βγαίνει μόνος του στην πολυκατοικία, πολύ πριν μετακομίσω εκεί, και να ανεβαίνει μαζί μου στον δεύτερο όροφο με το ασανσέρ. Τον φώναζαν Ηρακλή, γιατί ήταν ατρόμητος.

Οταν κάποια στιγμή προσπάθησα να τον θεραπεύσω από τη βρογχίτιδα που είχε πάθει, με ενέσεις αντιβίωσης και τον γιατρό να έρχεται στο σπίτι, γιατί φυσικά δεν υπήρχε τρόπος να τον ... μαντρώσω και να τον πάω εγώ στον κτηνίατρο, είδα κι έπαθα να τον κρατήσω μέσα στο σπίτι 4 συνεχόμενες μέρες, όπως έπρεπε. Αμέσως μετά το έσκασε, προς μεγάλη μου λύπη, γιατί δεν είχε ακόμη θεραπευθεί πλήρως. Ετσι, δεν κατάφερα ποτέ να τον εμβολιάσω, για να είναι ασφαλής.

Κάποια στιγμή εξαφανίστηκε μυστηριωδώς. Τον είδα για τελευταία φορά, 1 μέρα πριν φέρω τη Νίνια στο σπίτι, το γατάκι που βρήκαμε με την αδελφή μου έξω από μια αποθήκη στην Πειραιώς, και το υιοθετήσαμε.

Ισως να είχε ένστικτο. Να ήξερε ότι δεν θα μπορούσε πια να έχει τις ανέσεις που είχε μέχρι τότε, λόγω της νέας άφιξης...

Ισως απλά να άλλαξε γειτονιά. Ισως να "έφυγε" ξαφνικά. Μερικές φορές τον βλέπω μπροστά μου, χτες το βράδυ τον είδα στον ύπνο μου. Οτι είχε μπει λέει τάχα στο σπίτι, και είχε ξαπλώσει στο κρεβάτι της αδελφής μου.

Δεν είχα προλάβει να τον απαθανατίσω, για να σας τον δείξω.

Μου λείπει, κι ας ήταν μεγάλος τσαμπουκάς...

tslyns είπε...

traummeister,

γιατι τα αρσενικα ειναι πιο μεγαλοσωμα απο τα θηλυκα? (Στον ανθρωπο και αλλα ειδη)

"Δεν έχω καμμία ιδέα γιατί ο Ασπρος συμπεριφέρεται έτσι"

Μηπως γιατι τον παιρνει να συμπεριφέρεται έτσι?

"και άλλες γάτες όχι"

μηπως γιατι δεν τις παιρνει?

Bourchas είπε...

nikos dimou said...
«Εμένα με εντυπωσιάζει το πόσο πολύ ζούμε ακόμα στον κόσμο του Άσπρου... (Τι άλλο είναι ο Bush - bully)».
Πως το έγραψε όμως ο Κάρλ Πόππερ στο 10ο κεφάλαιο της «Ανοιχτής Κοινωνίας»;
«Και η αφήγηση του Θουκιδίδη περιέχει πολλά σημεία που αποδεικνύουν τη δημοτικότητα Αθήνας ανάμεσα στους δημοκράτες και τους καταπιεζόμενους. Αλλά ποιος ενδιαφέρεται για τη γνώμη των απαίδευτων μαζών; Αν ο Θουκιδίδης και οι μορφωμένοι ισχυρίζονται ότι η Αθήνα ήταν ένας τύραννος, τότε αυτή ήταν ένας τύραννος…»
Και παρακάτω συνεχίζει:
Απέχω πολύ από του να υπερασπίζομαι καθετί που έκανε η Αθήνα οικοδομώντας την ηγεμονία της και ασφαλώς δεν επιθυμώ να δικαιολογήσω αλόγιστες επιθέσεις (αν έγιναν παρόμοιες) ή πράξεις ωμότητας. Ούτε ξεχνώ ότι η αθηναϊκή δημοκρατία βασίζονταν ακόμα στο θεσμό της δουλείας. Πιστεύω, ωστόσο, ότι είναι ανάγκη να κατανοήσουμε πως η φυλετιστική αποκλειστικότητα και αυτάρκεια δεν μπορούσε να ξεπεραστεί παρά μόνο με κάποια μορφή ιμπεριαλισμού».

MainMenu είπε...

Ο Νίτσε πάντως χλεύαζε το Δαρβίνο, ως μια ακομα εξελεκτικη θεωρεία. Ο Νιτσε θεωρούσε πως τα ομορφοτερα και δυνατοτερα πεθαινουν ευκολοτερα...ετσι εξηγει και τη διαστροφη της εννοιας κακό καλό ως συνομωσια των αδυνατων (βλ. κακων για νιτσε)

nikos dimou είπε...

bourchas δεν ξέρω ποιον ωφελεί ο ιμπεριαλισμός του Άσπρου - πάντως σίγουρα έχει διαβάσει στον Θουκυδίδη εκείνο το υπέροχο διάλογο των Αθηναίων με τους Μήλιους - κάτι ανάλογο θα ψιθύριζε στον επισκέπτη την ώρα που τον καρύδωνε.

paragrafos είπε...

tslyns said...
traummeister,

γιατι τα αρσενικα ειναι πιο μεγαλοσωμα απο τα θηλυκα? (Στον ανθρωπο και αλλα ειδη)

----------------------

Είναι ζήτημα φυσικής επιλογής και όχι κανόντας.

Για παράδειγμα στις ύαινες υπάρχει μητριαρχία! Τα αρσενικά τα έχουνε όλοι του κλότσου και του μπάτσου!!!

Εκεί, επίσης, κληρονομείται και η ιεραρχία. (Τύφλα νά΄ χουνε οι κάστες της Ινδίας). Τα παιδιά του κυριάρχου θηλυκού μπορουν να δέρνουν όποιον θέλουν, ακόμα και μεγαλόσωμα αρσενικά.

Στα των ανθρωπων: Ο μύθος των Αμαζόνων λέγεται ότι επιβεβαιώθηκε από σχετικά πρόσφατες αρχαιολογικές έρευνες στην απέραντη ρωσική στέπα, όπου φαίνεται να βρέθηκαν γυναικείοι τάφοι με πανομοιότυπο εξοπλισμό και διακόσμηση σαν αυτήν που περιγράφει ο Ηρόδοτος για τις Αμαζόνες.

Αν και αρκετές φίλες φεμινίστριες πιστεύουν ότι η βία είναι γένους... αρσενικού, αυτό δεν φαίνεται να επιβεβαιώνεται από τα πράγματα. Ασφαλώς στην ενδοοικογενειακή βία, τον πρώτο λόγο έχουν οι άντρες σε βάρος των γυναικών, αναφορικά όμως με την κακοποίηση των παιδιών, βαρύ χέρι έχουν, δυστυχώς, και οι γυναίκες.

Αλλά και στα σχολεία του παλιού, όπως και στις "καλογριές", λίγο ξύλο έδιναν οι δασκάλες;

Εχει δίκιο ο ΝικόΔημος: πρόκειται για την "τρομοκρατία της εξουσίας", λοιπόν, των πάσης φύσεως εξουσιών.


Με αγάπη

Παράγραφος

Πανάσχημη είπε...

Και κατι για την εξέλιξη με την Ε.

"A right delayed is a right denied."

Martin Luther King.

TraumMeister είπε...

tsylns asked:

γιατι τα αρσενικα ειναι πιο μεγαλοσωμα απο τα θηλυκα? (Στον ανθρωπο και αλλα ειδη)


Φαντάζομαι, το ότι αυτό είναι μια φυσική επιλογή για να επιτρέπει στους άνδρες να είναι ελαφρώς πιο πολυγαμικοί δεν είναι καλή απάντηση, ε;

(Με χιούμορ το γράφω, μην αρχίσετε να μου πετάτε καμένα σουτιέν, κυρίες μου:-)

Εχω μακρηγορήσει αρκετά, προτείνω: "Το ηθικό ζώο", Robert Wright, chapter 2, "Male and female" για πιθανές απαντήσεις.

Πάντως, οι θαλάσσιοι ελέφαντες ίσως αναρωτιούνται χρόνια για το αντίστροφο...

TraumMeister είπε...

ΝΔ said..

... δεν ξέρω ποιον ωφελεί ο ιμπεριαλισμός του Άσπρου - πάντως σίγουρα έχει διαβάσει στον Θουκυδίδη εκείνον τον υπέροχο διάλογο των Αθηναίων με τους Μήλιους - κάτι ανάλογο θα ψιθύριζε στον επισκέπτη την ώρα που τον καρύδωνε.

Κι αν δεν διαβάζει αρχαία ελληνικά ο Ασπρος, μπορεί να δει μια σύνοψη του διαλόγου στο τελευταίο βιβλίο του Εκο που εκδόθηκε στην Ελλάδα, "Με το βήμα του κάβουρα".

Το επιχείρημα των Αθηναίων, αφυδατωμένο: "Μην μου κάνεις εμένα τον ουδέτερο.. Θα σου σπάσω το κεφάλι για να σφίξουν οι κ..."

blade runner είπε...

Για το θέμα της Ελευθεροτυπίας, είναι δυσάρεστο αυτό που συνέβη, τουλάχιστον!

Θέλω να ελπίζω ότι όντως δεν υπήρχε καμία σκοτεινή συνωμοτική διάθεση, και ότι ήταν προϊόν λάθους.

Η αλήθεια πάντως είναι ότι στην Ελευθεροτυπία φαίνεται να επικρατεί ένα σχετικό χάος σε θέματα οργάνωσης. Δεν υπάρχει αυτό που λέμε αυστηρός έλεγχος, με αποτέλεσμα να γίνονται γενικά λάθη, σε διάφορους τομείς...

Σε ό,τι αφορά τον χαρακτηρισμό της Πανωραίας, όμως, περί μπουρδέλου που στήριξε την τρομοκρατία, θα διαφωνήσω κάθετα. Φίλη Πανωραία, στην συγκεκριμένη εφημερίδα φιλοξενούνται και δημοσιογράφοι που τιμούν το επάγγελμά τους και δεν διστάζουν να αντιταχθούν πολλές φορές στη γραμμή της εφημερίδας, εκφράζοντας ακριβώς αντίθετη άποψη, σε ζητήματα μείζονος σημασίας. Είναι άδικο να τα βάζουμε όλα μέσα σε ένα τσουβάλι και να χαρακτηρίζουμε μια γενικώς έγκριτη εφημερίδα με αυτόν τον τρόπο... Δεν στο λέω φυσικά με εμπάθεια αυτό, απλώς πιστεύω ότι η άποψή σου αυτή σε κάνει λιγότερο αντικειμενική. Κι επειδή σε θεωρώ ιδιαίτερα ευφυές άτομο, το επισημαίνω. Ειλικρινά, χωρίς καμία εμπάθεια.

Στο συγκεκριμένο "μαγαζί" υπάρχει πολύ μεγαλύτερη ελευθερία και πολυφωνία απ' ό,τι αλλού, και αυτό είμαι σε θέση να το διακρίνω διαβάζοντας 3 και 4 διαφορετικές εφημερίδες σε εβδομαδιαία βάση εδώ και πολλά χρόνια.

Το περιστατικό με τη δήθεν επιστολή του Νίκου, είναι φυσικά ατυχές και όπως είπα και πριν τουλάχιστον δυσάρεστο. Και όταν πληροφορήθηκα σήμερα τις λεπτομέρειες (το Σαββατοκύριακο δεν πρόλαβα να τσεκάρω καθόλου το blog), εκνευρίστηκα διαβάζοντας τι συνέβη! Οσοι ξέρουν τον Νίκο Δήμου, αποκλείεται φυσικά να δέχονταν αμάσητα ότι εκφράζει ξαφνικά τέτοιες απόψεις. Ωστόσο, η δύναμη των Μέσων είναι μεγάλη, και ο κίνδυνος της παραπληροφόρησης προ των πυλών. Οφείλουν οι δημοσιογράφοι να προσέχουν τι λένε και τι γράφουν, ένα από τα πρώτα πράγματα που οφείλει να εμπεδώσει ένας δημοσιογράφος είναι ακριβώς αυτό, η διασταύρωση και εξακρίβωση των όσων δημοσιεύει... Είναι παρήγορο το ότι η εφημερίδα ζήτησε τελικά συγνώμη. Νομίζω έτσι αποδεικνύεται ότι δεν υπήρχε κακή πρόθεση. Το λάθος δεν ήταν τόσο η δημοσίευση της επιστολής, γιατί όντως το Ν. Δήμου μπορεί να είναι οποιοδήποτε όνομα. Το λάθος ήταν η δημοσίευση - χωρίς διευκρίνηση περί πατρότητας της επιστολής - της συγχαρητήριας επιστολής του αναγνώστη! Αυτό ήταν πραγματικό φάουλ.

Οσο για το indy media, φοβάμαι ότι ένα μεγάλο κομμάτι των σχολίων που γράφονται εκεί για διάφορα θέματα είναι πολλές φορές μονόπλευρα και αναξιόπιστα. Δεν μου κάνει εντύπωση που έσπευσαν να πάρουν λάθος θέση στο θέμα. Δεν είναι τόσο καλά "διαβασμένοι" οι σχολιαστές του, δυστυχώς. Σε αρκετές περιπτώσεις έχει τύχει να διαβάσω απίστευτες αρλούμπες.

Σε ό,τι αφορά τα του πιτσιρίκου, αν και δεν θα έσπευδα σε καμία περίπτωση να απαξιώσω την Ναταλί Χατζηαντωνίου, που έγραψε το σχετικό σχόλιο (τη θεωρώ πολύ καλή και ενημερωμένη δημοσιογράφο, και τη γνωρίζω και προσωπικά), διαφώνησα με τη συγκεκριμένη θέση της. Σε όλα τα σημεία του κειμένου. Επί της ουσίας, αλλά και αναφορικά με το ύφος του κειμένου.

Και σε αυτό το θέμα όμως, και όχι λόγω γνωριμίας, άρα και υποκειμενισμού, προτιμώ να είμαι προσεκτική, και να μην χρησιμοποιώ απόλυτους ισχυρισμούς. Σπανίως ένας δημοσιογράφος πετυχαίνει αυτό που έχει περιγράψει ο Νίκος ως ισοσθένεια. Η κρίση θολώνει μερικές φορές, και γίνονται λάθη. Και αυτός είναι και ο λόγος που περιπτώσεις σαν του Νίκου Δήμου αποκτούν ακόμη μεγαλύτερη αξία... Μπορεί να μην αρθρογραφεί τακτικά σε κάποια εφημερίδα πλέον, ωστόσο για μένα τα blogs του Γάτου είναι η πηγή ενημέρωσης που προτιμώ ως #1 στη λίστα μου...

Αυτά, και ζητώ συγνώμη που επανήλθα στο θέμα.

Bourchas είπε...

Ο διάλογος των Μηλίων, όπως αναφέρει ο Πόππερ στη σημ. 15 του 10ου κεφαλαίου της «Ανοιχτής Κοινωνίας» είναι «ονομαστός και πολύ αναλυτικά αναπτυγμένος, αν και βέβαια πλασματικός». (Σιγά μην είχε μαγνητόφωνο ο αντιδημοκράτης Θουκιδίδης). Όπως, αναφέρει πάλι ο Πόππερ, «όσο αποτροπιαστικό κι αν ήταν το εγχείρημα των Αθηναίων στη Μήλο (ίσως ήταν υπεύθυνος ο Αλκιβιάδης, βλ. Πλουτάρχου Αλκιβιάδη, 16) οι Αθηναίοι δεν επιτέθηκαν απροειδοποίητα και προσπάθησαν να κάνουν διαπραγματεύσεις προτού χρησιμοποιήσουν βία».
Επιπλέον ο Πόππερ, στην ίδια σημείωση αναφέρεται και στο σπουδαιότατο, ως το άμεσο αίτιο του πολέμου, επεισόδιο της απροειδοποίητης και χωρίς την κήρυξη πολέμου επίθεσης της Θήβας (συμμάχου της ολοκληρωτικής Σπάρτης) κατά των δημοκρατικών Πλαταιών. Αυτό το επεισόδιο ο Θουκιδίδης το αφηγείται πολύ συνοπτικά και δεν προβαίνει σε κανένα σχόλιο για την ηθική πλευρά της υπόθεσης. Επικρίνει μολοταυτα τους δημοκρατικούς Πλαταιείς γιατί επέδειξαν σκληρή μεταχείριση προς τους εισβολείς!!

Vasilis74 είπε...

Η διαφορά μεγέθους μεταξύ αρσενικών και θηλυκών μαρτυρά την ύπαρξη ανταγωνισμού μεταξύ των αρσενικών.
Περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε στο βιβλίο «ο σεξουαλικός πίθηκος» του Ευάγγελου Καφετζόπουλου.

ihadafarminafrica είπε...

Καλημέρα Κε Δήμου

Καλορίζικο και ''καλοτάξιδο''.

Αφού δηλώσω ότι ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ Η ΜΑΡΙΑ CYBER να πω μόνο ότι ο Νίτσε φανταζόταν την ηθική σαν ένα σύνολο εξαιρετικά επιδέξιων κινήσεων για να πειστούν οι άνθρωποι ότι η καλή συμπεριφορά συνδέεται με την ευημερία.

proinos είπε...

blade runner said;

"Σε ό,τι αφορά τα του πιτσιρίκου, αν και δεν θα έσπευδα σε καμία περίπτωση να απαξιώσω την Ναταλί Χατζηαντωνίου, που έγραψε το σχετικό σχόλιο (τη θεωρώ πολύ καλή και ενημερωμένη δημοσιογράφο, και τη γνωρίζω και προσωπικά), διαφώνησα με τη συγκεκριμένη θέση της. Σε όλα τα σημεία του κειμένου. Επί της ουσίας, αλλά και αναφορικά με το ύφος του κειμένου."

Πάντως ο Πιτσιρίκος το έκλεισε (μάλλον) το blogoμαγαζί του...!!

ihadafarminafrica είπε...

@blade runner

ΚΑΛΗΜΕΡΑ...!!!

:-))

Η ατάκα: ''ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΕΡΩΤΗΣΗ. ΠΑΝΤΩς Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΙΓΟΥΡΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΕΞ'' δεν είναι δική μου. Είναι της CYBER.

Mετά το dark room την έκανα για το Χαλκούτσι προσπαθώντας ν' ανακαλύψω κάποιο κρυφό νόημα ισοσθένειας στο σεξ. Ε... ΛΟΙΠΌΝ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ!!!

Η χαρά όμως στο σεξ και γι' αυτό και η μεγάλη δυναμή του είναι ακριβώς αυτή η ανυπαρξία νοήματος.

Η βία επίσης δεν έχει κανένα νόημα. ΜΗΝ ΨΑΧΝΕΤΕ ΝΑ ΒΡΕΙΤΕ ΚΑΝΕΝΑ ΝΟΗΜΑ ΣΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΤΗς ΒΙΑς. Όλες οι θεωρίες είναι ανεπαρκείς. Γιατί έτσι και όχι γιουβέτσι;

θα μπορούσε κάποιος να πει: Οκ. Καλά ως εδώ. Αλλά το καλό; έχει κάποιο νόημα;

ΔΕΝ ΞΕΡΩ. ΕΙΝΑΙ Η ΜΟΝΗ ΕΙΛΙΚΡΙΝΉς ΑΠΑΝΤΗΣΗ.

ΠΡΟς το παρόν όμως κάθε φορά που θα συμβεί να διασταυρωθώ με κάποιον άνθρωπο που είναι πραγματικά αυτό που λέμε ''ένας καλός άνθρωπος'' ( ναι υπάρχουν και τέτοιοι παρότι θέλει πολύ χρόνο για να το εξακριβώσει κανείς ενώ τον βίαιο και κακό τον αναγνωρίζει αμέσως ή τουλάχιστον σύντομα) νοιώθω ένα συναίσθημα που δεν απέχει πολύ από το ''ιερό''.

Γιατί;

Γιατί ακριβώς επειδή δεν υπάρχει κανένα νόημα στην ύπαρξη του καλού και του κακού όταν κάποια ύπαρξη σε τυλίξει με ζεστασιά, ΕΤΣΙ ΧΩΡΙΣ ΚΑΝΕΝΑΝ ΛΟΓΟ - ΣΕ ΚΑΠΟΙΟ ΠΟΥΘΕΝΑ ( πχ στο ΧΑΛΚΟΎΤΣΙ) αντιλαμβάνεσαι όλο το μεγαλείο της ΗΔΟΝΙΣΤΙΚΉς ΑΡΧΗς. Πόση ευχαρίστηση σε σχέση με πόσο πόνο δηλαδή.

Στο παλαντζάρισμα αυτής της σχέσης ζυγίζονται όλα τα ανθρώπινα.

Γιατί και ο κακός είναι μονόχνωτος και ο καλός μπορεί να είναι ανιαρός.

Οκ. Αγάπη μου λατρεία μου ζουζούνι μου αλλά μην ξεχαστείς να μου αλλάξεις και τον αδόξαστο!!!

:-)))

abdal είπε...

Ο I had a farm είπε:
"Οκ. Αγάπη μου λατρεία μου ζουζούνι μου αλλά μην ξεχαστείς να μου αλλάξεις και τον αδόξαστο!!!"

Συχνότατα αποτελεσματική χρηστική οδηγία. Δύσκολη όμως και η σωστή δοσολογία. Πάρα πολλοί Άσπροι και Άσπρες βασίζουν στην οδηγία αυτή την διαπροσωπική, κούφια ηγεμονία τους (είναι κάποτε καί θέμα ανάληψης ευθύνης για το πώς τοποθετεί κάποιος τον εαυτό του σε μια σχέση). Όχι μόνο στα ερωτικά...

blade runner είπε...

i had a farm

ευτυχώς που δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο νόημα ΚΑΙ ΣΕ ΑΥΤΟ! 'Η, αν υπάρχει, ευτυχώς δεν το γνωρίζουμε ακόμη εμείς οι κοινοί θνητοί.

Αλλιώς, θα ήταν και το σεξ και ο έρωτας τόσο μα τόσο ανιαρή υπόθεση.

Στα περί της επιβίωσης του fittest και όχι του ισχυρότερου, που ανέφερε ο traummeister (ωραίο σχόλιο), νομίζω πως η προσαρμοστικότητα και η ευελιξία είναι στοιχείο ισχύος έτσι κι αλλιώς, όπως είναι και η ευφυία. Εννοιολογικά μιλώντας, ο όρος fittest είναι πληρέστερος και πιο σύγχρονος, νομίζω...

blade runner είπε...

"Γιατί και ο κακός είναι μονόχνωτος και ο καλός μπορεί να είναι ανιαρός"

καλά τα λες farmer, έτσι είναι. Αν επιλέγαμε ερωτικούς συντρόφους με βάση αποκλειστικά και μόνο την ηθική τους υπόσταση, ο κόσμος θα ήταν διαφορετικός. Οσο και να προσπαθούμε να δούμε τη ζωή υπό το πρίσμα της ηθικής, και στα στενά πλαίσια που ορίζουν οι όροι "καλό και κακό", "όμορφο και άσχημο", και τα συναφή, δεν παύουμε να ελεγχόμαστε από τα φυσικά μας ένστικτα. Και ακόμη και αν έχει χαρτογραφηθεί αρκετά η μέχρι πρότινος "άγνωστη γη" των ορμονών και των χημικών παιχνιδιών που παίζουν, αυτό δεν σημαίνει πως μπορεί ο άνθρωπος να εξηγήσει το μυστήριο της ερωτικής επιλογής και της σεξουαλικής έλξης αποτελεσματικότερα απ' ότι στο παρελθόν.

Προσωπικά δεν με χαλάει καθόλου αυτό!

blade runner είπε...

Μήπως δεν συμβαίνει όμως, όσο περισσότερο εξελίσσεται ο άνθρωπος, ιδίως στο ανώτερο αισθητικό επίπεδο, τόσο να τείνουν να συγκλίνουν το ιδανικό του πνεύματος με το ιδανικό της μορφής, της ύλης;

"I want a perfect body, I want a perfect soul...". Εγώ θα έλεγα "a perfect mind".

paragrafos είπε...

@ blade runner

Πιο πριν μίλησα απαξιωτικά για μία "εφημεριδογράφο" (δεν είχα συγκρατήσει το όνομά της) η οποία, κατά τη γνώμη μου κακοποίησε λεκτικά τον "πιτσιρίκο".

Επειδή σέβομαι απολυτως την γνώμη της blade [δείτε το εκτενές σχόλιό της] (την οποία, επίσης, και υπεραγαπώ) σπεύδω να ζητήσω συγγνώμη από την δημοσιογράφο που απαξίωσα στο σχόλιο μου (21 Ιαν 2007 10:09:00 μμ) και συντάσσομαι απολύτως με όσα η blade είπε για το ζήτημα.

Με αγάπη

Παράγραφος

Univers είπε...

@ traummeister:

Μήπως παραδοξολογείτε; Μήπως συγχέετε την βία με την σωματική ρώμη;

Βεβαίως και δεν μετρά μόνον η σωματική ισχύς στην μάχη για την επιβίωση και την διαιώνιση - η φύση δεν λειτουργεί με δυναμόμετρα. Ούτε όμως και με αβροφροσύνες...

Η ευφυΐα, η ευελιξία, η αντοχή και όλα όσα συναποτελούν εξελικτικά πλεονεκτήματα για ένα είδος σε κάποια φάση της εξέλιξης τελικά διοχετεύονται μέσω ενός κοινού καναλιού, που συνηθέστατα είναι η ΕΠΙΒΟΛΗ στο ανταγωνιζόμενο είδος συνθηκών που περιορίζουν την δική του πρόσβαση στην τροφή και την διαιώνιση. Μπορεί να μην χρειαστεί να σου επιτεθώ, αλλά αν είμαι ικανότερος ("καλύτερος", το αναφέρω και έτσι στην παράγραφο που χρησιμοποιείτε για τον σχολιασμό σας) στην αναζήτηση της τροφής και σε αφήνω νηστικό, αν είμαι δολιότερος (μου επιτρέπετε τον ... ανθρώπινο χρωματισμό στο επίθετο) και έρχομαι στη φωλιά σου και τρώω για μεζέ τα αυγά σου από τα οποία περιμένεις να διαιωνισθείς, ε, αυτό είναι μια μορφή βίας, τι άλλο είναι...

Νομίζω ότι ακόμη πιο φανερή χρήση βίας γίνεται στον ανταγωνισμό μεταξύ των μελών του ιδίου είδους. Όλοι γνωρίζουμε τις μάχες των αρσενικών για τη γονιμοποίηση του θηλυκού σε πάμπολλα είδη, από τις οποίες ο ηττημένος αποχωρεί μερικές φορές τραυματισμένος και ανίκανος να επιχειρήσει ξανά να διεκδικήσει σύντροφο. Συχνά μάλιστα αυτό συμπίπτει με την γήρανση του ηττημένου ζώου. Μη μου πείτε ότι τέτοιες βίαιες συμπεριφορές δεν έχουν εξελικτική σκοπιμότητα, αν όχι τότε γιατί υιοθετήθηκαν;

Πού βρίσκονται τα κοντινά και μακρινότερα ξαδέρφια μας οι homo..., με ευφυΐα που θα τους επέτρεπε να ανταγωνισθούν επιτυχέστατα τα ζώα στην φύση (περιλαμβανόνενης για ορισμένους homo και της ικανότητας κυνηγιού με εργαλεία); Η λογικότερη εξήγηση νομίζω είναι ότι η σταδιακή εξέλιξη ενός κλάδου των πρωτευόντων σε homo sapiens εκρίζωσε από την γη τα ενδιάμεσα στάδια και τα παρακλάδια. Και πώς μπορεί να έγινε αυτό αν όχι με σκληρό και αδυσώπητο ανταγωνισμό μεταξύ των πρωτευόντων αυτών, που αν βρισκόταν το καθένα μόνο του στη γη δεν θα είχε πρόβλημα επικράτησης; Τι μπορεί να έσπρωξε ένα κλάδο των πρωτευόντων να γίνεται ολοένα και πιο ευφυής, αν όχι ο ανταγωνισμός με τα άλλα παρακλάδια του κλάδου για το ίδιο εξελικτικό "κελλί" , ανταγωνισμός εκφραζόμενος εν πολλοίς με τη βία;

Δεν αμφισβητώ ότι υπάρχουν και περιπτώσεις, πολλές ίσως, όπου ένα είδος υπόκειται τρομερή εξελικτική πίεση όχι από ένα άλλο είδος, αλλά από βίαια μεταβολή συνθηκών (πχ. παγετώνες, πτώση κομήτη κτλ). Αλλά και εκεί πιθανόν είναι το "ξεκαθάρισμα" να γίνεται τελικά συχνά με όρους βίας ("το φαγητό λιγόστεψε, αυτό που θα βρω και θα αρπάξω εγώ ως ικανότερος θα αφήσει εσένα νηστικό").

Εν συνόψει και για να το φαιδρύνουμε λίγο, "if I am the fittest, others will be starving and lonely", έτσι νομίζω προχώρησε η εξέλιξη μέχρι τώρα. Το ότι η βία βρίσκεται παντού στη φύση, σημαίνει ότι χρησίμευσε τα μάλα μέχρι σήμερα.

Ακόμη και στην διαδρομή του homo sapiens κοινωνίες αναπτύχθηκαν και δημιούργησαν πολιτισμούς στηριζόμενες (και) στην άνιση κατανομή πόρων. Κατονομή που δεν διακανονίσθηκε, βέβαια, με "επιθέσεις φιλίας"...

Όσο για τη θέση μου απέναντι ατη βία, θα την βρείτε στο τέλος του αρχικού μου σχολίου: Ο άνθρωπος είναι ο πρώτος οργανισμός επί Γης με αξιώσεις να σπάσει τα δεσμά του ορμέμφυτου (συχνά ταυτιζόμενου με το ατομικώς χρήσιμο), που για δισεκατομμύρια χρόνια υιοθετήθηκε από την εξέλιξη και προϊόν του οποίου είναι και ο ίδιος...

Dion.M. είπε...

Η τελεολογία της φύσης δεν έχει καμμία σχέση με την ανθρώπινη ηθική (τόσο συχνά υποκριτική)και τις πολιτικοκομματικές πιπίλες και αφορισμούς.

Dion.M. είπε...

Univers said: “Ο άνθρωπος είναι ο πρώτος οργανισμός επί Γης με αξιώσεις να σπάσει τα δεσμά του ορμέμφυτου (συχνά ταυτιζόμενου με το ατομικώς χρήσιμο), που για δισεκατομμύρια χρόνια υιοθετήθηκε από την εξέλιξη και προϊόν του οποίου είναι και ο ίδιος...”

..............

Αν και γενικώς συμφωνώ στο σχόλιό σου, το τελευταίο αυτό κομμάτι είναι εντελώς λάθος.

Το ορμέμφυτο δεν ταυτίζεται με το ατομικώς χρήσιμο αλλά με το κοινωνικώς χρήσιμο για τα κοινωνικά ζώα με πολύπλοκη κοινωνική δομή. Μια ματιά στον κόσμο των μυρμηγκιών θα μας πείσει. Υπάρχουν μυρμήγκια που πνίγονται στο νερό για να περάσουν το ρυάκι από τα σώματά τους τα επόμενα.
..............

Αυτοί (-ές)που καταδικάζουν την βία του Ασπρου, ας το σκεφτούν λίγο καλύτερα, ενώ θα τρώνε το μοσχαράκι τους, το σουβλιστό κοτόπουλο η ακόμα και χόρτα.

Η διαφορά είναι ότι ο «Ασπρος» ξέρει τι θέλει και δεν κοροϊδεύει τον εαυτό του, όπως κάνουμε εμείς, στην προσπάθειά μας να ηθικοποιήσουμε και να κατατάξουμε τις σωματικές μας ανάγκες.

blade runner είπε...

παράγραφε αγαπημένη, δεν υπάρχει κανένας λόγος να ζητάς συγνώμη για τη γνώμη που έχεις για το θέμα. Ολοι τελικά την άποψή τους εκφράζουν, και οι δημοσιογράφοι που πληρώνονται, και οι bloggers που δεν πληρώνονται, και όλοι οι άνθρωποι ανεξαιρέτως, όταν μετέχουμε σε μια συζήτηση, την άποψή μας εκφράζουμε.

Τη λογοκρισία τη σιχαίνομαι, και το ρόλο του τιμητή ακόμη περισσότερο. Απλώς, όταν νιώθω ότι παρασύρομαι εγώ ή οι άλλοι από τα συναισθήματά μας και γινόμαστε υποκειμενικοί, ένα κομμάτι της αλήθειας χάνεται για πάντα. Εξού και η παρέμβαση.

Κατά τα άλλα, κι εγώ διαφωνώ με το συγκεκριμένο κείμενο, όπως διαφωνώ και με το κείμενο που έγραψε ο Στάθης Τσαγκαρουσιάνος στο δικό του blog ως απάντηση.

Της Ναταλί Χατζηαντωνίου το κείμενο κατά τη δική μου άποψη ήταν άδικο και απ' ό,τι φαίνεται από την απάντηση του Πιτσιρίκου δεν ήταν και ακριβές.

Η απάντηση, εν είδει υπεράσπισης, του Τσαγκαρουσιάνου όμως (του οποίου σημειωτέον είμαι φανατική αναγνώστρια, όπως και της Lifo και τα κείμενά του τα θεωρώ από τα καλύτερα στα ελληνικά media) στερούνταν αισθητικής. Ήταν σχεδόν χυδαία! Και η αλήθεια είναι ότι πολύ με απογοήτευσε.

Αλλα όπως έγραψα και παραπάνω, όλοι μια άποψη έχουμε τελικά...

Univers είπε...

@ dion.m

Σε ορισμένα είδη με έντονη κοινωνική οργάνωση, πράγματι προέχει το "κοινωνικώς χρήσιμον".

Αλλά και το "ατομικώς χρήσιμον" είναι και "κοινωνικώς χρήσιμον" όταν με τον ανταγωνισμό ανάμεσα στα άτομα του ίδιου είδους προάγεται η δημιουργία γονιδιακών συνδυασμών ικανών να ... αντιπροσωπεύσουν επάξια το είδος έναντι έξωθεν απειλών.

Το τι επιλέγει κάθε φορά η εξέλιξη είναι προφανώς συνισταμένη πολλών παραγόντων. Είναι πιθανόν και στο ίδιο είδος άλλοτε να προέχει το "κοινωνικώς χρήσιμο" και άλλοτε το "ατομικώς χρήσιμο" ανάλογα με τις εξελικτικές πιέσεις. Δυστυχώς δεν είμαι βιολόγος για να αναζητήσω πρόχειρο παράδειγμα (αν υπάρχει) τέτοιας εναλλαγής προτεραιοτήτων.

Univers είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Univers είπε...

@ dion.m:

... εξ ου και το "ΣΥΧΝΑ ταυτιζόμενου με το ατομικώς χρήσιμο"...

blade runner είπε...

@dion.m

θα συμφωνήσω απολύτως με το τελευταίο σου σχόλιο. Πολλές φορές αναρωτιέμαι τι να σκέφτεται άραγε ο Ασπρος, ο οποιοσδήποτε Ασπρος ή Μαύρος Γάτος, όταν ο άνθρωπος παρεμβαίνει για να σώσει από τα νύχτια και τα δόντια του το άτυχο θήραμα;

Δεν μπορείς να μην παρέμβεις, αλλά πολύ θα ήθελα να ξέρω τι νιώθει εκείνη την ώρα ο Ασπρος.

Και αν και με συγκινεί η ιδέα ότι ως είδος προσπαθούμε συνεχώς να ξεπεράσουμε τη φύση μας και να καλλιεργήσουμε όλο και περισσότερο τις δυνατότητες του εγκεφάλου μας, δεν μπορώ παρά να συμφωνήσω με αυτά σου τα λόγια:

"Η διαφορά είναι ότι ο «Ασπρος» ξέρει τι θέλει και δεν κοροϊδεύει τον εαυτό του, όπως κάνουμε εμείς, στην προσπάθειά μας να ηθικοποιήσουμε και να κατατάξουμε τις σωματικές μας ανάγκες."

zoi20 είπε...

Πολύ ωραίες φωτογραφίες.
Άσπροι υπάρχουν πολλοί γύρω μας. Γι αυτό κυκλοφορώ πάντα με ένα σκουπόξυλο:)

zoi20 είπε...

Εμείς έχουμε μια γάτα τη Μπιζού. Κοκέτα, γλυκιά, χαδιάρα, ήρεμη. Νύχια δεν την έχουμε δει να βγάζει ποτέ, για επιθετικότητα ούτε λόγος. Μέχρι που μια μέρα ήρθε μια φίλη με ένα μικρό γατάκι κ είδαμε το πραγματικό πρόσωπο της (γιατί στον ανταγωνισμό φαίνεται ο άνθρωπος – ε, ο γάτος ήθελα να πω). Τρομάξαμε να το σώσουμε το γατί από τις νυχάρες της. Όταν έφυγε το μικρό, έγινε πάλι γλυκιά σα να μη συνέβαινε τίποτα.
Ο φίλος μου ψιθύρισε κάτι σαν ΄όλες οι γυναίκες ίδιες είστε΄ κ έβαλε ένα ουίσκι να πιει, δεν ξέρω γιατί.

Ηλεκτρολόγος είπε...

Πόλεμος πατήρ πάντων

Πόλεμος για την περιοχή
Πόλεμος για την εξουσία
Πόλεμος για κοινωνική ανάδειξη
Πόλεμος για καλύτερο αύριο
Πόλεμος για αγάπη
Πόλεμος για ερωτικό σύντροφο
Πόλεμος για χρήματα
Πόλεμος για απόκτηση γνώσης
Πόλεμος για ανάδειξη του καλού
Πόλεμος για ανάδειξη του άριστου
Πόλεμος για τον ορθό λόγο.

Όλοι πολεμούν, από τα μικρόβια μέχρι τους πλανήτες,
όλα στο σύμπαν πολεμούν, υλικά και άυλα.
Πολεμάει κι ο άσπρος πολεμάνε και οι αντίπαλοι του.
Πολεμάει κι ο φωτογράφος με την κάμερα του.

tslyns είπε...

Τα σχετικα με κατσαριδες κα πυρηνικο πολεμο δεν ειναι μυθος αλλα δεν εχω χρονο να γραψω περισσοτερα.

nikos dimou είπε...

Η χαρά όμως στο σεξ και γι' αυτό και η μεγάλη δυναμή του είναι ακριβώς αυτή η ανυπαρξία νοήματος.

Η βία επίσης δεν έχει κανένα νόημα. ΜΗΝ ΨΑΧΝΕΤΕ ΝΑ ΒΡΕΙΤΕ ΚΑΝΕΝΑ ΝΟΗΜΑ ΣΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΤΗς ΒΙΑς.

--------------------------

Παραδοξολογίες!
Τι θα πει "το σεξ δεν έχει νόημα"; Και η ηδονή; Και η απόλαυση; Και η ικανοποίηση;

Ό,τι θέλουμε λέμε;

Μία από τις λίγες δραστηριότητες του ανθρώπου που έχουν νόημα - τόσο αυτόματο που δεν χρειάζεται ερμηνείες είναι το σεξ.

Όπως και η βία. (Δυστυχώς). Η υποταγή του άλλου. Η συσσώρευση πόντων (κάθε είδους) η επιβολή...

Δεν σας είπαν τίποτα τα λιοντάρια εκεί στην Αφρική;

TraumMeister είπε...

@univers

Μου είναι δύσκολο να απαντήσω στο σχόλιό σας στις 22 Ιαν 2007 4:29:00 μμ γιατί νομίζω πως είναι βαθύτατα πολιτικό .

Αυτό δεν είναι ψόγος, εννοώ πως δεν μπορώ να αντιτάξω εύκολα επιστημονική επιχειρηματολογία, γιατί στηρίζεστε σε μη επιστημονικές ερμηνείες.

Επισημαίνω μόνο κάποια σημεία, με καλή πίστη:

Μήπως συγχέετε την βία με την σωματική ρώμη;

Σχολίαζα τις εικόνες που είδα. Ομως κάθε βία, από τον βομβαρδισμό ως την συκοφάντηση, δεν είναι μεταφορά / προέκταση της σωματικής ρώμης;

Νομίζω ότι ακόμη πιο φανερή χρήση βίας γίνεται στον ανταγωνισμό μεταξύ των μελών του ιδίου είδους. ... Μη μου πείτε ότι τέτοιες βίαιες συμπεριφορές δεν έχουν εξελικτική σκοπιμότητα, αν όχι τότε γιατί υιοθετήθηκαν;

Πρώτον, μπερδεύετε την θεωρία της φυσικής επιλογής με την σεξουαλική επιλογή (sexual selection) πιθανώς το πιο ατυχές κομμάτι που μας άφησε ο Δαρβίνος. Στην μορφή που την αναφέρετε, έχει εγκαταληφθεί προ πολλού.

Δεύτερον, και σημαντικότερον: ουδείς σοβαρός εξελικτικός δεν θα δεχτεί ότι υπάρχει "σκοπιμότητα" της εξέλιξης και "τελεολογία της φύσης".

Αυτά είναι είτε ανθρωπομορφική θεώρηση (προθεσιμότητα) ή επαναφορά της θεολογίας από το παράθυρο, όπου ως Θεός εμφανίζεται η Μάνα Φύση.

Η εξέλιξη δεν έχει απολύτως κανέναν στόχο και κυρίως δεν καταργεί το περιττό (πράγμα που εξηγεί γιατί σε μισή ώρα έχω ραντεβού με οδοντίατρο για τον φρονιμήτη μου). Η εξέλιξη δεν διορθώνει. Απορρίπτει. Αλλά μόνον το βλαβερό. Οχι το περιττό.

Πού βρίσκονται τα κοντινά και μακρινότερα ξαδέρφια μας οι homo... Τι μπορεί να έσπρωξε ένα κλάδο των πρωτευόντων να γίνεται ολοένα και πιο ευφυής, αν όχι ο ανταγωνισμός με τα άλλα παρακλάδια του κλάδου για το ίδιο εξελικτικό "κελί" , ανταγωνισμός εκφραζόμενος εν πολλοίς με τη βία;

Τεράστιο νοητικό άλμα, που ίσως έχει θέση σε προσεχές συνέδριο! Προς το παρόν, δεν ξέρουμε τίποτα οριστικό για την εξαφάνιση ούτε καν των Νεάντερνταλ, πέρα από το ότι δεν είχαν ταφικά έθιμα. Η ερμηνεία σας λοιπόν είναι εξίσου έγκυρη με οποιαδήποτε άλλη. Αλλά επιμένω πως είναι "πολιτική".

Το ότι η βία βρίσκεται παντού στη φύση, σημαίνει ότι χρησίμευσε τα μάλα μέχρι σήμερα.

Βλ. παραπάνω σχόλιο περί "περιττού". Η εξέλιξη λειτουργεί υπό το μότο: "if it works, don't fix it". Αλλά αυτό δεν μου επιτρέπει να συμπεράνω τίποτα για "ορμέμφυτα", "φυσιολογικά" ή "σκοπιμότητες".

Alitovios είπε...

Αναρωτιέμαι πως συμβιώνει ο συγκεκριμένος γάτος με τα υπόλοιπα γατιά που φιλοξενείς στο σπίτι.

paragrafos είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
blade runner είπε...

Nίκο, νομίζω πως ο farmer εννοούσε ακριβώς το ίδιο με αυτό που λες κι εσύ.

Οτι ακριβώς επειδή το νόημα του σεξ είναι αυτόματο, δεν ανήκει στη σφαίρα των θεμάτων τα οποία επιδέχονται συστηματικές ερμηνείες και προσεγγίσεις. Εκτός αν κατάλαβα εγώ λάθος, οπότε απολογούμαι!

Νομίζω πάντως πως δεν εννοούσε ότι το σεξ δεν έχει νόημα, αλλά δεν έχει ερμηνεία όπως άλλα πράγματα. Αν πίστευε ότι το σεξ δεν έχει νόημα, θα έγραφε άραγε:

"Γιατί ακριβώς επειδή δεν υπάρχει κανένα νόημα στην ύπαρξη του καλού και του κακού όταν κάποια ύπαρξη σε τυλίξει με ζεστασιά, ΕΤΣΙ ΧΩΡΙΣ ΚΑΝΕΝΑΝ ΛΟΓΟ - ΣΕ ΚΑΠΟΙΟ ΠΟΥΘΕΝΑ ( πχ στο ΧΑΛΚΟΎΤΣΙ) αντιλαμβάνεσαι όλο το μεγαλείο της ΗΔΟΝΙΣΤΙΚΉς ΑΡΧΗς."

Εγώ κατάλαβα ότι αυτό που ήθελε να πει ο farmer είναι πως δεν μπορούμε να εξηγήσουμε την ερωτική έλξη και αυτό που σου προσφέρει, με τους όρους του καλού και του κακού, και γενικότερα με τους όρους που χρησιμοποιούμε για να εξηγήσουμε άλλες καταστάσεις της ανθρώπινης ύπαρξης.

Εκτός αν παρεξήγησα.

Οπότε i shut my mouth and talk no more!

:)

paragrafos είπε...

Ο λατρευτός μας τύραννος και μία αλλόκοτη μορφή εξουσίας
--------------------------------

Τα συνηθισμένα αντιεπιληπτικά φάρμακα δεν την έκαναν πια τίποτε και έτσι η γιατρός πρότεινε να της δίνουμε υπνωτικά (βάλιουμ). Στην αρχή μισό χάπι την ημέρα, μετά δυο μισά, μετά ένα μισό κι ένα ολόκληρο και το κακό συνεχιζόταν...

Μόλις συνερχόταν λίγο από τη μαστούρα, πάλι την άρχιζαν οι σπασμοί. Ετσι κύλησαν δυομισι χρόνια, ώσπου αρχίσαμε την Κετογενική Δίαιτα η οποία απέδωσε αμέσως και σταματήσαμε τα υπνωτικά. Τώρα μειώνουμε σταδιακά και τα άλλα φάρμακα.

Υπο την επίδραση των φαρμάκων είχαμε ένα "καλό και ήσυχο" μωρό που δεν παραπονιόταν για τίποτε. Και πώς να παραπονεθεί αφού είχε καταντήσει σχεδόν άβουλο μωρό.

Με τη σταδιακή, όμως, μείωση των φαρμάκων (κατά τον τελευταίο ενάμιση χρόνο) το παιδί άρχισε να ζωντανεύει και να διεκδικεί τα... δικαιώματά της με... σημαίες και με ταμπούρλα: φωνές, κλάματα, σφαλιαρίτσες και καθιστικές απεργίες με συνθήματα όπως "βόλτα-βόλτα"!.

Τις σφαλιάρες δεν ξέρουμε από που τις είδε! Εμείς είμαστε άνθρωποι της υπομονής και του διαλόγου. Όμως ο γλυκός μας τύραννος όταν θυμώνει μας... κοπανάει και κάποτε μας ρίχνει και κανένα μαλλιοτράβηγμα.

Το ίδιο κάνει και στο μεγάλο της ενθουσιασμό. Χτες που είδε το αγαπημένο της ξαδελφάκι, κόλλησε πάνω μου και από τη χαρά της με ξεμάλλιασε με τρανταχτό χαμόγελο!!!

Ο,τι χατίρι θέλει της το κάνουμε, δεν έχει σημασία αν είναι λογικό, ή κάπως λογικό, ή ακόμη και λιγάκι υπερβολικό.

Κάποτε, όμως, δίνει εντολές που ισοδυναμούν με άγρια καψόνια. Χτες, π.χ. που την ανέβασα για μπάνιο, θυμήθηκε ότι είχε κανονίσει με τον μπαμπά της να την ανεβάσει. Απαίτησε, λοιπον, να την ξανακατεβάσουμε και να την ανεβάσει ο αγαπημένος. Και φυσικά ανταποκριθήκαμε χωρίς βαρυγκώμιες.

Άλλη φορά διατάζει (πότε στα ρωσικά και πότε στα ελληνικά) το ένα παπούτσι να το φορέσει ο μπαμπάς, το άλλο η μαμά, το παντελόνι η παραμάνα, την μπλούζα πάλι ο μπαμπάς κοκ!

Θυμόαστε που επί τρία χρονια ζωντανή-νεκρή και τώρα χαιρόμαστε που μας εξουσιάζει! Θα προτιμούσαμε, βέβαια, να χρησιμοποιεί περισσότερο τον λόγο από την… ράβδο, την πειθώ από τη φωνή, την παράκληση από το θυμό, την υπονομή από το ξεμάλλιασμα.

Οπως καταλαβαίνετε, στο σπίτι μας, εξουσία έχει η... Ανοιξη!

Με αγάπη

Παράγραφος

ΥΓ. Στα απαραίτητα είμαστε ανυποχώρητοι: οι ώρες του φαγητού, η απόλυτη αποχή από κάθε τι φαγώσιμο εκτός της Δίαιτας, ο ύπνος, τα φάρμακα, οι έξοδοι και οτιδήποτε έχει να κάνει με την υγεία της.

Η υγεία: μία αλλόκοτη μορφή εξουσίας, πιο... άσπρη και από τον Άσπρο...

TraumMeister είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
nikos dimou είπε...

ENHMEΡΩΣΗ

Μετά την δημοσίευση της "Διευκρίνισης" στην σημερινή "Ε", έστειλα στον κ. Σεραφείμ Φυντανίδη της ακόλουθη επιστολή:

Παρά την κάπως περίεργη διατύπωση της «διευκρίνησης» (οι διαμαρτυρίες και τα σχόλια δεν ήταν ιδιωτική υπόθεση του blog μου – ουδέποτε αναφέρθηκα σε αυτό) θεωρώ το θέμα λήξαν.

Ίσως όμως θα πρέπει να ερευνήσετε εσείς παραπέρα – για δικούς σας λόγους.

Διότι έστω ότι ο κ. Σταματόπουλος δημοσίευσε την επιστολή του (άραγε υπαρκτού;) «Ν. Δήμου» χωρίς διευκρινήσεις.

Έστω ότι …αμέλησε επί δέκα μέρες, να δημοσιεύσει την διάψευσή μου.

Το γεγονός όμως ότι δημοσίευσε την επιστολή συγχαρητηρίων του κ. Γεωργίου (υπάρχει;) προς «τον πνευματικό άνθρωπο» Ν. Δήμου, ενώ γνώριζε ήδη ότι ο άνθρωπος αυτός ΔΕΝ είχε στείλει επιστολή – αποδεικνύει περίτρανα κάποια σκοπιμότητα.

Τα πρώτα δύο μπορεί και να ήταν λάθη (πολλές συμπτώσεις…). Το τρίτο, αποκλείεται.

Φιλικά
Νίκος Δήμου

Υ. Γ. Επειδή η ηλεκτρονική μορφή της εφημερίδας παραμένει, θα παρακαλούσα να διορθωθεί η «επιστολή Ν. Δήμου» ώστε να φαίνεται ότι είναι επιστολή (έχει καταχωρηθεί χωριστά σαν άρθρο).

Yannis H είπε...

Το σεξ έχει νόημα. Όλα αυτά τα 'ουυυ' και 'αααα' και 'ωωωωχ' και 'ουααααγκ' κάτι σημαίνουν. Από εδώ βγήκε και η φράση... "τι εννοεί ο εραστής;"

πάντα σκεπτικιστής είπε...

Το επίμαχο άρθρο, το βρίσκω μια χαρά. Βέβαια, δεν εκφράζει τον κ. Ν.Δήμου - τον γνήσιο- αλλά δεν νομίζω οτι γράφει λάθος πράγματα.
Ας μας πεί ο Ν.Δήμου τί είναι λάθος απο αυτά που αναφέρει το επίμαχο γράμμα.
Τώρα γιατί όλα αυτά; Θα συμφωνήσω με την μακαρθική πανάσχημη για πρώτη φορά, αν και μας χωρίζει άβυσσος.
Μερικοί βλέπετε, θα σκότωναν και τη μάνα τους για να πουλήσουν μερικές φυλλάδες παραπάνω και να αναγνωρισστούν ως συμπαθούντες σε προοδευτικοφανείς αριστερίζοντες.
Για αύτό το λόγο άλλωστε, όλοι μας διαβάζαμε Ελευθεροτυπία στα πρώτα φοιτητικά μας χρόνια και τώρα γελάμε μαζί της(τους).

Στα σοβαρά πάντως, το να στέλνει κοτζάμ Ν. Δήμου επιστολή διάψευσης στο indymedia, το βρίσκω τραγικό. Oι τύποι εκεί μέσα είναι για δέσιμο. Ο Λιακόπουλος ο τηλε-Ελλαδέμπορος είναι πιο έγκυρος απο αυτούς.
Θα έστελενε ποτέ ο Ν.Δήμου επιστολή, έστω και για διευκρίνηση π.χ. στους αναθεωρητές του ολοκαυτώματος;

Υ.Γ.
Στην Ελευθεροτυπία έχουν σαλτάρει απο καιρό.Ειδικά ο Βότσης , εχει πολύ πλάκα.Σα να ζεί σε άλλο πλανήτη.

nikos dimou είπε...

Alitovios said...
Αναρωτιέμαι πως συμβιώνει ο συγκεκριμένος γάτος με τα υπόλοιπα γατιά που φιλοξενείς στο σπίτι.

--------------------------

Τα υπόλοιπα είτε είναι μικρά (δεν τους δίνει σημασία) είτε θηλυκά (χρήσιμα) είτε ...κρυμμένα. Ο δικός μου ο Kalman (στειρωμένος)παραμένει μόνιμα μέσα στο σπίτι - κι όταν βγαίνει έχει μαζί του τον σεκιουριτά (εμένα).

Μερικές φορές είναι κωμικοτραγικό: φωνάζει να βγεί και μόλις ανοίγω την πόρτα, αντικρίζει τον Άσπρο και κάνει μεταβολή. Πάει στην άλλη πόρτα όπου ...επαναλαμβάνεται το ίδιο. Ο Άσπρος νιώθει κάθε φορά από ποια πόρτα προσπαθεί να βγεί και βρίσκεται εκεί!

harrygreco είπε...

Η φυλλαδα "Ε" ειναι υποστηριχτης της εγχωριας & διεθνους τρομοκατιας. Κανουν λαθος οι Δημου & ΕΠΣΕ ,οπως & η προδοτικη τωρινη ηγεσια τυπου Γιουντενρατ του ΚΙΣ,που κατεβαινουν στο επιπεδο να ασχολουνται μαζι της.

blade runner είπε...

@πάντα σκεπτικιστής

"Μερικοί βλέπετε, θα σκότωναν και τη μάνα τους για να πουλήσουν μερικές φυλλάδες παραπάνω και να αναγνωρισστούν ως συμπαθούντες σε προοδευτικοφανείς αριστερίζοντες."

Η δική μου άποψη φίλε μου είναι ότι καμία εφημερίδα πλέον δεν είναι άξια εμπιστοσύνης. Δεν ξέρω αν η Ελευθεροτυπία ενδιαφέρεται αποκλειστικά για το πόσα φύλλα θα πουλήσει, αυτό που ξέρω όμως είναι πως τα τελευταία χρόνια έχουν υπάρξει αρκετές περιπτώσεις κατά τις οποίες ελαφρώς λαϊκίζει. Και αυτό με ενοχλεί.

Είναι αλήθεια ότι σε πολλές περιπτώσεις που θα έπρεπε να μπήγει το μαχαίρι στο κόκαλο, υιοθετεί άλλη στάση, προφανώς για να εξακολουθεί να έχει την αποδοχή του χώρου που ανέφερες. Και για να το κάνω πιο συγκεκριμένο, δεν με ενοχλεί μια εφημερίδα να έχει έναν ιδεολογικό προσανατολισμό, αυτό είναι σεβαστό και αναμενόμενο, και ισχύει παγκοσμίως. Με ενοχλεί όμως όταν η στάση που παίρνει σε ένα μείζον θέμα δεν είναι αντικειμενική και λογική, αλλά υπαγορεύεται ευθέως από την όποια συγγένειά της με κάποιο κόμμα...

Το ίδιο συμβαίνει φυσικά με τον ΔΟΛ, αλλά και με την Καθημερινή, που προσφάτως άλλαξε ρότα και πλέει κατά Washington μεριά, με άρωμα Γιωργάκη.

Μέσα στην Ελευθεροτυπία όμως υπάρχουν και οι άλλες φωνές. Που τολμούν να λένε τα πράγματα με το όνομά τους. Θα μου πεις, στους στραβούς βασιλεύει ο μονόφθαλμος; Oύτε μένα μου αρέσουν τα ημίμετρα, αλλά σε μια εποχή που τα media στο σύνολό τους διαγράφουν κατηφορική τροχιά, είναι κι αυτό κάτι...

Σε ό,τι αφορά τα της επιστολής, δεν έχει σημασία αν συμφωνείς ή διαφωνείς με τις απόψεις που εκφράζονται σε αυτήν. Ο Νίκος Δήμου, ο αυθεντικός, είχε κάθε δικαίωμα να διαμαρτυρηθεί. Εμένα δεν θα μου άρεσε καθόλου να μπει κάποιος στο blog με το δικό μου όνομα και να γράφει πράγματα με τα οποία διαφωνώ κάθετα. Πόσω μάλλον λοιπόν αν ήμουν ο Νίκος Δήμου, και αυτή η επιστολή δημοσιευόταν στην Ελευθεροτυπία, και είχα και αναγνώστες να με συγχαίρουν για τις δήθεν απόψεις μου! Είναι φάουλ, δεν πιστεύω να διαφωνείς με αυτό.

Ανώνυμος είπε...

Πόσο μου λείπεις άνοιξη κι ας έχουμε Απρίλη. Η φυλλάδα "ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ" είναι ΠΑΣΟΚ. Το ΠΑΣΟΚ είναι ένα εθνικοσιαλιστικό κόμμα. Έχει ως εκλεγμένο πρόεδρο έναν που λέει ότι θα επιλύσει το μεγάλο πρόβλημα μας που είναι λέει η απόκτηση "γρήγορης σύνδεσης".

blade runner είπε...

@πάντα σκεπτικιστής

η πολυφωνία σε μια εφημερίδα είναι δείγμα υγείας. Μπορεί να μην συμφωνώ με το εξώφυλλο σε αρκετές περιπτώσεις, να θεωρώ πολλές από τις θέσεις του Ιού αστείες, και τον Βότση πεπερασμένο, αλλά τον Στάθη τον διαβάζω και τον χαίρομαι. Επίσης, ο Τριάντης πολλές φορές έχει τοποθετηθεί εκ διαμέτρου αντίθετα με αυτό που θα αποκαλούσαμε "γραμμή" της εφημερίδας.

Εμένα αυτά μου λένε κάτι.

Somebody είπε...

Μην τα κάνουμε πιό πολύπλοκα από όσο πραγματικά είναι.
ο κάθε ένας μας έχει θεσπίσει τον χώρο του.
Για άλλους λίγος, για άλλους πιο πολύς.
Σε εμάς εκφράζεται με πολλούς τρόπους.
Ενας είναι η οδήγηση.
Εκεί, ο προσωπικός μας χώρος είναι μεταβλητός. "Κατάκτηση" και οικοιοποίση μαζί...
Οσο προχωράμε, οικοιοποιούμαστε τον χώρο/δρόμο που βρισκόμαστε.
Και αλοίμονο στον όποιον μπει μπροστά μας.
Κορνάρουμε, βριζόμαστε, γινόμαστε άσπροι!
Εως και εκνευριζόμαστε σαν ένα Stop ή φανάρι ορίζει άλλον σε προτεραιότητα...
Το δεχόμαστε όμως, σαν τίμημα πολιτισμένης συμπεριφοράς.
Είμαστε άπληστοι. Θέλουμε τον όποιο χώρο δικό μας..
Μα κατά βάθος, είμαστε όλοι άσπροι...

Πανάσχημη είπε...

Η ιεράρχηση σε μια κοινωνία είναι απαραίτητη αν θέλουμε αυτή η κοινωνία να αποδώσει τα μέγιστα. Μόνω μεσω αυτού του συστήματος υπάρχει κίνητρο για τους ικανούς να δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό. Οι ικανότεροι είναι η ατμομηχανή της ανάπτυξης και έτσι ο μέσος όρος πλουτου μιας χώρας αυξάνεται.

Μια εξουσία λοιπόν που βασίζεται στην προαναφερθεία ιεράρχηση είναι φυσιολογική.

Η μόνη φυσιολογική.

Οι υπόλοιπες που βασίζονται στην κακοποίηση (σωματική και λεκτική), στις διακρίσεις βάσει φύλου, ιδεολογίας, καταγωγής ή θρησκεύματος, και στο μέσο, είναι αντιπαραγωγικές και μειώνουν τον πλουτο μιας χώρας διότι αποκλείουν τους ικανούς από την άνοδο.

Εμείς σε μεγάλο βαθμό στην Ελλάδα έχουμε αποκλείσει τους ικανούς. Προκαλούν χλεύη, ειρωνία, αντιπάθεια, φόβο. Δεν λέμε α πράγματα με το όνομά τους, αλλά γλύφουμε ασυγκράτητα ή βρίζουμε ασύστολα. Γι αυτό μας έχουν καβαλικέψει και οι μέτριοι. Και πολλοί ανίκανοι επίσης.

Διότι όπως είχε πει ο ήρωάς μου, ο Μαρτιν Λουθερ Κινγκ, «κανενός την ράχη δεν μπορείς να καβαλικέψεις, εκτός κι αν αυτή είναι καμπούρα.»

πάντα σκεπτικιστής είπε...

@bladerunner
Αγαπητή μου blade, το ζήτημα δεν είναι να βρείς μερικούς σοβαρούς ανθρώπους σε μια εφημερίδα. Πάντα υπάρχουν.Το ζήτημα είναι πού καταντά μια ιστορική εφημερίδα όπως η Ελευθεροτυπία που ξεκίνησε σαν εφημερίδα των δημοσιογράφων και κατάντησε μια φυλλάδα εξυπηρέτησης συμφερόντων και αστείων προοδευτικοφανών ιδεολογημάτων. Και με τη σύζυγο του διευθυντή να επιδίδεται σε ύποπτες μπίζνες.
Αλήθεια, τον Κλεάνθη Γρίβα γιατί τον πέταξαν κακήν κακώς απο την εφημερίδα;

Luke Skywalker είπε...

Γράφω αυτό το σχόλιο απλά για να ενισχύσω -κατά το 1/200στό- τη νέα προσπάθεια.

Μου άρεσε το μαύρο φόντο. Δείχνει ότι πέρασε η εποχή της αθωότητας(και του ξεσαλώματος των "τρόλς")και πως είστε αποφασισμένος να περάσετε στην (αντ)επίθεση, προκειμένου να περιφρουρήσετε τον χώρο ΣΑΣ.

Εγώ θα είμαι στο πλευρό σας.

harrygreco είπε...

Εχω ξεχασει το κωδικο μου & δεν μπορω να σβηνω σχολια & να διορθωνω ορθογραφικα λαθη. Εννοουσα τρομοκρατιας. Καποτε,ατομα σαν τον Δημου πρεπει να το ψαξουν γιατι δεν εφτιαξαν μια εφημεριδα βιωσιμη,στο χωρο του φιλελευθερισμου,εστω & σε επιπεδο Ελευθερης Ωρας Μιχαλοπουλου. Να μην εξαρτιωνται απο ομ/φιλους,θυρωρους τους & πλουσιους που στο Αμερικα θα 'τρωγαν 20 χρονια κατα συγχωνευση για τα οικον. εγκληματα τους.

cortlinux είπε...

και το σεξ μία άσκηση εξουσίας δεν είναι; ένας αγώνας αλληλοεπιβολής;

δεν ξέρω αλλά τα περί επικοινωνίας στο σεξ μου φαίνονται πια πολύ βιτρίνα. αλλού είναι η ουσία. απλά το ντύνουμε για να φαίνεται όμορφο.

γνώμη μου πάντα

blade runner είπε...

@πάντα σκεπτικιστής

δεν θα διαφωνήσω μαζί σου στο ότι η εφημερίδα έχει παρακμάσει, και δεν είναι κατά μία έννοια αυτό που ήταν κάποτε. Το έγραψα κι εγώ αυτό. Αλλά τα πάντα πρέπει να τα κρίνουμε στο νέο περιβάλλον τους. Το 2007 η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική από αυτήν που ίσχυε όταν η Ελευθεροτυπία ήταν όντως αυτό που περιγράφεις.

Ειλικρινά, δεν διαφωνώ μαζί σου, πολλές φορές σκέφτομαι ότι είναι μάταιο να διαβάζει κανείς εφημερίδες πια. Από την άλλη, οι αγαπημένες συνήθειες δεν κόβονται εύκολα... Χρειάζεται όμως πλέον συνεχής επαγρύπνηση και έλεγχος των όσων διαβάζεις. Ετσι είναι, δυστυχώς.

πάντα σκεπτικιστής είπε...

@bladerunner

Για τη μεθόδευση με τον αγαπητό μας Ν.Δήμου, φυσικα και συμφωνώ οτι είναι εντελώς αδικαιολόγητη, δεν πάει το μυαλό μου ποιά σκοπιμότητα μπορεί να εξυπηρετεί,και είναι απαράδεκτο να παρουσιάζουν απόψεις με τις οποίες διαφωνεί, ως δικές του.

Ανεξάρτητα όμως με αυτο, δράτομαι της ευκαιρίας να ασκήσω την κριτική μου στις απόψεις του Ν.Δήμου για το ζήτημα της FYROM και γενικότερα για την άποψή του για τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής της χώρας μας (αυτό τον όρο "εθνικά θέματα " δεν τον χώνεψα ποτέ- αποτελεί άλλη μια ελληνκή πρωτοτυπία)χαρακτηρίζοντάς τες έντονα συναισθηματικές και στερούμενες επιστημονικής τεκμηρίωσης.

Όταν δηλαδή κάποιοι επιχειρούν να κατασκευάσουν έναν "Μακεδονικό" λαό αποτελούμενο απο Σλαύους που μιλούν Σέρβοκροάτικα,πώς είναι δυνατόν να αγνοήσουμε την επιστήμη της ιστορίας και της γλωσσολογίας; Γιατί να βοηθήσουμε αυτούς που θέλουν να χρησιμοποιήσουν το εν λόγω κρατίδιο, όσο αυτό εξυπυρετεί τους σκοπούς τους που δεν είναι άλλοι απο το διαίρει και βασίλευε; (κοινός παρονομαστής της ιστορίας των Βαλκανίων τα τελευταία 200 χρόνια...)
Ξέρω οτι ο κ.Ν.Δήμου δε θέλει να μιλάει για αυτά τα θέματα, προφανώς θεωρεί οτι ότι είχε να πεί το είπε. Σεβαστό.
Υπάρχουν όμως - και πάντα θα υπάρχουν - άνθρωποι που επιμένουν να σκέπτονται.

Ανώνυμος είπε...

(πρωην rallousilach..)

Εγώ δεν μπορώ πια να διαβάσω εφημερίδες...Ας ελπίσουμε πως τα μπλογκς θα εξυγιάνουν κάπως την κατάσταση αλλιώς οι εφημερίδες και μήντια γενικά θα συνεχίσουν να κάνουν συστηματική πλύση εγκεφάλλου...
Κάποτε παρακολουθούσα επίτηδες τηλεόραση σε 3 διαφορετικές χώρες για το ίδιο θέμα και εκεί κατάλαβα τι παίζεται! Μάστιγα...

Καλύτερα να συζητάς με φιλους, που τους γνωρίζεις αρκετά, όπως κάνετε εσείς εδω...

Όσο για το bulling -τρομοκρατία δλδ δείνει και παίρνει αυτές τις μέρες...I choose to ignore it.

P.S.
Εχω ανεβάσει ένα πρόχειρο μπλόγκ με φωτογραφίες από ένα καταπληκτικό CAR SHOW. Όποιος θέλει ας ρίξει μία ματιά!

Gatina είπε...

"Μα κατά βάθος, είμαστε όλοι άσπροι..."

Χεχε, στην επιφάνεια είμαστε όλοι άσπροι, στην ουσία είμαστε εκείνο το γατί που πηδάει ο Άσπρος...

cortlinux είπε...

200άρα; άσκηση επιβολής στο μίκυ

«Παλαιότερο ‹Παλαιότερο   1 – 200 από 286   Νεότερο› Νεότερο»